Blog: suikervrij of koolhydraatarm eten?

 

Mijn allereerste aanraking met diabetes was vijftien jaar geleden. In het bedrijf waar ik toen werkte had ik een collega die al vanaf jonge leeftijd type 1 diabetes had. Dat wisten alle collega’s. Als we trakteerden, namen we speciaal voor hem een suikervrije traktatie mee. Op een zeker moment was dat niet meer nodig en at hij alle verjaardagstaarten met ons mee. Toen had ik nog geen idee waarom hij, zonder dat hij van zijn diabetes genezen was, opeens wél van al dat lekkers kon eten …

 

Alles mogen eten….

Inmiddels weet ik meer omdat ook ik diabetes heb gekregen. In het ziekenhuis leerde ik inderdaad van mijn internist en diabetesverpleegkundige dat ik alles, met mate (maar dat geldt voor iedereen), kan eten als ik er maar voldoende insuline voor zou spuiten. Tot zover de theorie. Inmiddels ben ik negen jaar verder en weet ik beter.  

 

Frustratie en vermoeidheid

Jarenlang ging ik  jojoënd met mijn bloedsuiker door het leven. Inmiddels had ik de toegevoegde suikers al verbannen uit mijn eetpatroon, maar de glucosepieken en -dalen waren aan de orde van de dag en kostten mij veel energie. Aan het einde van de dag voelde ik me moe, uitgeput en gefrustreerd, omdat ik mijn glucosewaarden maar niet stabieler kreeg. Totdat ik tot inzicht kwam wat de grote invloed van koolhydraten op mijn glucosespiegel is, ondanks mijn insulinegebruik.

 

Weg met de glucosepieken en -dalen

Als experiment ben ik als eerste op zoek gegaan naar een vervanging voor brood. Mijn twee volkoren boterhammen heb ik vervangen voor een ontbijt met kwark, zaden, noten en vers fruit. Wauw, wat had dat een positief effect op mijn glucosepieken en -dalen. In de ochtend zat ik zo stabiel dat ik zelfs het gevoel kreeg dat ik ‘s ochtends even geen diabetes meer had!

Door het positieve resultaat van mijn vernieuwde ontbijt heb ik ook mijn lunch aangepast. Ik heb mijn drie volkorenbroodjes ingeruild voor een goedgevulde salade met één plak roggebrood. Ook dit heeft een geweldig positief effect op mijn bloedsuiker. Doordat mijn koelkast nu standaard vol staat met groente en allerlei kaas- en vissoorten maak ik in een handomdraai de lekkerste gezonde salades. En als ik niet thuis lunch, neem ik de salade gewoon in een bakje mee.

 

Inspanningen beloond

Dat mijn glucosewaarden zoveel stabieler zijn geworden en ik veel minder hypo’s en hyper’s heb, voelt als een prachtige beloning voor mijn inspanningen. Dit motiveert mij zo dat ik meestal met gemak een koekje, taartje of ijsje afsla. Als een traktatie mij heel erg lekker lijkt, kies ik bewust om het op te eten en er volop van te genieten. De onvermijdelijke glucoseschommeling neem ik dan voor lief. Wat mij betreft mogen er wel weer, net als vroeger, suikervrije traktaties komen speciaal voor mensen met diabetes. Maar dan wel natuurlijk én koolhydraatarm!

 

Hartelijke groet,

 

Brigiet Brink

Reacties(16)

Wat een leuk artikel! Ik lees ook over mensen die alles eten en dan maar extra veel spuiten, maar dat lijkt me toch niet goed. Ik at altijd al minder brood, maar nu nog minder sinds ik diabetes heb. Als ik zin heb in iets zoets, maak ik gewoon iets zonder suiker en met bijvoorbeeld amandelmeel!

Dank Brigiet, ik probeer het ook, maar vind t moeilijk om brood te laten. Nog moeilijker vind ik lunchpakketten voor de kinderen, heb je daar ideeën voor?

Wat een heel mooi artikel, met goede tips, dank!

Leuk geschreven! Ik ben benieuwd of meer mensen zich hierin herkennen!

Ha Brigiet, Wat een herkenbaar stuk heb je geschreven! Sinds 4 jaar heb ik zelf Type1 Diabetes en ben ook ik telkens op zoek naar manieren om mijn bloedglucosewaarden stabieler te krijgen. 's Ochtends havermoutpap werkt bij mij super - veelal urenlang geen trek en een mooie waarde. Waar ik veel last van heb gehad zijn hypo's bij intensief bewegen. Als ik ging fitnessen startte ik altijd met 20 minuten op de loopband of een andere cardio-oefening en meestal zakte ik hierdoor wel 7 mmol. Sinds kort doe ik het anders: eerst starten met een aantal spier-versterkende oefeningen en pas daarna het cardio-deel en geloof het of niet: vrijwel geen hypo's meer (dit is onlangs ook door onderzoek bevestigd). En wat mij verder erg goed helpt bij mijn diabetes-management is Mindfulness. Het helpt mij enorm om in moeilijke en onverwachte alledaagse situaties die keuzes te maken waardoor ik me krachtig en gelukkig voel. En als het wel eens tegenzit, helpt mindfulness ook om minder hard over mezelf te oordelen; mezelf meer te ondersteunen en te bemoedigen in plaats van onderuit te halen. En dat kan iedereen die diabetes heeft erg goed gebruiken! Hartelijke groet, Leontine Lenferink

