Andere typen diabetes

 

Naast diabetes type 1 en 2 zijn er nog andere typen diabetes die wat minder bekend zijn. Het zijn de typen MODY, LADA en MIDD. Wat houden deze typen diabetes in? En hoe ziet de behandeling eruit?

 

MODY

MODY is een vorm van diabetes die zich op jonge leeftijd openbaart. MODY staat voor Maturity-Onset Diabetes of the Young. In tegenstelling tot diabetes type 1 en 2 is MODY wel erfelijk. Als u MODY heeft, dan is dit al ontstaan voor uw geboorte. MODY wordt veroorzaakt door een of meerdere fouten in de ontwikkeling van de alvleesklier. Hierdoor werkt uw alvleesklier al snel na de geboorte niet meer naar behoren en maakt deze te weinig insuline aan. MODY bestaat in een aantal soorten. Via een genetische test kan worden bepaald welke soort u heeft. Op basis van deze test kan de arts een behandeling op maat voorschrijven.

 

Behandeling van MODY

MODY vraagt om een andere behandeling dan diabetes type 1. Bij een zogenaamde ‘goede’ MODY heeft u geen uitschieters in bloedglucose naar boven of beneden: u blijft uw hele leven mild ontregeld. Insuline spuiten is niet nodig en er is vrijwel geen kans op complicaties. Bij de andere MODY-vormen laat de diabetes wel hetzelfde verloop zien als bij diabetes type 1. Toch werkt een behandeling met tabletten voor kinderen met deze MODY-vormen in de eerste tien jaar van hun leven beter dan het spuiten van insuline. Ook is het rustiger en fijner voor een kind dat opgroeit en lekker veel speelt.

 

LADA

LADA staat voor Latent Autoimmune Diabetes in Adults. Het is een lastig herkenbare vorm van diabetes. LADA lijkt op diabetes type 2, omdat net zo geleidelijk begint. In feite is LADA een langzame diabetes type 1. Vijftien procent van de mensen met de diagnose diabetes type 2 heeft eigenlijk LADA. Waarin zit het verschil? Bij diabetes type 1 vernietigt het eigen afweersysteem de insulineproducerende cellen. Dat is herkenbaar aan de in het bloed aanwezige antistoffen. Sommige mensen met diabetes type 2 hebben ook deze antistoffen in hun bloed. Als dat het geval is, hebben ze LADA.

 

Behandeling van LADA

Jonge mensen met een normaal postuur met de diagnose diabetes type 2 kunnen LADA hebben. Het is belangrijk om te onderzoeken of dat echt zo is. Want bij LADA is het zinvol om meteen insuline te gaan spuiten. Dan blijven er langer eigen insulineproducerende cellen intact.

 

MIDD

MIDD staat voor Maternally Inherited Diabetes and Deafness. Het is een zeldzame vorm van diabetes, die hand in hand gaat met gehoorverlies. Ook deze vorm is erfelijk en wordt van moeder op kind overgedragen tijdens de zwangerschap. De alvleesklier van het kindje zal uiteindelijk niet  goed op de stijging van de bloedsuikerspiegel reageren en te weinig insuline afgeven.

 

Behandeling van MIDD

De symptomen van MIDD openbaren zich vaak als eerste via gehoorverlies. U hoeft dan verder nog geen symptomen van diabetes te hebben. Wanneer u tussen de dertig en vijftig bent, komt de diabetes erbij. Deze lijkt op diabetes type 1 en type 2. De eerste tijd kan MIDD behandeld worden met tabletten.

 

Wanneer u vragen heeft over deze vormen en/of de behandeling ervan, neemt u dan contact op met uw huisarts of diabetesverpleegkundige.