Behandelingen

 

Gelukkig zijn er heel veel verschillende behandelingen die u kunnen helpen bij incontinentie. Soms kunt u zelfs helemaal van uw klachten afkomen. Hoewel het begrijpelijk is dat u een drempel ervaart, is het belangrijk om hulp te zoeken bij uw huisarts. Die kan u doorverwijzen naar een specialist, die samen met u kijkt welke behandeling voor u geschikt is.

 

Hieronder staat een aantal behandelingen die voorkomen bij incontinentie. Bij elke behandeling staat in het kort wat deze inhoudt. Uw behandelaar kan u meer uitleg geven over de verschillende behandelingen.

 

Bekkenbodemtraining

Een bekkenbodemtraining is een training die u volgt onder leiding van een bekkenbodemfysiotherapeut. Onder begeleiding van die therapeut doet u oefeningen waarmee u uw bekkenbodemspieren helpt versterken of ontspannen. Vaak kunt u na de begeleiding de oefeningen ook thuis doen. Overleg dit met de bekkenbodemfysiotherapeut.

 

Blaastraining

Uw behandelaar kan u vertellen of u baat heeft bij een blaastraining. U doet deze training onder begeleiding van een contintentieverpleegkundige. Het doel van deze training is het verbeteren van de blaasfunctie. De training is gericht op het veranderen van het gedrag rondom het plassen.

 

Medicatie

Het kan zijn dat uw specialist u medicijnen voorschrijft om uw incontinentieproblemen te verminderen. In Nederland is hiervoor verschillende medicatie verkrijgbaar, bijvoorbeeld voor de behandeling van aandrangincontinentie of overloopincontinentie. De medicatie kan per persoon en per klacht verschillen.

 

Operatie

In sommige gevallen kan een operatie helpen om problemen te verminderen of te verhelpen. Bij ontlastingscontinentie bijvoorbeeld zijn er operaties mogelijk waarbij uw kringspier hersteld wordt of waarbij van een stukje spier uit uw dijbeen een nieuwe kringspier gemaakt wordt. Ook bij stress- of overloopincontinentie krijgt u in sommige gevallen een operatieve ingreep die de oorzaak van de incontinentie aanpakt. Heeft u vragen over wat op uw situatie (mogelijk) van toepassing is? Neem dan contact op met uw behandelaar of ga langs de huisarts.

 

Incontinentiemateriaal

Om de ontlasting of urine op te vangen, kunt u gebruikmaken van incontinentiemateriaal. Dit is er in verschillende vormen. Bijvoorbeeld verbanden, broekjes en slips. Uw continentieverpleegkundige, behandelaar of huisarts kan u voor deze hulpmiddelen doorverwijzen naar Bosman. Om te zorgen dat u het juiste materiaal gebruikt, is het noodzakelijk om te weten van welk type incontinentie sprake is. Wij helpen u bij het kiezen van de juiste hulpmiddelen.

 

Gezonde leefstijl

Met een gezonde kunt u soms ook bijdragen aan het verminderen van de problemen. Uw arts of continentieverpleegkundige kan u vertellen of het aanpassen van uw leefstijl u kan helpen. Meer informatie over een gezonde leefstijl vindt u op ook op de pagina Leefstijl.

 

Overleg met uw behandelaar of huisarts

Heeft u het gevoel dat een van deze behandelingen voor u van toegevoegde waarde kan zijn? Bespreek dit dan altijd met uw verwijzer of ga langs de huisarts. Zij kunnen u vertellen of u inderdaad baat kan hebben bij de behandeling. Als u zelf start met een behandeling die niet op uw type incontinentie van toepassing is, brengt dat risico’s met zich mee.