Hygiëne bij het verwisselen van de urine-opvangzak 

Ga je de urine-opvangzak verwisselen, zorg dan voor een goede hygiëne met deze stappen: 

 • Was eerst je handen goed. Zeep je handen en polsen goed in (minimaal 15 seconden) en vergeet ook het gebied tussen je vingers en de bovenkant van je handen niet. Droog je handen met een schone handdoek. 
 • Knijp vervolgens de katheterslang met twee vingers dicht zodat er geen urine door naar buiten kan lopen. 
 • Gebruik je andere hand om de oude urine-opvangzak te verwijderen. 
 • Sluit de nieuwe urine-opvangzak aan. 
 • Was vervolgens je handen nog een keer.   
   

Hygiëne bij een katheter via de plasbuis 

Als bij jou de katheter is ingebracht via de plasbuis, dan is het belangrijk dat je zorgt voor een goede intieme hygiëne. Was twee keer per dag de omgeving rond je plasbuis. Gebruik hiervoor lauw water of een pH-neutrale douchegel. Was nooit met zeep en gebruik ook geen talkpoeder of crèmes. Dep het gewassen gebied droog met een schone handdoek.  

 

Mannen wassen op een andere manier dan vrouwen: 

 • Mannen: schuif de voorhuid wat terug, zodat je ook de huid onder de voorhuid (de eikel) goed kunt wassen. 
 • Vrouwen: zorg ervoor dat je de schaamlippen goed spreidt, zodat je goed bij het gebied komt waar de plasbuis zit. 
   

Hygiëne bij een suprapubische katheter 

Heb je een katheter die is ingebracht via de buikwand (suprapubische katheter)? Zorg er dan voor dat je de plek waar de katheter naar binnen gaat goed schoonhoudt. Gebruik voor het wassen lauw water zonder zeep. Dep de opening met een gaasje of schone handdoek droog. Leg vervolgens een splitgaas om de insteekopening van de katheter, indien nodig. 
  

De verpleegkundige zal je meer vertellen over alles waar je op moet letten bij de verzorging van de insteekopening. Ook zal zij instructies geven over draaien van de katheter. Het advies is om dit dagelijks te doen; zo voorkom je dat de katheter vast komt te zitten. 

 


Wil je meer informatie? Vraag het onze experts! 

Heb je een specifieke vraag? Plan dan een 1 op 1-tje met een van onze experts. Dit kan telefonisch of in een videogesprek. Je plant het gesprek zelf op een moment dat jou goed uitkomt. 

  

Plan een 1 op 1-tje