Verbeter uw insuline-injectietechniek

 

Hoe vaak staat u stil bij het injecteren van insuline, wellicht niet zo vaak, toch heeft een goede injectietechniek een belangrijke rol in uw bloedglucosecontrole.

 

Onder de naam FITTER (Forum for Injection Technique & Therapy Expert Recommendations) hebben 150 experts op gebied van diabetes in Rome, de resultaten van ruim 13.000 vragenlijsten bekeken van een wereldwijd wetenschappelijk onderzoek over injectietechniek. Een dergelijk groot onderzoek op het gebied van injectietechniek heeft nog nooit eerder plaatsgevonden. Op dit moment wordt op basis de uitkomsten van de experts de nieuwe aanbevelingen geschreven over injectietechniek.

 

Waarom is injectietechniek zo belangrijk?

 

Een goede injectietechniek zorgt voor een betere glucosecontrole en vermindert de kans op complicaties, zoals Lipodystrofie (spuitplekken).

 

  • Lengte Naald
  • Pijn
  • Roteren en injectieplaatsen
  • Hergebruik

 

Lengte naald

Het injecteren op de juiste diepte is een belangrijk onderdeel van goede injectietechniek. De meeste medische professionals adviseren dat insuline wordt geïnjecteerd in het onderhuidse vet, dat de vetlaag net onder de huid. Als u te diep injecteert, kan de insuline in de spieren komen, waar het sneller geabsorbeerd door de beweging van de spier wordt en minder lang actief blijft. Hierdoor kunnen er glucoseschommelingen ontstaan. Verder zijn spierinjecties pijnlijker en kunnen er blauwe plekken ontstaan. Door het gebruik van een korte naald 4 of 5 mm is er een sterk verminderde kans op een spierinjectie.

 

 

Pijn

De ene injectie is pijnlijker dan de ander, hoe kan dit? Er kunnen verschillende redenen hiervoor zijn, zoals een botte naald, spierinjectie, maar ook de dikte en de slijping van een naald spelen een rol. De dikte van een naald wordt aangegeven in Gauges (G), hoe dunner de naald hoe groter de Gauges. Ook de slijping van het puntje van de naald kan ervoor zorgen dat injecties minder pijnlijk zijn. Standaard is 3 vlaks maar er zijn nu al naalden met een 5 vlaks slijping.

 

Roteren en injectieplaatsen

Welke injectieplaatsen kan ik gebruiken en wat is het nut van roteren?

Het lichaam heeft een aantal injectieplaatsen met onderhuids vet. De meest geschikte plaats is de buik, de gehele buik zowel onder als boven de navel mag worden gebruikt, alleen rondom de navel dient vermeden te worden. Billen en dijbenen en armen zijn ook mogelijk. Roteren helpt bij voorkoming van spuitplekken (Lipodystrofie). Door het roteren heeft de injectieplaats een aantal dagen de tijd om zich te kunnen herstellen. Lipodystrofie is een verdikking van de vetlaag en is vaak pijnloos wel kan de huid wat rood zien. Naast dat lipo’s ontsierend voor het lichaam kunnen zijn, wordt insuline onregelmatig opgenomen. Hierdoor kunnen onverklaarbare schommeling ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat 48% van deelnemers last had van een lipoⁱ. Controleer daarom regelmatig of uw verdikkingen heeft. Niet alle lipo’s zijn zichtbaar, massageolie of gel kan u helpen bij het voelen van lipo.

 

Hergebruik

Insulinepennaalden zijn voor eenmalig gebruik. De insulinepennaald is steriel en voorzien van een coating die ervoor zorgt dat de naald gemakkelijk in de huid glijdt. Bij hergebruik wordt de naald botter, is niet langer steriel en glijdt minder gemakkelijk de huid in. Hierdoor kunnen er bloedingen, infecties, blauwe plekken ontstaan en neemt het risisco op lipodystrofie toe. Na elke injectie de naald vervangen.

 

Wilt u meer weten over de nieuwe ontwikkelingen rondom injectietechniek en wat de experts hebben besproken. Ga dan naar www.fitter4diabetes.com

 

ⁱGrassi G, Scuntero P, Trepicciono R, Marubbi F, Strauss K. Optimising Insulin Injection Technique and its Effects on Blood Glucose Control, Journal of Clinical & Tranlational Endocrinology (2014), doi: 10.1016/j.jcte.2014.07.006.

 

Meer leefstijltips

Bent u op zoek naar andere tips die u kunnen helpen bij een verantwoorde of gezonde leefstijl bij uw diabetes, bijvoorbeeld op het gebied van sporten of voeding? Bekijk dan hieronder alle leefstijltips die Bosman voor u verzameld heeft.

 

Naar Leefstijl bij diabetes >