Soorten diabeteshulpmiddelen

 

Heeft u diabetes? Uw verpleegkundige informeert en adviseert u altijd over de hulpmiddelen die bij u passen. Bosman is gespecialiseerd leverancier van deze medische hulpmiddelen en biedt u een breed assortiment aan diabeteshulpmiddelen. Bloedsuikermeters, prikpennen, insulinepennen, lancetten, teststripjes en insulinepompen van verschillende merken en fabrikanten. Daarnaast kunt u bij Bosman terecht voor verzorgingsproducten en accessoires, zoals HypioFit en FRIO koeltassen. Heeft u vragen over de verschillende soorten diabeteshulpmiddelen? Bosman beantwoordt ze graag. Belt u met het gratis telefoonnummer 0800 – 0662 en wij lichten u graag toe wat wij voor u kunnen betekenen.

 • Insulinepomp

  Een insulinepomp (ook wel diabetespomp genoemd) is een klein apparaatje dat u 24 uur per dag op uw lichaam draagt. Dit apparaat geeft automatisch kleine hoeveelheden insuline af aan uw lichaam, waardoor uw bloedsuikerspiegel beter op peil blijft. Uw verpleegkundige stelt de hoeveelheden insuline in die het apparaat toedient. U kunt zowel met diabetes type 1 als type 2 gebruikmaken van een pomp.

   

  Wanneer een insulinepomp?

  Een insulinepomp zorgt ervoor dat u de hele dag insuline krijgt toegediend. U gebruikt een insulinepomp onder andere als u de schommelingen in uw bloedspiegel moeilijk kunt opvangen met een insulinepen. Met de pomp kan uw bloedglucose dan heel nauwkeurig worden geregeld. Een insulinepomp biedt namelijk een betere regulatie van de insuline. En dat zorgt voor minder extreme uitschieters naar boven of beneden in uw bloedsuikerspiegel.

   

  Hoe werkt een insulinepomp?

  In een insulinepomp zit een ampul met insuline. Deze ampul is via een buigzaam slangetje en een dun naaldje, die net onder uw huid zitten, verbonden met uw lichaam. U kunt dit slangetje en naaldje op verschillende plekken in uw lichaam aanbrengen: in uw buik, bil of dijbeen. Een speciale pleister houdt het naaldje op de juiste plaats. Net als een gezonde alvleesklier, geeft de insulinepomp via een voorgeprogrammeerd schema dag en nacht kleine, kortwerkende doses insuline af. U heeft dus geen insulinepen nodig.

   

  Instelmogelijkheden

  Een insulinepomp heeft heel veel instellingsmogelijkheden. U kunt de pomp zo instellen dat de afgifte per moment verschilt. En wanneer dat nodig is, kunt u met een knop op het apparaatje naast de voorgeprogrammeerde, kortwerkende doses extra hoeveelheden insuline (bijbolussen) toedienen. Bijvoorbeeld voor het eten, sporten of als u merkt dat uw bloedglucose te hoog is. Uw verpleegkundige zal u deze opties uitleggen en met u overleggen over de instellingen.

   

  Onderdelen van een insulinepomp

  De insulinepomp is meestal zo’n acht bij vijf centimeter groot en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • een ampul met insuline;
  • een kleine motor met batterij;
  • een afleesscherm;
  • bedieningsknoppen.

   

  Het apparaatje werkt op batterijen. Wanneer deze leeg zijn, geeft de pomp een signaal af. Hetzelfde geldt als de pomp niet goed werkt.

   

  Gegevens teruglezen op computer

  De pomp onthoudt precies hoeveel insuline u door de dag heen heeft gebruikt. Bij aanschaf van de pomp krijgt u ook een softwareprogramma waarmee u deze gegevens op de computer kunt terugzien. U kunt ze dan ook eenvoudig doorsturen naar uw verpleegkundige.

   

  Soorten pompen

  Insulinepompen zijn er in verschillende soorten. Bovendien werken fabrikanten continu aan verbeteringen, om de apparaatjes nog beter af te stemmen op de wensen van de gebruikers. Een van de laatste ontwikkelingen is de patchpomp . Dit is een klein pompje van vier bij vijf centimeter dat zonder infuusset op uw lichaam wordt geplakt. Het apparaatje zorgt er zelf voor dat er een naaldje in uw huid wordt geplaatst.

