Soorten incontinentiehulpmiddelen

 

Er bestaan allerlei soorten incontinentiemateriaal. Welke hulpmiddelen u nodig heeft, is onder andere afhankelijk van het type incontinentie en de omvang van het urine- en/of ontlastingsverlies. Aan de hand van een intake vragenlijst helpt onze verpleegkundige u bij het kiezen van de juiste hulpmiddelen. Bosman heeft een breed assortiment aan incontinentiemateriaal. Ook staan wij u graag bij met deskundig advies. Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende producten.

 • Absorberende producten

  In veel gevallen zult u bij ongewild verlies van urine en/of ontlasting (tijdelijk) absorberend incontinentiemateriaal gaan gebruiken. In al die producten zitten absorberende korreltjes die ervoor zorgen dat urine of ontlasting goed opgenomen wordt en niet ontsnapt. Ook voorkomen die korreltjes dat er nare geurtjes ontstaan en dat er ongewenste bacteriën kunnen groeien. Welke absorberende materialen bestaan er?

   

  Inleggers 

  Een inlegger is een dun verband dat u in een stevig zittende onderbroek legt of in een broekje dat hier speciaal voor is gemaakt (fixatiebroekje). Een inlegger lijkt op een soort maandverband, maar mag daarmee niet verward worden, omdat alleen in een inlegger absorptiekorreltjes zijn verwerkt. De grootste inlegger kan tot wel drie liter vocht opnemen. Inleggers zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en materialen. Kleinere inleggers worden bevestigd met een plakstrip; grotere inleggers hebben deze niet. Daarom is het fijn om hierover een fixatiebroekje te dragen.

   

  Fixatiebroekjes

  U gebruikt inleggers vaak in combinatie met een fixatiebroekje. Dit is een onderbroek met pijpjes die ervoor zorgt dat de inlegger op de juiste plek ligt om maximaal vocht op te nemen. Hierdoor is de kans op lekkage minimaal. De meeste fixatiebroekjes zijn meerdere malen te gebruiken en kunt u gewoon wassen in de wasmachine. 

   

  Incontinentiebroekjes

  Er zijn ook broekjes en slips waar het absorberende materiaal al in is verwerkt. U gooit deze materialen na gebruik weg. Welk type u gebruikt, is onder andere afhankelijk van de mate van incontinentie. Een broekje heeft een elastieken band, waardoor u er zo in kunt stappen. Dit broekje lijkt het meest op een gewone onderbroek, maar is alleen wat dikker. U gebruikt het bij matige incontinentie.

   

  Incontinentieslips

  In een incontinentieslip, is net als het incontinentiebroekje, absorberend materiaal verwerkt. U gebruikt deze slips bij zwaardere vormen van incontinentie. U bevestigt deze slip aan uw heupen met plakstrips, vergelijkbaar met een luier. Een andere soort slip is de flex, die eveneens bedoeld is voor zware incontinentie. De flex is een band met daaraan een inlegger. De inlegger bevestigt u aan de band met plakstrips.

   

  Onderleggers (incontinentiematjes)

  Ook ’s nachts kunt u urine verliezen. Daarom gebruikt u ook als u gaat slapen inleggers of incontinentiebroekjes. Maar u ligt dan natuurlijk in een andere houding. Bovendien wordt u niet altijd wakker als u aandrang voelt. Daarom kunt u in uw bed een speciale onderlegger gebruiken om uw matras te beschermen. De vergoeding van deze onderleggers is per verzekering verschillend; vraag dus altijd even na bij uw verzekeraar wat in uw geval geldt. Een onderlegger wordt ook wel een incontinentiematje genoemd. De onderleggers zijn verkrijgbaar in wasbare als wegwerpbare varianten.

   

  Overleg met uw verpleegkundige

  Uw continentieverpleegkundige of huisarts bepaalt in overleg met u welke materialen voor u het meest geschikt zijn. Dit is onder afhankelijk van de mate waarin u urine en/of ontlasting verliest en het type incontinentie dat u heeft.

