Soorten stomahulpmiddelen

 

Als u een stoma heeft, heeft u vanzelfsprekend opvangmaterialen nodig. En vaak heeft u ook huidbeschermende middelen nodig. Daarnaast zijn er nog andere ondersteunende hulpmiddelen. Bij Bosman kunt u terecht voor een breed assortiment aan stomahulpmiddelen. Ook helpen wij graag met deskundig advies. Welke materialen u precies nodig heeft, is onder andere afhankelijk van de soort stoma die u heeft, en van uw eigen wensen. Uw stomaverpleegkundige zal u hierbij adviseren en begeleiden. Bosman helpt u graag op weg bij het selecteren van de juiste producten.

 

 • Drain- en fistelzakken

  Het kan voorkomen dat er rondom uw stoma een fistel ontstaat. Een fistel is een soort kanaaltje dat zich vanuit een zieke darm of vanuit een orgaan een weg baant, soms door uw huid heen, soms naar een ander orgaan. Als u een stoma heeft, kan dit naast uw stoma gebeuren. Er ontstaat dan een soort onnatuurlijke opening tussen de rand van uw stoma en de stoma zelf. Uit een fistel kan vocht, pus, ontlasting of bloed komen. Om dit op te vangen, kunt u een fistelzak gebruiken. Deze lijkt op het opvangmateriaal dat u voor uw darmstoma gebruikt en bestaat uit een huidplaat met opvangzak.

   

  Drains bij een abces

  Heeft u een abces in uw buik of in, bij of rondom uw rectum? Dan krijgt u soms een drain aangelegd.  Een drain is een soort afvoerslangetje dat het abces ontlast en met de oppervlakte van uw huid wordt verbonden om overtollig ‘vocht’ naar buiten het lichaam af te voeren. Via deze drain kan de pus die in het abces zit afgevoerd worden, waardoor de ontsteking kan genezen. Om de pus op te vangen, gebruikt u speciale zakken die u aan de drain kunt hangen.

   

  Bestellen en meer informatie

  De drain- en fistelzakken die u als opvangmateriaal gebruikt, kunt u bestellen bij Bosman via mijnbosman.com of 0800-0662 (gratis). Voor meer informatie over fistels en abcessen in uw buik en de behandeling ervan kunt u terecht bij uw (stoma)verpleegkundige,  maag-darm-lever verpleegkundige of behandelend arts.

 • Huidplaat

  Behalve stomazakjes, heeft u bij uw opvangmateriaal ook een huidplaat nodig. Een huidplaat is een soort tweede huid die de huid rondom uw stoma beschermt tegen agressieve stoffen uit de stoma. Die agressieve stoffen kunnen irritaties veroorzaken, bijvoorbeeld bij lekkages. Bij een eendelig systeem is de huidplaat al verbonden met de stomazak, maar bij een tweedelig systeem moet u de stomazak zelf op de huidplaat plakken, klikken of klemmen. Dit doet u nadat u de huidplaat op uw buik heeft bevestigd.

   

  Soorten huidplaten

  Huidplaten zijn er in verschillende soorten en vormen:

  • Platte huidplaten: deze zijn geschikt als u een ongecompliceerde stoma en een wat strakkere buik heeft.
  • Bolle huidplaten: deze zijn geschikt als u stoma wat dieper (op of onder huidniveau) ligt doordat u een wat slappere buik, veel huidplooien of littekens heeft. Doordat de bolle huidplaat druk kan uitoefenen, wordt uw stoma als het ware wat opgelicht, waardoor uw stoma boven huidniveau komt te liggen. Op die manier kan uw stoma goed aangesloten worden op het opvangsysteem en kunt u lekkages voorkomen. Een bolle huidplaat wordt ook wel convex genoemd.

  Huidplaten zijn er in verschillende vormen: rond, vierkant en ovaal. U overlegt met uw stomaverpleegkundige over welk type huidplaat het beste bij u past.

   

  Ondersteunende en huidbeschermende hulpmiddelen

  Het kan zijn dat u behoefte heeft aan extra ondersteuning bij de verzorging van uw stoma, bijvoorbeeld om het opvangmateriaal op zijn plaats te houden of oneffenheden rondom uw stoma op te vullen. Hiervoor bestaan verschillende ondersteunende hulpmiddelen. Ook bestaan er hulpmiddelen om uw huid extra te beschermen.

