Stressincontinentie

 

Bij stressincontinentie verliest u urine op momenten dat u zich inspant. Bijvoorbeeld als u lacht, hoest of sport. Stressincontinentie heet daarom ook wel inspanningsincontinentie. De mate waarin u urine verliest kan erg uiteenlopen. Stressincontinentie komt het meeste bij vrouwen voor.

 

Een verhoogde druk in de buikholte

Stressincontinentie heeft niets te maken met psychische stress. Hier betekent stress: een verhoogde druk in de buikholte. Bij inspanning ontstaat er namelijk extra druk op de blaas en bekkenbodem. Wanneer uw bekkenbodemspieren niet goed werken of de sluitspier van uw blaas niet goed afsluit, heeft u geen controle over het ophouden van uw urine.

 

Oorzaken van stressincontinentie

Stressincontinentie kan verschillende oorzaken hebben:

  • zwakte van de blaassluitspier (soms het gevolg van een bevalling);
  • een operatie aan de bekkenorganen;
  • een abnormale positie van de plasbuis of baarmoeder.

 

Stressincontinentie komt veel voor bij vrouwen na de overgang. Vrouwen die niet meer menstrueren hebben namelijk een tekort aan het hormoon oestrogeen. Ook komen bij hen vaker bekkenbodemverzakkingen voor. Dat hormoontekort en die verzakkingen zorgen ervoor dat de weerstand van de plasbuis tegen de urinestoom afneemt. Bij mannen kan stressincontinentie ontstaan na een prostaatoperatie als het bovenste deel van de plasbuis of blaashals beschadigd is. Tot slot kan bij zowel mannen als vrouwen overgewicht invloed hebben op het ontstaan of verergeren van stressincontinentie. Dit komt doordat het extra gewicht op de blaas en bekkenbodem (waarin de sluitspier is opgenomen) drukt.

 

Overleg met een arts of continentieverpleegkundige

Het kan zijn dat de stressincontinentie bij u een andere oorzaak heeft. Het is dus altijd belangrijk dat u bij een arts langsgaat om een diagnose te laten stellen. Die kan in overleg met u vervolgens de juiste behandeling bepalen. U kunt ook een beroep doen op de IncontinentieZorgService van Bosman.

 

Behandeling van stressincontinentie

De behandeling van stressincontinentie richt zich meestal op het sterker maken van de bekkenbodemspieren. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan u hierbij helpen. Meestal kunt u het probleem hier helemaal of gedeeltelijk mee verhelpen. Maar soms zijn andere behandelingen nodig. Uw continentieverpleegkundige of arts kan voor u de juiste diagnose stellen en overlegt met u over welke behandeling bij u past.

 

  • Soms kunt u in aanmerking voor een kleine operatieve ingreep, waarbij een bandje de positie van de blaashals herstelt. Dit heet een TVT-operatie.
  • Een blaasophanging of andere operatie in overleg met de uroloog.
  • Gebruik van incontinentiemateriaal of tampons die de urineleider dichtdrukken, waardoor ongewild urineverlies wordt tegengegaan.
  • Een pessarium. Dit is een soort kunststof kapje dat in uw vagina geplaatst wordt. Deze behandeling is vooral geschikt bij een verzakking. Het pessarium duwt de verzakking namelijk terug, waardoor (incontinentie)klachten die met de verzakking gepaard gaan verminderen of soms zelfs verdwijnen.