Op vakantie met diabetes

 

U kunt als u diabetes heeft gewoon op vakantie. Zorg er wel voor dat u voldoende hulpmiddelen bij u heeft. Ook is het belangrijk te letten op de wijze waarop u de middelen vervoert als u met het vliegtuig reist.

 

Extra hulpmiddelen bestellen voor uw vakantie

Als u voor langere tijd op vakantie gaat, moet u wellicht extra hulpmiddelen bestellen. Het verschilt per zorgverzekeraar of u extra hulpmiddelen kunt bestellen en hoeveel. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u voor de betreffende periode extra hulpmiddelen kunt bestellen. Maar het kan ook zijn dat u tijdens die vakantieperiode uw hulpmiddelen moet regelen bij bijvoorbeeld de lokale apotheek. U declareert dan zelf uw hulpmiddelen bij uw zorgverzekeraar. Vraag van tevoren even bij uw verzekeraar na hoe dit zit. Natuurlijk kan Bosman u hierbij ook van dienst zijn.

 

Insuline en vliegreizen

Als u voor zaken of vakantie met het vliegtuig gaat reizen, houd dan rekening met onderstaande aandachtspunten. Voor het meenemen van insuline geldt namelijk onderstaande EU-wetgeving:

 

  • U mag insuline meenemen in uw handbagage in de (onaangebroken) originele verpakking. Dat hoeft niet in een doorzichtige plastic zak. Als u de insuline namelijk in uw koffer vervoert, zal de insuline in het kofferruim bevriezen. De insuline is dan niet meer werkzaam.
  • U moet bij de douane melden dat u insuline en insulinepennen vervoert in uw handbagage.
  • Neem altijd een medische verklaring van een arts mee, waarin staat dat u diabetes heeft en dat u daarvoor spuiten en naalden bij u draagt. Deze verklaring moet door een arts ondertekend zijn en in het Engels zijn opgesteld.
  • Uw medereizigers mogen uw insuline niet meenemen.

 

Vakantietips

Bosman heeft voor u een aantal tips op een rijtje gezet om onbezorgd op vakantie te gaan met diabetes. Kijk daarvoor op de pagina Vakantietips. Gaat u naar het buitenland? Dan kunt u gebruikmaken van de gratis Leenpompservice van Animas.  Dat betekent dat u bij Bosman een extra insulinepomp kunt lenen die u mee kunt nemen op vakantie. Kijk daarvoor op de pagina Vakantieservice.