   

 • Opvangmateriaal voor uw stoma

  Als u een stoma heeft, vangt u uw ontlasting of urine op met speciaal opvangmateriaal. Dit is in verschillende soorten verkrijgbaar. Ten eerste kunt u gebruikmaken van een eendelig en tweedelig systeem. En daarnaast heeft u keuze uit verschillende soorten stomazakjes. Hoe weet u nu welke materialen u het beste kunt gebruiken? Om u te ondersteunen, vindt u hieronder meer informatie over de verschillende soorten opvangmaterialen. Met uw stomaverpleegkundige overlegt u over passend materiaal.

   

  Eendelig of tweedelig systeem

  Om uw ontlasting of urine op te vangen, kunt u gebruikmaken van een eendelig of tweedelig systeem. Wat is het verschil?

  • Bij een eendelig systeem zit het zakje waarin u uw ontlasting opvangt al aan de huidplaat vast. De huidplaat is een soort plak die functioneert als tweede huid en uw huid beschermt. U plakt deze plaat op de huid rondom uw stoma. Als u het opvangmateriaal vervangt, gooit u het hele systeem weg.
  • Bij een tweedelig systeem bevestigt u de huidplaat los van het stomazakje. Deze huidplaat kunt u langer gebruiken, want u klikt, plakt of klemt het stomazakje erop. Bij de dagelijkse verzorging hoeft u alleen het stomazakje te verwisselen. Uw huidplaat laat u twee tot drie dagen zitten.

   

  Opvangzakjes voor ileostoma’s en colostoma’s

  Ook de opvangzakjes zijn in verschillende typen verkrijgbaar. Als u een darmstoma heeft, kunt u bijvoorbeeld kiezen uit een open en gesloten zakje. En die zijn weer verkrijgbaar met of zonder luchtfilter. Wat zijn de kenmerken van de verschillende zakjes?

  • Een open zakje is – zoals de naam al aangeeft – aan de onderkant te openen via een sluiting. Deze sluiting zit aan het zakje vast. Door de sluiting te openen kunt u uw urine lozen. Meestal gebruikt u open zakjes bij dunnere ontlasting, zoals wanneer u een ileostoma heeft. Ook als u een colostoma heeft, gebruikt u wel eens (tijdelijk) open zakjes. Bijvoorbeeld na een operatie of als uw ontlasting om medische redenen dun gehouden moet worden.
  • Een gesloten zakje is rondom dicht en gebruikt u bij vastere ontlasting. U deponeert deze zakjes in de prullenbak. (Er bestaan zakjes die je gewoon in het toilet kunt gooien, maar deze zijn helaas nog vrij prijzig.)

   

  Met een filter op een zakje voorkomt u geurvorming. U laat hiermee lucht uit het zakje ontsnappen, maar de geur blijft in het zakje.

   

  Urinezakjes

  Bij een urinestoma krijgt u een urinezakje. Deze hebben een soort kraantje of andere opening aan de onderkant. Als u dit kraantje opendraait, kunt u het urinezakje legen. Voor ’s nachts zijn er speciale zakken beschikbaar die u aan het kraantje kunt koppelen. U heeft dan meer opslagcapaciteit en hoeft uw zakje dan minder vaak te legen. Urinezakjes hebben een terugslagventiel. Dit ventiel zorgt ervoor dat de urine niet terug kan lopen naar uw stoma.

   

  Verschillende uitvoeringen en maten

  Alle zakjes zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maten. Zo zijn er transparante, zwarte en beige stomazakjes en opvangzakjes met een kijkvenster. Voor kinderen zijn er zakjes met een printje of decoratie. U bestelt al deze materialen eenvoudig online via MijnBosman.com of telefonisch via 0800-0662 (gratis).

   

 • Uw stoma irrigeren: spoelapparatuur

  Misschien vindt u het fijn om meer controle te hebben over uw ontlasting. Als u een colostoma heeft, kunt ervoor kiezen om (een deel van) uw dikke darm te spoelen (irrigeren). Spoelen is een manier om uw darmen te legen, waardoor u zelf kunt bepalen wanneer uw ontlasting naar buiten komt. Soms kan het ook noodzakelijk zijn om te spoelen, bijvoorbeeld als u last heeft van verstopping (obstipatie).

   

  Spoelen, hoe werkt dat?

  Bij het spoelen brengt u via een spoelsysteem op een gecontroleerde manier water in uw darmen. Dat water mengt zich met de aanwezige ontlasting in uw darm. Dit zorgt ervoor dat uw ontlasting samen met het water uw lichaam verlaat. U vangt uw ontlasting op met een speciale opvangzak: de irrigatiesleeve. Door te spoelen bent u er voor een bepaalde tijd zeker van dat er geen ontlasting naar buiten komt. U kunt dan een kleiner en platter stomazakje gebruiken.

