Diabetes en zwangerschap

 

Heeft u diabetes en wilt u zwanger worden? Bespreek dit dan met uw behandelaars. Lees meer over wat er komt kijken bij een zwangerschap als u diabetes heeft.

 

Diabetes en zwangerschap

Als u diabetes heeft, en u wilt zwanger worden, dan is het verstandig dit op tijd te bespreken met uw behandelaars. Het is dan namelijk extra belangrijk dat u uw bloedglucosewaarden op peil houdt. De reden daarvan is dat in de eerste zes weken van de zwangerschap de organen van een kind worden aangelegd; die weken zijn dus essentieel. Omdat het niet altijd duidelijk is wanneer een zwangerschap precies begint, bespreekt u met uw internist en diabetesverpleegkundige vooraf bij welke bloedglucosewaarden en diabetesinstelling u het veiligst zwanger kunt worden.

 

Insuline tijdens de zwangerschap

U kunt gewoon insuline blijven spuiten als u zwanger wilt worden en tijdens uw zwangerschap. Het is het enige geregistreerde middel om tijdens uw zwangerschap uw bloedglucosewaarden te reguleren. Gebruikt u orale antidiabetica, dan is het noodzakelijk om al voor uw zwangerschap over te gaan op insuline.

 

U bent zwanger, en dan?

Als u eenmaal zwanger bent, is dat natuurlijk fantastisch nieuws. Maar ook dan is het belangrijk uw bloedglucosewaarden goed op peil te blijven houden. Door de zwangerschapshormonen kunnen de waarden namelijk flink wisselen. En dat is niet wenselijk. Daarom wordt u tijdens uw zwangerschap goed begeleid door een team bestaande uit een internist, diabetesverpleegkundige, gynaecoloog en diëtist. Zij werken nauw samen en houden u en uw kindje tijdens de zwangerschap goed in de gaten. U krijgt ook verschillende controles in het ziekenhuis.

 

Risico’s van een zwangerschap bij diabetes

Schommelende bloedglucosewaarden brengen risico’s met zich mee. Als uw bloedglucosewaarden langdurig hoog zijn, dan kan het geboortegewicht van uw kind hoger worden dan gemiddeld (Macrosomie). Wanneer uw gemiddelde bloedglucosewaarden tijdens de bevruchting en in het begin van uw zwangerschap te hoog zijn, dan bestaat er een grotere kans op aangeboren afwijkingen bij uw kind. Hierop is dan ook een uitgebreide controle. Rond de 20 weken wordt er een uitgebreide echografie gemaakt.

 

Diabetes en de bevalling

Als u diabetes heeft, bevalt u in het ziekenhuis. Uw bevalling wordt vaak voor de uitgerekende datum ingeleid, meestal na 38 weken. De conditie van uw kind wordt tijdens de bevalling goed in de gaten gehouden via een cardiotocogram (CTG), die het hartritme van uw kind bewaakt. Omdat uw bloedglucosewaarden tijdens de bevalling sterk kunnen schommelen, krijgt u een infuus met glucose en insuline en wordt ook u goed in de gaten gehouden. Als uw kind een te hoog geboortegewicht heeft, kan de bevalling wat moeizamer verlopen. Soms is daarom een keizersnede noodzakelijk.

 

Na de bevalling

Uw kindje was in uw buik gewend aan een grotere toevoer van glucose. Omdat deze toevoer wegvalt na de bevalling, moet uw kind daaraan wennen. Dat kan even duren en hypoglycemieën veroorzaken. Dit herstelt zich gelukkig meestal snel en kan worden opgelost met extra voeding of een infuus. Maar uw kindje wordt nog wel even goed in de gaten gehouden. Zo weet u zeker dat alles goed is. Uzelf kunt na de bevalling de diabetesbehandeling van vóór uw zwangerschap meestal weer hervatten. Heeft u diabetes type 1, dan is het wel belangrijk uw waarden goed te blijven controleren, omdat ze kunnen schommelen. Hiervoor gaat u dan ook op controle.