Als u ontlastingsincontinentie heeft, verliest u ongewild ontlasting. Deze vorm wordt ook wel fecale incontinentie genoemd. In Nederland zijn veel mensen die last hebben van ontlastingsincontinentie, van wie de meeste al wat ouder zijn.
Om te begrijpen hoe ontlastingsincontinentie ontstaat, is het handig om te weten hoe de stoelgang werkt. Voordat ontlasting uw lichaam verlaat, wordt het opgeslagen in het laatste gedeelte van de dikke darm, de endeldarm. Wanneer die endeldarm vol is, voelt u aandrang om naar het toilet te gaan. Dit komt doordat er druk op uw anus ontstaat. Om die druk op te vangen en uw ontlasting op te houden, gebruikt u uw bekkenbodemspieren en anale kringspier. Als die spieren hun werk niet goed doen of wanneer de endeldarm niet meer goed functioneert, kan ontlastingsincontinentie ontstaan.
Hoe kan het gebeuren dat uw endeldarm of bekkenbodem- of anale sluitpier niet goed werken? Dat kan verschillende oorzaken hebben:
De behandeling die u krijgt, is grotendeels afhankelijk van de oorzaak van de ontlastingsincontinentie. U overlegt altijd met uw arts wat de beste behandeling voor u is. Aan welke behandelingen kunt u denken?