Colostoma: dikkedarmstoma

 

De colostoma is een kunstmatige uitgang van de dikke darm. U krijgt dit type stoma wanneer een deel van uw dikke darm wordt verwijderd en het niet (meteen) mogelijk is om de overgebleven uiteinden weer met elkaar te verbinden. Soms kan de chirurg dit pas tijdens de operatie beoordelen, maar meestal is van tevoren bekend dat u een colostoma krijgt. Het aanleggen van een colostoma kan namelijk tijdens verschillende type operaties gebeuren, afhankelijk van uw aandoening. Uw chirurg kan u meer vertellen over het type operatie.

 

Het aanleggen van de colostoma

Als bij u een colostoma wordt aangelegd, brengt de chirurg een gezond deel van uw dikke darm, de colon, door uw buikwand naar buiten. Op die plek wordt de stoma gevormd. In de meeste gevallen is dat aan de linkerzijde van uw buik, net onder uw navel. In sommige gevallen krijgt u de stoma aan de rechterzijde. Ook dit is afhankelijk van de oorzaak  van de aanleg van uw stoma.

 

Verschillende typen colostoma

Een colostoma kan tijdelijk of blijvend zijn. Een tijdelijke colostoma krijgt u na een darmoperatie om het laatste deel van uw dikke darm en endeldarm enige tijd rust te geven. Als uw darmen zijn hersteld, wordt de stoma verwijderd. Dit kan na enkele maanden gebeuren, maar soms ook langer. De chirurg verbindt de uiteinden van de darm daarna alsnog met elkaar. Een colostoma kan enkelloops of dubbelloops zijn.