Aandrangincontinentie

 

Als u deze vorm van continentie heeft, kunt u uw urine niet meer ophouden zodra u aandrang voelt om naar het toilet te gaan. U kunt het toilet meestal niet op tijd bereiken. Deze vorm van incontinentie wordt ook wel urge-incontinentie genoemd. Het komt zowel bij mannen als vrouwen voor, al hebben vrouwen er vaker last van.

 

Oorzaken van aandrangincontinentie

Aandrangincontinentie is de meest voorkomende vorm van aanhoudende incontinentie bij ouderen en heeft vaak geen duidelijke oorzaak. Het kan ontstaan door een combinatie van overactiviteit van de blaasspieren en het slecht kunnen samentrekken van diezelfde spieren. Die overactiviteit komt bij ouderen veel voor en veroorzaakt de plotselinge en hevige aandrang om te plassen. Ook zorgt die overactiviteit ervoor dat u vaak moet plassen.

 

Aanhoudende aandrangincontinentie hangt deels samen met veranderingen in het gedeelte van de hersenen waar het ophouden van de urine wordt geregeld. Die veranderingen kunnen samengaan met hersenaandoeningen, zoals dementie of een beroerte. Deze aandoeningen zorgen er soms voor dat het zenuwstelsel de blaas niet meer goed onder controle houdt.

 

Behandeling van aandrangincontinentie

Welke behandeling bij aandrangincontinentie het beste is, hangt deels af van de oorzaak. Uw arts zoekt voor u de meest passende behandeling. Aan welke behandelingen kunt u denken?

 

  • Wanneer de oorzaak ligt in overmatig gebruik van alcohol, koffie of geneesmiddelen, kan mindering van deze producten zorgen voor verbetering.
  • Blaastraining om de blaasspieren te trainen.
  • Soms krijgt u ook medicijnen voorgeschreven. Er bestaan medicijnen tegen blaasontsteking en medicijnen die overactiviteit van de blaas tegengaan.
  • Bekkenbodemtherapie om de spieren in uw bekkenbodem te versterken.
  • Gebruik van incontinentiematerialen.

 

Gemengde incontinentie

Het komt voor dat uw incontinentie een combinatie is van stressincontinentie en aandrangincontinentie. We spreken dan van gemengde incontinentie. Dit komt vooral voor bij vrouwen. Vrouwen die last hebben van aandrangincontinentie, hebben in de helft van de gevallen ook te maken met stressincontinentie. Het urineverlies dat optreedt bij inspanning begint dan met een sterke en plotselinge aandrang.