Blog: Slaapfeestje

 

Er valt een uitnodiging op de deurmat. Fenne’s vriendinnetje Emma viert haar verjaardag met een slaapfeestje en Fenne is uitgenodigd. Ze gaan make-uppen, foto’s maken en dansen en hoewel het bijna winter is heeft het feestje als thema ‘Summer Beach’.

 

Fenne heeft er enorm veel zin in, maar ik temper haar enthousiasme. Emma is nieuw in haar klas en ik moet eerst aan haar moeder gaan vragen of ze het aandurft dat Fenne daar slaapt. Taart, patat en lol maken met je vriendinnen betekent vaak ook hoog piekende of snel dalende bloedsuikers. Zolang ze wakker is, kan Fenne het zelf wel in de gaten houden. Maar zodra de meiden slapen, wordt het een ander verhaal…

 

Ik blijf het moeilijk vinden om anderen te belasten met de verantwoordelijkheid voor Fenne’s diabetes. Wij staan nog met regelmaat midden in de nacht op omdat ze met een te lage waarde is gaan slapen. Of omdat ze juist te hoog zat, we hebben gecorrigeerd en daarna niet weten of het misschien té veel correctie was. Maar hoe is dat voor een ouder die nauwelijks bekend is met diabetes? Kun je die vragen om ’s nachts bloedsuikers te checken en daar vervolgens naar te handelen?

 

Vorig jaar, op een ander slaapfeestje, hebben we Fenne ’s avonds laat opgehaald. De ouders van het vriendinnetje waar ze toen was durfden het niet aan om haar daar te laten slapen. Ik kan me dat helemaal voorstellen. Het zal je maar gebeuren dat er midden in de nacht iets aan de hand blijkt te zijn. Of erger nog: dat er iets aan de hand was, maar dat je dat niet hebt gemerkt. Daar moet je toch niet aan denken? Ik had alle begrip voor de terughoudendheid van die ouders. Diabetes is een ingewikkelde ziekte en je kunt van anderen niet verwachten dat zij daar de verantwoordelijkheid voor willen nemen.

 

Als ik Emma’s moeder vraag hoe zij erin staat, reageert ze heel positief. We maken duidelijke afspraken over controlemomenten en wat te doen bij lage of hoge waardes, en ik blijf de hele avond en nacht bereikbaar. Fenne is dolblij. Ze pakt haar slaapzak, pyjama en zomerjurkje in (het was tenslotte een Summer Beach party) en vertrekt naar Emma.

Ik geloof niet dat ze uiteindelijk veel geslapen hebben, het was natuurlijk té leuk met zes meiden op een zolder. Maar ze heeft genoten, met dank aan Emma’s moeder.

 

 

Geef uw reactie

Image CAPTCHA
Vul de karakters in die weergegeven worden in het plaatje.