Zwemmen met een stoma

 

Met een stoma kunt u gewoon zwemmen, of dit nou in een overdekt zwembad, een natuurbad of in de zee is. Dat maakt niet zoveel uit. Maar er zijn wel een aantal punten waar u op moet letten bij het zwemmen met een stoma.

 

Hulpmiddelen bij zwemmen met een stoma

Als u gaat zwemmen, is het belangrijk dat uw stoma niet in aanraking komt met water, zand, zonnebrandcrème of zonlicht. Het is daarom verstandig om de hoeken van vierkante huidplaten rond te knippen. Water heeft er dan minder grip op. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen die het zwemmen met een stoma een stuk makkelijker voor u kunnen maken:

 

  • Klein stomazakje: u kunt het zogenaamde ‘mini-activiteitenzakje’ gebruiken tijdens het zwemmen. Dit zakje is minder zichtbaar onder uw zwemkleding. Neem wel altijd een nieuw zakje mee voor na het zwemmen.
  • Stickers om het filter af te plakken: het is raadzaam om het filter op uw stoma af te plakken. Als het filter vochtig is, werkt het niet meer. Het badwater kan het zakje dan laten opbollen. Een nadeel hierbij is dat de gassen niet meer uit het zakje kunnen ontsnappen.
  • Gore-Tex filtermembraan: dit membraam is een oplossing voor het hierboven beschreven probleem bij het filter afplakken. U kunt dit plakkertje op de filteropening plakken. Het filter blijft dan droog, terwijl de gassen toch naar buiten kunnen.
  • Waterdichte pleister of activiteitenzakje: afhankelijk van het type stoma gebruikt u een activiteitenzakje of een waterdichte pleister om uw stoma af te sluiten. Wanneer micro-organismen uit water in contact komen met de opening, kunt u ziek worden. Uw stomaverpleegkundige kan u altijd adviseren over welk hulpmiddel voor u het meest geschikt is.

 

Bent u wat zwaarder of heeft u een litteken in de buurt van uw stoma, dan kan het zijn dat de plaat toch wat minder goed afsluit. Als u dan gaat zwemmen is het verstandig om de plaat met een speciale tape af te plakken. Kies hierbij voor een tape die u zelf prettig vindt, zoals een halfronde of rechte vorm of een waterproof tape met een rubberen toplaag. 
 

 

Al deze hulpmiddelen kunt u bestellen bij Bosman. Zowel online via MijnBosman.com of telefonisch via 0800-0662 (gratis).

 

Zwemkleding bij een stoma

Het is natuurlijk erg persoonlijk welke kleding u prettig vindt tijdens het zwemmen. De één bedekt graag het gehele stomazakje, terwijl een ander het niet erg vindt dat er een stukje boven de zwemkleding uitsteekt. Voor zowel mannen als vrouwen is er een groot aanbod aan zwemkleding op de markt.

  • Mannen: voor mannen met een stoma zijn een hoge boxershort of sportbroek met binnenbroek zeer geschikt om te zwemmen.
  • Vrouwen kunnen kiezen voor een badpak, (hoge) bikini of tankini. Wanneer de stof een drukke print heeft, valt de stoma het minst op.

 

Mensen met een stoma kunnen daarnaast ook kiezen voor speciaal ontworpen zwemkleding, waarbij bijvoorbeeld een binnenvakje aanwezig is voor het stomazakje.