   

  Pompaccessoires

  Om het gebruik van de pomp voor u zo comfortabel mogelijk te maken zijn er diverse pompaccessoires verkrijgbaar. Wilt u weten welke accessoires er allemaal zijn? Bekijk dan ons pompaccessoire overzicht.

   

  Diabetespomp bestellen

  Bosman heeft diverse typen en merken diabetespompen. Wilt u hier meer informatie over of wilt u een diabetespomp bestellen? Bel onze Klantenservice op het gratis telefoonnummer 0800-0662.

 • Insulinepen

  Een insulinepen is een soort spuit waarmee u insuline kunt injecteren. Deze pen lijkt - zoals de naam al aangeeft - op een pen waarmee u schrijft, maar heeft aan het uiteinde een heel dun naaldje, dat u er voor elke toediening zelf op kunt bevestigen. Op de insulinepen zit een knopje waarmee u het benodigd aantal eenheden insuline instelt. U prikt dan het naaldje net onder uw huid, waarna u uzelf de insuline toedient. Uw verpleegkundige vertelt u altijd precies hoe het werkt.  

   

  Soorten insulinepennen

  Insulinepennen zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Zo zijn er navulbare pennen en wegwerppennen. De navulbare pennen kunt u zelf steeds opnieuw vullen met insulineampullen. De wegwerppennen zijn al gevuld met insuline en kunt u weggooien als ze leeg zijn. De ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil: fabrikanten ontwikkelen steeds nieuwe soorten insulinepennen. Uw diabetesverpleegkundige kan u hierover altijd meer vertellen. Net als de medewerkers op de Klantenservice van Bosman.

   

  Insulinepennen bestellen

  Bosman heeft diverse typen en merken insulinepennen. Wilt u hier meer informatie over of wilt u insulinepennen bestellen? Ga naar MijnBosman.com of bel onze Klantenservice op het gratis telefoonnummer 0800-0662.

 • Prikpen en lancetten

  Als u diabetes heeft, controleert u regelmatig uw bloedglucose. Dit doet u door een druppel bloed af te nemen met een prikpen en lancet. U gebruikt prikpennen en lancetten in combinatie met een bloedsuikermeter en teststrips. De  bloedsuikermeter en prikpen worden altijd samen aan u geleverd en zijn meestal van hetzelfde (geadviseerde) merk.

   

  Uw bloedsuikerspiegel controleren

  U controleert uw bloedgucosewaarde met behulp van een prikpen. In de verpakking van de prikpen vindt u altijd een gebruiksaanwijzing terug waarin u precies kunt lezen hoe die specifieke pen werkt. Bij de prikpen worden ook lancetten en eventueel teststrips geleverd. Een lancet is klein houdertje met een zeer scherp dun naaldje, dat u in de prikpen plaatst. In het kort werkt het als volgt: u prikt met de prikpen in uw vingertop, waarna er een druppeltje bloed ontstaat. Dit druppeltje bloed houdt u tegen een teststrip. Deze teststrip stopt u in de bloedsuikermeter. De meter geeft dan de exacte waarde aan. Op basis van de uitslag bepaalt u hoeveel eenheden insuline u toe kunt dienen. Let op: u mag een lancet met naaldje maar één keer gebruiken. Na gebruik kunt u ze weggooien in onze naaldencontainer. Er zijn overigens ook prikpennen waar lancetten inpassen met zes naalden. Handig voor als u veel onderweg bent bijvoorbeeld. Wilt u hier meer over weten, neemt u dan contact met ons op via het gratis telefoonnummer 0800 – 0662.

   

  Uw verpleegkundige zal u in het begin altijd begeleiden en uitleg geven over hoe u uw bloedsuiker controleert. Heeft u hier in latere fases nog vragen over, dan staat hij of zij u ook graag te woord. Heeft u vragen over uw prikpen, lancetten of bloedsuikermeter? Dan kunt u deze ook aan ons stellen, via het gratis telefoonnummer 0800 – 0662.

