Hygiene bij wondverzorging

 

Wanneer u van uw arts of wondverpleegkundige instructies heeft meegekregen voor de verzorging van uw wond, is ook duidelijk aangegeven dat een goede hygiëne onmisbaar is. Daarmee helpt u (nieuwe) infecties te voorkomen. Even snel uw handen onder de kraan houden om ze te wassen voordat u uw wond gaat verzorgen is bijvoorbeeld niet voldoende. Hoe zorgt u voor een goede hygiëne?

 

Schone omgeving, schone handen

Als u uw wond zelf gaat verzorgen, zijn een schone omgeving en schone handen van het grootste belang. Zorg dus dat u het op een plek doet die goed is schoongemaakt en leg als u uw wond in bed verzorgt een schone handdoek onder uw wond. Zeep bij het handen wassen uw handen en polsen goed in (minimaal 15 seconden) en vergeet ook het gebied tussen uw vingers en de bovenkant van uw handen niet. Droog uw handen met een schone handdoek of een wegwerphanddoekje en draai met die doek ook de kraan dicht.

 

Andere aandachtspunten

  • Als u water uit de kraan gebruikt om uw wond te spoelen, laat het water dan eerst 30 seconden doorlopen.
  • Laat geen huisdieren in de buurt wanneer u uw wond verzorgt en voorkom schoonmaakactiviteiten.
  • Zorg dat u tijdens de wondverzorging niets aanraakt wat niet noodzakelijk is voor de verzorging.
  • Gebruikt u een zalf of crème uit een pot of tube? Maak dan gebruik van een wattenstaafje of spatel om de zalf aan te brengen.
  • Bewaar uw wondverzorgingsmaterialen in een afgesloten kast of box.
  • Desinfecteer voor- en nadat u het verband afknipt de schaar waarmee u dit doet.

 

Maak afspraken met uw wondverpleegkundige

Het kan helaas zijn dat er ondanks een goede hygiëne toch problemen ontstaan met uw wond. Maak goede afspraken met uw wondverpleegkundige over wanneer u contact moet opnemen. Bijvoorbeeld wanneer u koorts krijgt, uw wond rood wordt, zwelt of als u pijn heeft.