Dag- en nachtzakken 

Er zijn dag- en nachtzakken om de urine op te vangen. In de dagzakken past tussen de 350 en 800 ml. Je bevestigt ze door middel van een beenbandje of beenzakhouder aan je been. De nachtzakken zijn wat groter van formaat; hier gaat 1,5 tot 2 liter in. Je hangt zo'n nachtzak meestal met een haak aan je bed.   
 

Legen van de urine-opvangzak 

Onder aan de urine-opvangzakken zit een kraantje waarmee je de zak kunt legen. Als je een opvangzak draagt, voel je dat hij zwaarder en dikker wordt. Ook voel je dat de beenbandjes een beetje gaan trekken. Om de zak te legen in het toilet, open je het kraantje. Er zijn verschillende typen kraantjes; dit verschilt per zak. De verpleegkundige kan met samen met jou kijken welk kraantje voor jou het makkelijkst is.  
 

Alternatief voor overdag: ventiel 

Soms heb je de mogelijkheid om overdag in plaats van een zak een soort ventiel te gebruiken. Met het ventiel heb je zelf controle over het laten leeglopen van je blaas. Om je blaas via de katheter te legen, open je het ventiel boven de wc. Dit doe je om de paar uur. ’s Nachts gebruik je wel altijd een urine-opvangzak. 
 

Ventielen worden alleen geleverd als je een indicatie hebt voor blaastraining. Dus om te zorgen dat je blaasfunctie nog intact blijft. Dit kan alleen op advies van je behandelaar. 
 

Verschillende formaten 

Urine-opvangzakken zijn er in verschillende formaten. Je overlegt met de verpleegkundige bij Bosman welk materiaal het beste bij jou past en hoe je deze moet vervangen.  


Vragen over urine-opvangzakken?

Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.   

 

Ga naar contact