Aandachtspunten bij sporten met een stoma

 

Voordat u met een stoma gaat sporten, is het van belang dat u zich goed voorbereidt. Waar moet u vooral op letten?

 

Na de operatie

In de eerste periode na uw operatie is het nog niet verstandig om te gaan sporten. Uw lichaam moet eerst de tijd hebben om rustig te herstellen. Dat duurt minimaal zes weken. In die tijd kunt u wel rustig wandelen en fietsen. Daarna kunt u uw conditie langzaam opbouwen onder deskundige begeleiding. Hoe snel dit gaat, is afhankelijk van de reden van uw stoma en het verloop van de operatie. Vaak kunnen mensen met een stoma na de operatie wel vrij gauw zwemmen, wanneer er geen wond meer is of hechtingen zijn. Uw stomaverpleegkundige kan u hierover uitgebreid informeren.

 

Bescherming van de stoma

Bij veel sporten, zoals bal- en contactsporten, is het belangrijk dat u uw stoma goed beschermt. Hiervoor kunt u een speciale stomabeschermende cap en steunbandage gebruiken. De stomabeschermende cap beschermt het gebied rond de stoma. U kunt deze cap onder de bandage dragen. Een steunbandage is een elastische band met klittenband die u om uw middel bevestigt. Door de ondersteuning kan zo’n bandage een breuk in uw buikwand voorkomen. Bij sommige sporten is minder bescherming nodig. U kunt dan ook kiezen voor alleen een steunbandage. Andere opties voor het beschermen van uw stoma zijn het bevestigen van een schoudervulling over uw stoma of het dragen van een extra sport- of onderbroek ter versteviging.

 

Vergoeding van beschermingsmaterialen

In sommige gevallen komt u in aanmerking voor vergoeding van deze beschermende hulpmiddelen. Dit is het geval als u een medische indicatie heeft. Bijvoorbeeld als u al eerder een breuk in uw buikwand (ofwel: parastomale hernia) heeft gehad.

 

Nieuwe plak voor het sporten

Het is raadzaam om ruime tijd voor het sporten een nieuwe huidplaat aan te brengen. De plaat heeft namelijk enkele uren nodig om zich goed aan uw huid te hechten. Als u dat vlak voor het sporten doet, is de kans groot dat deze loslaat.

 

Klotsen tegengaan

Tijdens het sporten kan uw urine of ontlasting in het stomazakje gaan klotsen. Als u dit vervelend vindt, kunt u de inhoud van het zakje indikken met speciale hulpmiddelen. De ontlasting of urine wordt dan omgevormd tot een gelachtige substantie die niet of nauwelijks klotst. U kunt hiervoor bijvoorbeeld tabletten, capsules, sachets of absorptiestrips gebruiken. Deze kunt u uiteraard bij ons bestellen.

 

Filters afplakken

De stomazakjes die u gebruikt voor het opvangen van uw ontlasting of urine hebben filters. Zorg ervoor dat u deze filters afplakt als u gaat zwemmen of sporten, met de bij uw stomamateriaal geleverde stickers.

 

Vocht- en zoutverlies

Tijdens het sporten transpireert u. U verliest daardoor meer vocht en zout dan normaal. Het is dus belangrijk dat u voor, tijdens en na het sporten veel drinkt. Wanneer u water drinkt, voeg daar dan een snufje zout aan toe. Uw lichaam is dan beter in staat om tijdens het sporten vocht op te nemen. U kunt ook kiezen voor speciale sportdrankjes.

 

Hulpmiddelen voor sporten bestellen

De hulpmiddelen die u nodig heeft bij het sporten, kunt u allemaal bestellen bij Bosman via MijnBosman.com of telefonisch: 0800 - 0662. Overleg voor aanschaf altijd even met uw stomaverpleegkundige. Zij kan u ook adviseren over de meest geschikte materialen voor u.