Wat is diabetes type 1?

 

Er zijn verschillende soorten diabetes. De meest voorkomende vormen zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Diabetes type 1 is een aandoening waarbij de alvleesklier geen insuline of te weinig insuline aanmaakt. De bloedglucosespiegel is dan te hoog. Diabetes type 1 openbaart zich meestal voor het dertigste levensjaar. Ongeveer tien tot vijftien procent van de mensen met suikerziekte heeft deze vorm van diabetes.

 

Oorzaken van diabetes type 1

Wanneer diabetes type 1 voorkomt in de familie, kunt u aanleg hebben om diabetes type 1 te ontwikkelen. Ook kan een concrete aanleiding als een ontsteking of virus de oorzaak zijn. Normaal gesproken beschermt het afweersysteem uw lichaam tegen allerlei ziektes. Wetenschappers nemen aan dat dit afweersysteem, onder invloed van bijvoorbeeld een virusinfectie, tijdens de kinderjaren  insulineproducerende cellen kan hebben afgebroken. Dit kan ook een oorzaak zijn waardoor u  diabetes type 1 heeft ontwikkeld.

Leefstijl heeft, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, geen invloed op het ontstaan van diabetes type 1.

 

Behandelen van diabetes type 1

Diabetes type 1 heeft een grote impact op uw dagelijks leven. Als u deze vorm van diabetes heeft, is het noodzakelijk dat u uw bloedsuiker goed in de gaten blijft houden. Iedere dag opnieuw controleert u hiertoe uw bloedglucosewaarde en dient u uzelf insuline toe, met een insulinepen of insulinepomp.

Ook al heeft de leefstijl geen invloed op het ontstaan van diabetes type 1, het nastreven van een gezonde leefstijl is wel van belang. Het eten van gezonde voeding, het regelmatig eten, sporten en het behouden van het juiste lichaamsgewicht, helpen bij het onder controle houden van de diabetes.

 

Vragen over diabetes type 1?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over diabetes type 1? Vermoedt u dat u zelf diabetes type 1 heeft? Neemt u dan contact op met uw huisarts. Heeft u vragen over de benodigde hulpmiddelen of wilt u hulpmiddelen bestellen? Neemt u dan contact op met Bosman via het gratis telefoonnummer 0800 – 0662. Via MijnBosman.com kunt u eenvoudig 24 uur per dag uw hulpmiddelen bestellen.