Welke hulpmiddelen worden vergoed door de verzekering?

Of de materialen voor je wond wel of niet vergoed worden, hangt af van de duur van de genezing. Duurt die langer dan 21 dagen, dan heb je een complexe wond. Hulpmiddelen voor een complexe wond worden vergoed door je zorgverzekeraar. Is je wond binnen 21 dagen genezen? Dan heb je een acute wond. Je betaalt je materialen dan zelf. Dat is zo bepaald in de zorgverzekeringswet. 

 

Meer over vergoedingen

Wat als ik mijn materialen met spoed nodig heb?

Plaats je jouw bestelling voor wondmaterialen telefonisch voor 17.30 uur, dan geven wij jouw pakket diezelfde dag nog mee aan PostNL. Meestal ontvang je de bestelling de volgende werkdag al thuis. Ook op zaterdag. Bezorging is gratis. 

Heb je met spoed hulpmiddelen nodig voor de verzorging van je wond? Dan kun je ons ook buiten kantooruren bereiken, zelfs op zondag en feestdagen. Bel 0800 – 0662 en bespreek jouw situatie persoonlijk met een van onze klantadviseurs. Als het nodig is zorgen wij ervoor dat je jouw hulpmiddelen dezelfde dag nog in huis hebt.  

Kan ik zelf iets doen om mijn wond sneller te laten genezen?

Natuurlijk is een goede behandeling van je wond een van de belangrijkste factoren voor de genezing. Maar daarnaast kun je zelf ook een aantal dingen doen om die genezing te stimuleren. Zoals zorgen dat je een goede conditie hebt, en kiezen voor een gezonde leefstijl met de juiste voeding. Daarnaast is voldoende water drinken ook belangrijk. 

 

Meer over leefstijl bij een wond 

Hoe zorg ik voor een goede hygiëne bij de verzorging van mijn wond?

Bij de verzorging van je wond is een goede hygiëne onmisbaar. Daarmee help je een infectie voorkomen. Was je handen grondig met zeep voor je de wond gaat verzorgen. Droog ze daarna met een schone handdoek of wegwerphanddoekje. Kies een schone plek en hou huisdieren uit de buurt. Desinfecteer de schaar waarmee je verband afknipt. Draag altijd handschoenen bij het verzorgen van je wond. Door hygiënisch te werken kun je problemen met de wond voorkomen. 

 

Meer over hygiëne bij wondverzorging

Wat is negatieve druk therapie?

Negatieve druk therapie is een behandeling voor complexe of grote wonden die moeilijk genezen. De behandeling helpt bij een snellere en betere genezing van de wond. Met behulp van een pomp en een spons wordt een vacuüm (negatieve druk) op de wond gecreëerd. Dat vacuüm zorgt ervoor dat de wond minder diep wordt en stimuleert de doorbloeding en de aangroei van nieuw weefsel. Zo kan de wond beter genezen. 

 

In de meeste situaties vindt negatieve druk therapie thuis plaats. Je moet wel regelmatig op controle bij je medisch specialist. 

  

Meer over negatieve druk therapie

Welke soort wond heb ik?

Een wond kan op verschillende manieren ontstaan. Is de huid van buitenaf beschadigd, dan noemen we dat een trauma-wond. Dat kan bijvoorbeeld een snij- of schaafwond zijn, maar ook een brandwond. Chirurgische wonden ontstaan door een operatie in het ziekenhuis. Is de huid slecht doorbloed, dan kunnen complexe wonden zoals een open been ontstaan. Doorligwonden zijn het gevolg van lang in dezelfde houding zitten of liggen.  

 

Er zijn nog meer soorten wonden. Op het moment dat je onder behandeling komt bij een arts of wondverpleegkundige, zal deze de voorlichting geven die specifiek bij jouw wond past. Daar kun je ook altijd terecht als je vragen hebt over je wond of de verzorging van je wond. 

 
Meer over soorten wonden