 • Afvoerende producten

  Soms is het nodig dat uw urine kunstmatig afgevoerd wordt. Hiervoor krijgt u in het ziekenhuis een katheter aangelegd. Een katheter is een dun, buigzaam slangetje waardoor uw urine vanuit uw blaas naar buiten wordt geleid. De katheter is dus aan de ene kant verbonden met uw blaas; de andere kant komt via een opening in uw buik naar buiten. Katheters zijn er in verschillende soorten en maten.  

   

  Opvangzakken

  Om de urine op te vangen, gebruikt u een opvangzak. Die zak wordt meestal aan uw been bevestigd. Aan de zak zit een slangetje dat aan de katheter gekoppeld kan worden, zodat de urine kan aflopen in de beenzak. De zakken zijn er in verschillende maten. Voor ’s nachts zijn er speciale zakken die u met een haak aan uw bed kunt hangen. 

   

  Afvoerende producten: het ziekenhuis regelt de bestellingen

  De katheters en opvangzakken worden via het ziekenhuis geregeld. U hoeft dit soort hulpmiddelen dus niet zelf te bestellen. Uw behandelaar of continentieverpleegkundige bepaalt in overleg met u welk materiaal voor u het meest geschikt is.

 • Irrigatiesets

  Bij ontlastingsincontinentie heeft u geen controle over het krijgen van uw ontlasting. Om die controle terug te krijgen, kunt u ervoor kiezen om uw dikke darm te spoelen (irrigeren). Spoelen is een manier om uw darmen te legen, waardoor u zelf kunt bepalen wanneer uw ontlasting naar buiten komt. Beginnen met darmspoelen doet u altijd in overleg met uw arts. 

   

  Spoelen, hoe werkt dat?

  Bij het spoelen brengt u via een spoelsysteem op een gecontroleerde manier water via de anus in uw darmen. Het water mengt zich met de aanwezige ontlasting in uw darm. Dit zorgt ervoor dat uw ontlasting samen met het water uw lichaam kan verlaten. Door te spoelen bent u er voor een bepaalde tijd zeker van dat er geen ontlasting heeft, of bij obstipatie dat u geregeld ontlasting heeft.

   

  Typen spoelapparatuur

  Spoelen kan op verschillende manieren. U kunt gebruikmaken van een handspoel set, waarbij u met een regelklem waardoor u de invoer van water in uw darm zelf aanstuurt. Er bestaan ook irrigatiepompen. Het spoelen gebeurt dan automatisch na een druk op de knop. Zowel een pomp als spoel set heeft een reservoir, die u voor het spoelen vult met de benodigde hoeveelheid water en een slang met conus, een soort trechtertje dat u aanbrengt in uw anus. Er is ook een handset met katheter die men via de anus inbrengt. Na het spoelen verwijdert u deze conus/ katheter, zodat uw ontlasting samen met het water uw lichaam kan verlaten. Procedure spoelen/irrigeren duurt ongeveer 1 uur, dit doet men dagelijks of om de dag.

   

  Beginnen met spoelen

  Wanneer u of uw behandelend arts denkt dat u baat heeft bij regelmatig spoelen, zal uw arts u doorverwijzen naar de continentieverpleegkundige en een aanvraag afgeven voor uw zorgverzekeraar. Deze zal u de eerste keer assisteren bij het spoelen van uw darmen en u uitgebreid informeren over de meest passende methode.

   

  Irrigatiesets bestellen

  U kunt bij Bosman zowel handspoelsets als irrigatiepompen bestellen. Dit kan telefonisch via ons gratis nummer 0800-0662. Overleg met uw continentieverpleegkundige over de hulpmiddelen die het beste bij u passen. Heeft u een account van MijnBosman.com en declareert Bosman uw hulpmiddelen rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar, dan kunt u een irrigatieset ook telefonisch bestellen via 0800-0662.