Sporten met diabetes

 

Sport en beweging is goed voor iedereen. Bewegen maakt spieren en hart- en bloedvaten soepel, waardoor u zich fitter voelt. Wel is het zo dat mensen die insuline spuiten extra maatregelen moeten bij zware inspanningen, bijvoorbeeld marathonlopen of wielrennen. De bloedsuiker kan daarbij namelijk plotseling stijgen of dalen, en dat kan risico's met zich meebrengen. Maar er zijn vele topsporters met diabetes. Dat bewijst dat sporten en diabetes elkaar zeker niet hoeven te bijten. Goede regulering van uw bloedglucosewaarden en adviezen van een arts zijn dan wel echt nodig.

 

Positieven effecten van sporten

Dagelijks dertig minuten bewegen heeft voor mensen met diabetes een aantal positieve effecten. Het kan namelijk zorgen voor:

 

 • betere diabetescontrole;
 • een daling van de bloedglucosespiegel zowel op korte als op de lange termijn;
 • effectiever gebruik van de in het lichaam aanwezige insuline, waardoor er mogelijk minder insuline per dag toegediend hoeft te worden;
 • verminderen van de kans op vaatproblemen in de kleine bloedvaten, zoals in de voeten.

 

Als u stopt met regelmatig bewegen, verdwijnen de positieve effecten weer.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen de laatste jaren steeds nadrukkelijker aan dat regelmatig sporten de behandeling van diabetes kan verbeteren. Sport en beweging kunnen er zelfs voor zorgen dat de insulinegevoeligheid toeneemt (want de in het lichaam aanwezige insuline wordt effectiever gebruikt) en uw glucosewaarden binnen het normale bereik komen te zitten.

 

Tips voor sporten met diabetes

 • Meet altijd uw bloedglucose voor het sporten. Bespreek met uw behandelaar wat voor u veilige waarden zijn om te gaan sporten.
 • Neem zo nodig voor het sporten energie in. Bijvoorbeeld fruit, een energiereep of –drank. De hoeveelheid is afhankelijk van uw bloedglucosewaarde en de duur van de inspanning.
 • Voor een zware inspanning kan het zelfs nodig zijn ook de nachtinsuline in de nacht ervoor iets verlagen. 
 • Na een zware inspanning kunt u last van een hypo krijgen. Meet daarom ook regelmatig na de inspanning. Pas eventueel uw insulinedosering aan.
 • Neem altijd een flesje energiedrank mee tijdens het sporten. Als u te laag komt te zitten, kunt u direct snelle energie aanvullen.
 • Zorg ervoor dat degene met wie u sport en/of de trainer weet dat u diabetes heeft. Vertel hen wat ze moeten doen als u een hypo heeft.
 • Overleg altijd met uw behandelend arts of diabetesverpleegkundige over de aanpassingen in voeding en insuline bij het sporten.

 

Sporten met Bas van de Goor Foundation

Als hoofdsponsor van de Bas van de Goor Foundation mag Bosman haar klanten uitnodigingen om gratis deel te nemen aan diverse sportactiviteiten . Deze staan onder leiding van zorg- en sportprofessionals. De sportactiviteiten variëren van sportdagen, sportclinics, zoals zwemmen, voetballen, hockey, tennis, volleybal tot vierdaagse sportkampen. Alle sportactiviteiten van de Bas van de Goor Foundation zijn bedoeld om jongeren met diabetes te laten ervaren wat het effect is van een sportief leven met diabetes.

 

Naar Bas van de Goor Foundation >