   

  Typen spoelapparatuur

  Spoelen kan op verschillende manieren. U kunt gebruikmaken van een handspoelset, waarbij u met een regelklem het spoelen van uw darm zelf aanstuurt. Er bestaan ook irrigatiepompen. Het spoelen gebeurt dan automatisch na een druk op de knop. Zowel een pomp als spoelset heeft een reservoir, die u voor het spoelen vult met de benodigde hoeveelheid water en een slang met conus, een soort trechtertje dat u aansluit op uw stoma.

   

  Ileostoma en spoelen

  Helaas is het bij een ileostoma niet mogelijk om te spoelen. Ook wanneer u last heeft van diarree of wanneer uw colitis ulcerosa, andere ontsteking of Crohn zich in een actieve fase bevindt, kunt u beter niet spoelen.

   

  Beginnen met spoelen

  Wanneer u of uw behandelend arts denkt dat u baat heeft bij regelmatig spoelen, zal uw arts u doorverwijzen naar de stomaverpleegkundige. Deze zal u de eerste keer assisteren bij het spoelen van uw darmen en u uitgebreid informeren over de meest passende methode.

   

  Spoelapparatuur bestellen

  U kunt bij Bosman zowel handspoelsets als irrigatiepompen bestellen. Dit kan telefonisch via 0800-0662 (gratis).Overleg met uw stomaverpleegkundige over de hulpmiddelen die het beste bij u passen. 

 • Huidbeschermende materialen

  Het is belangrijk dat de huid rondom uw stoma in goede conditie is. Die conditie bepaalt namelijk of uw opvangmateriaal goed kan worden bevestigd. Zorg er daarom voor dat de huid rondom uw stoma goed beschermd is. Hiervoor bestaan verschillende hulpmiddelen:

   

  Huidbeschermende crèmes

  Met een huidbeschermende crème houdt u uw huid soepel en waterafstotend. Ook zorgt zo’n crème ervoor dat de pH-waarde van uw huid op peil blijft. U hebt per keer slechts een kleine hoeveelheid nodig, niet meer dan een speldenknop. Gebruik deze crème alleen maar in overleg met de stomaverpleegkundige.

   

  Huidbeschermende poeder

  Is uw huid geïrriteerd en heeft u wondjes waar vocht uitkomt? Of heeft u een slijmvliesaandoening? Dan kan een huidbeschermende poeder uitkomst bieden. Deze poeder beschermt de huid tussen uw stoma en het opvangmateriaal. De poeder wordt ook wel gebruikt na de operatie, als de hechtingen rondom uw stoma voor irritatie zorgen. Ook hier geldt dat de verpleegkundige u het beste advies kan geven.

   

  Beschermfilmlaag

  Om uw huid te beschermen en irritaties te voorkomen, kunt u ook een beschermfilmlaag gebruiken. Deze is er onder andere in de vorm van doekjes of een spray. De beschermfilmlaag zorgt voor een betere hechting van het opvangmateriaal en beschermt uw huid tegen schadelijke invloeden uit uw ontlasting of urine. Beschermfilmlaagjes zijn er met en zonder alcohol. Als uw huid geïrriteerd is, kunt u beter een variant zonder alcohol gebruiken. Uw verpleegkundige  zal u aangeven of een beschermfilmlaag voor u een mogelijke oplossing kan zijn.

   

  Opvulring, pasta(schijf) en stomakraag

  Met een opvulring kunt u de huid rond uw stoma goed afsluiten, waardoor u uw huid vrij houdt van lekkages en beschermt tegen agressieve stoffen uit uw stoma. U kunt een opvulring ook gebruiken om een plooi of kuiltje naast of onder uw stoma op te vullen. Daardoor sluit het opvangmateriaal beter aan. Opvulringen zijn in verschillende maten verkrijgbaar. U kunt ook een pasta, pastaschijf of Dermacol (stomakraag) gebruiken; deze hebben dezelfde functie als een opvulring, maar hebben elk een iets andere substantie. Bespreek met uw stomaverpleegkundige wat het meest geschikt voor u is.

   

  Uw stomaverpleegkundige

  Geef bij uw verpleegkundige altijd eerst aan wat er speelt met de huid rondom uw stoma. De verpleegkundige zal u precies vertellen wat voor u het meest praktisch is om te gebruiken.