   

  Prikpen of lancetten bestellen

  Bosman heeft diverse typen en merken prikpennen en lancetten, bijpassend bij verschillende bloedsuikermeters. Wilt u hierover meer informatie of wilt u een prikpen of lancetten bestellen? Ga naar MijnBosman.com of bel onze Klantenservice op het gratis telefoonnummer 0800-0662.

 • Teststrips

  Als u diabetes heeft, controleert u regelmatig uw bloedglucosespiegel. Dit doet u door een druppel bloed af te nemen en deze te meten via de bloedglucosemeter. Hiervoor gebruikt u, naast een bloedglucosemeter en prikpen met lancet, een teststrip.

   

  Een diabetes teststrip is niets anders dan een smal stripje met een elektrode en een absorberend laagje, dat bloed op kan nemen. Dit stripje plaatst u in de bloedglucosemeter. Nadat u met de prikpen in uw vinger heeft geprikt, houdt u de strip in de meter tegen de druppel bloed (die ontstaat door het prikken) aan. Het absorberende laagje op de strip zuigt snel en gemakkelijk het druppeltje bloed op. De meter geeft na 3 tot 5 seconden de bloedglucosewaarde weer.

   

  Teststrips bestellen

  Bosman heeft diverse typen en merken diabetes teststrips. Het merk en type dat u kunt kiezen, kiest, is afhankelijk van de soort bloedglucosemeter die u gebruikt. En is ook afhankelijk van het beleid van uw zorgverzekeraar. Wilt u hier meer informatie over of wilt u diabetes teststrips bestellen? Ga naar MijnBosman.com of bel onze Klantenservice op het gratis telefoonnummer 0800-0662.

 • Bloedglucosemeter

  Als u diabetes heeft, controleert u regelmatig uw bloedsuikerspiegel. Dat is erg belangrijk. Hiervoor gebruikt u een bloedglucosemeter (ook wel bloedsuikermeter genoemd). Dat is een hulpmiddel waarmee u de bloedglucose in het bloed kunt meten. Voor een meting heeft u een prikpen, een lancet en teststrips nodig.

   

  Uw bloedglucosespiegel controleren

  Voor het afnemen van een druppel bloed, gebruikt u een prikpen met daarin een lancet. Voor u gaat prikken, doet u eerst de teststrip in de bloedglucosemeter. Daarna pas prikt u met de prikpen in uw vingertop. Het druppeltje bloed dat u daarmee uit uw vingertop haalt, houdt u tegen de teststrip in de bloedglucosemeter. Uw bloedglucosewaarde wordt dan gemeten. Het type en merk teststrips en lancetten zijn afhankelijk van de bloedsuikermeter die u aanschaft.

   

  Bloedglucosemeter bestellen

  Bosman heeft diverse typen en merken bloedglucosemeters. Welke meter is het meest geschikt voor u? Daarover zal uw verpleegkundige u uitgebreid adviseren. Welke eigenschappen en factoren kunnen de keuze voor een bepaalde bloedglucosemeter bepalen?

   

  • Heeft de meter een geïntegreerde prikpen? (Handig als u bijvoorbeeld veel onderweg bent.)
  • Vindt u het juist prettig de prikpen los van de meter te hebben?
  • Moet de meter kunnen communiceren met de pomp?
  • De grootte van de meter en het afleesvenster, is dat groot genoeg voor u?
  • Wilt u graag de mogelijkheid hebben om de waarden uit te lezen op een computer?
  • Heeft u een voorkeur voor de manier waarop de teststrips verpakt zitten die bij de meter behoren. Vindt u losse strips handig of heeft u liever een cassette van vijftig stuks?

   

  Bloedglucosemeter accessoires

  Om het gebruik van uw bloedglucosemeter zo optimaal mogelijk te maken zijn hiervoor meteraccessoires verkrijgbaar. Bekijk het overzicht welke accessoires er verkrijgbaar zijn.

   

   

  Wilt u meer informatie over de verschillende typen bloedglucosemeters? Ga naar MijnBosman.com. Wilt een meter of startpakket bestellen? Bel dan onze Klantenservice op het gratis telefoonnummer 0800-0662. Wilt u gedetailleerde uitleg over de meters, bekijk dan de gebruikshandleidingen van de bloedglucosemeters