Hoi Brigiet, Goed stuk! Volgens mij vooral omdat je een heel mooi voorbeeld geeft van 'uitzoeken wat werkt voor jouw lijf'. Voor jou is dat het eten van minder koolhydraten, bij een ander is het misschien iets anders. Maar voor iedereen met diabetes geldt: zoek uit hoe je lijf wanneer reageert, en ga daarmee spelen, net zolang totdat je gevonden hebt waar jij je goed bij voelt!!! Fijn dat jij het hierin gevonden hebt. Groetjes, Juliette

Dank jullie wel voor de positieve reacties! Leuk om te lezen hoe jullie met diabetes bezig zijn en ook fijn om tips met elkaar te delen! Hetty, ik vind het soms ook moeilijk om brood te laten staan. Mijn kinderen geef ik elke dag een bakje mee met kleine stukjes komkommer, paprika en tomaatjes en dat eten ze zowaar altijd op! Mijn man bakt zelf rogge speltbrood met zaden. Hij heeft ontdekt dat broodbakken super leuk en makkelijk is. En onze kinderen zijn er dol op.

Hi Brigiet! Goed stuk! Ik denk ook dat er een middenweg is tussen vroeger helemaal geen suikers en toen ineens weer alle suikers wel. Ons havermout ontbijt is echt een topper ;-)! Maar geen brood bij de lunch, vooral als het "snel, snel, snel" moet, vind ik wel lastig. (En helaas met een jong gezin met allemaal clubjes en werk is dat toch regelmatig het geval). En ook in het weekend vind ik het ook heerlijk om met de lekkere broodjes mee te eten met het hele gezin. Maar het zorgt al-tijd voor een hoge piek in mijn bloedglucose. En dan is het altijd weer kiezen tussen: de kwaliteit van leven van de gezelligheid/ meedoen/ makkelijk of de kwaliteit van leven van je goed voelen / gezondheid....ik blijf dat een lastige keuze vinden. Lieve groet, Nienke

Werkt heel goed, idd. Maar ik vind het lastig met een partner die liefst broodjes eet en geen groente lust. Daarnaast is het toch ook wel flink aan de prijs! En na een paar dagen wil ik toch ook wel weer eens iets anders dan sla, sla of sla....... Ik ben trouwens wel benieuwd wat de voedingsadviezen over een paar jaar weer zijn.......

Hallo Brigiet, Wat jij hier beschrijft is waar ik het als diëtist voor doe! Hoe mooi is het dat voeding jou dit heeft gebracht. Zo mooi ook dat je hierin zelf bent gaan zoeken en hebt gevonden. Koolhydraat-arm eten is uiteindelijk een hele fijne levenswijze. Ook ik doe het al twee jaar op deze manier zonder diabetes. Ik voel ook het positieve effect op mijn lichaam. Ik hoop dat je met je blog vele mensen kan gaan inspireren en nieuwsgierig kan maken om het anders te doen. En ik hoop ook nog eens met je samen te werken. Succes met je blog! Ik hoop op meer. Groet

Hoi Brigiet, heel interessant en nuttig artikel! Goed om te lezen wat voor positief effect de juiste voeding heeft.

Wat een prachtig verhaal. Vanavond hoorde ik dit ook terug bij Kris Verburgh arts en wetenschapper over zijn nieuw boek (uitzending van DWDD). Geweldig

Heel herkenbaar Nienke, dat je iedere dag weer voor de keuze staat: laat ik het los en doe ik wat op dat moment het makkelijkst is of kies ik ervoor om mijn waarden zo stabiel mogelijk te houden. De laatste keuze vraagt om een extra inzet en dat komt lang niet altijd goed uit. Maar uiteindelijk krijg je er wel wat voor terug! Pascalle, in mijn salade maak ik gebruik van bijna alle groenten behalve sla. Probeer ook is een groenteomelet of maak eens een goed gevulde soep. Op de markt of in een Turkse supermarkt kun je goedkopere noten en groenten vinden. Nu de winter er weer aankomt heb ik kwark vervangen voor havermoutpap. Een stevig ontbijt voor weinig geld.

Hallo Brigiet, wat een pakkend stuk heb je geschreven. Precies zoals het voor jou ook zal zijn gegaan. Leuk hoe je jouw persoonlijke tocht hebt beschreven zodat je hopelijk ook andere kan inspireren om hun eigen, bewuste keuzes te maken.

Ik onderschrijf het helemaal! Voor mij en vele anderen met type 2 betekent het wellicht nog meer..... Ik gebruik geen metformine meer en heb een prachtig HbA1c. Je wordt ook heel creatief met koken en we eten fantastisch, bewust, biologisch en gezond!

Ik ben zelf koolhydraatarm en suikervrij ( muv natuurlijke suikers) gaan eten en meer bewegen. Ben helemaal met insuline gestopt Spoot 100 eh Lantus en 3 tot 4x per dag Aprida. Nu enkele weken nagenoeg niet meer gespoten. Ben er nog niet maar gaat de goede kant op. Ook met bloeddruk medicatie gestopt Dat gaat ook prima. Wel zeer regelmatig controleren voorlopig maar heb goede hoop dat als ik dit kan volhouden ik niet meer aan de insuline hoef.

Geef uw reactie

Image CAPTCHA
Vul de karakters in die weergegeven worden in het plaatje.