Eenmalige katheters

Een eenmalige katheter wordt ook wel een intermitterende katheter genoemd. Het is een dun, hol en flexibel slangetje dat je zelf via de plasbuis naar je blaas leidt. Met vaste tussenpozen leeg je de blaas. Na gebruik gooi je de katheter weg.  
 

Hoe werkt zelfkatheterisatie? 

Je continentieverpleegkundige leert je hoe je zelf kunt katheteriseren. Je leert hoe je de katheter op een goede manier naar binnen brengt via je plasbuis. Voordat je de katheter inbrengt, is het belangrijk te zorgen voor een goede hygiëne. Zo kun je vervelende infecties voorkomen.  

 

Urine opvangen

Om de urine op te vangen, kun je de katheter aansluiten op een urine-opvangzak. Je kunt je blaas ook via de katheter laten leeglopen in het toilet.  

Condoomkatheters

Condoomkatheters zijn hulpmiddelen voor het opvangen van licht tot matig urineverlies bij mannen. Ze worden zowel overdag als in de nacht gebruikt. Dit hulpmiddel wordt ook wel uitwendige katheter of uritip genoemd. Het lijkt op een condoom met een kleine tip aan het uiteinde.


In tegenstelling tot andere katheters die urine uit het lichaam afvoeren, vangen condoomkatheters de urine alleen maar op. Je gebruik ze in plaats van een absorberend verband bijvoorbeeld. Condoomkatheters worden dus uitwendig gedragen om de penis. Aan de tip wordt een urineopvangzak gekoppeld.


Condoomkatheters zijn er in verschillende maten. Je bepaalt de juiste maat met behulp van het maatkaartje dat we je kunnen toesturen. 

Verblijfskatheters

Een verblijfskatheter is een hol, soepel slangetje dat voor langere tijd in je blaas wordt gebracht. Via dat slangetje kun je urine uit je blaas laten lopen. Aan het uiteinde van de verblijfskatheter zit een ballonnetje dat gevuld wordt met water. Dit ballonnetje voorkomt dat de katheter uit je blaas glijdt. Hoelang de katheter in je blaas blijft is onder andere afhankelijk van de soort katheter en de medische indicatie. Dit kan enkele dagen tot enkele weken zijn.

 
Het plaatsen van een verblijfskatheter gebeurt door een verpleegkundige of arts. Soms in het ziekenhuis, maar soms ook bij u thuis. Er zijn verschillende soorten verblijfskatheters.  
 

Transurethrale katheter

Een transurethrale verblijfskatheter wordt via de plasbuis in de blaas gebracht. De katheter wordt geplaatst aan de hand van de medische indicatie. Het inbrengen gebeurt door een verpleegkundige, in het ziekenhuis of bij je thuis. 

  

Suprapubische katheter

Een suprapubische katheter wordt via een incisie (sneetje in de buik) onder verdoving ingebracht in het ziekenhuis. Het vervangen van de katheter wordt gedaan door een verpleegkundige. De eerste vervanging gebeurt in het ziekenhuis, daarna kan dit meestal thuis. 

  

Nefrostomiekatheter 

Soms krijg je de verblijfskatheter direct in je nieren aangebracht. Bijvoorbeeld als je door een niersteen of infectie in de urineleider niet normaal kunt plassen. Dit noemen we een nefrostomiekatheter. Het aanbrengen gebeurt op de poli in het ziekenhuis. Je krijgt dan een sneetje in je rug. De katheter wordt met een speciale pleister vastgeplakt aan je huid om te voorkomen dat er een knik in komt – dan kan de urine er niet meer door. Een nefrostomiekatheter wordt in overleg met je behandelaar vervangen in het ziekenhuis. 

 

Direct bestellen


Vragen over katheters?

Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.   

 

Ga naar contact