Hoe ontstaat ontlastingsincontinentie? 

Om te begrijpen hoe ontlastingsincontinentie ontstaat, is het handig om te weten hoe de stoelgang werkt. Voordat ontlasting je lichaam verlaat, wordt het opgeslagen in het laatste gedeelte van de dikke darm, de endeldarm. Wanneer die endeldarm vol is, voel je aandrang om naar het toilet te gaan. Dit komt doordat er druk op je anus ontstaat. Om die druk op te vangen en je ontlasting op te houden, gebruik je je bekkenbodemspieren en je anale kringspier. Als die spieren hun werk niet goed doen of wanneer de endeldarm niet meer goed functioneert, kan ontlastingsincontinentie ontstaan. 
 

Oorzaken ontlastingsincontinentie 

Dat de endeldarm, de bekkenbodemspieren of de anale sluitspier niet goed werken, kan verschillende oorzaken hebben: 

 • De zenuwen die de anale sluitspier of bekkenbodemspieren aansturen, zijn beschadigd. Dat kan het gevolg zijn van een tumor in het ruggenmerg, MS (multiple sclerose) of spina bifida. Ook door ouderdom of obstipatie kunnen deze zenuwen beschadigd raken. Daarnaast kan de aansturing in de hersenen verstoord raken, bijvoorbeeld door een beroerte. 
 • De kringspier is beschadigd door een bevalling, operatie, ongeluk of door een andere oorzaak. 
 • Door het ouder worden kan de anale kringspier slapper worden. 
 • De endeldarm is ontstoken, bijvoorbeeld door een chronische ontstekingsziekte als Crohn of colitis ulcerosa. 
 • Er is littekenweefsel in de endeldarm ontstaan door een operatie of bestraling. Dit zorgt ervoor dat de endeldarm minder elastisch wordt. 
 • Een verzakking van de endeldarm. 
 • Overloopdiarree: dit wordt ook wel paradoxale diarree genoemd, omdat deze diarree gepaard gaat met een verstopping. Je darm is dan zo vol dat er wat dunne ontlasting langs de hardere ontlasting lekt. 
 • Spastisch bekkenbodemsyndroom: hierbij zijn de spieren in de bekkenbodem en de inwendige sluitspier altijd aangespannen.  
   

Behandeling ontlastingsincontinentie 

De behandeling die je krijgt is grotendeels afhankelijk van de oorzaak van de ontlastingsincontinentie. Je overlegt altijd met je arts wat de beste behandeling voor jou is. Aan welke behandelingen kun je denken? 

 • Bij een verminderde werking van je bekkenbodemspieren kan bekkenbodemtraining de problemen verminderen of verhelpen. Je doet dit onder begeleiding van een bekkenbodemfysiotherapeut. 
 • Als je kringspier beschadigd is, kan het zijn dat je een operatie krijgt om je kringspier te herstellen of om een nieuwe kringspier aan te leggen met een stukje spier uit je dijbeen. 
 • Darmspoelen: hiermee leeg je op regelmatige basis je darmen door middel van water met speciale spoelapparatuur. 
 • Neuromodulatie: dit is een behandeling waarbij je een klein apparaatje in je lichaam krijgt geïmplanteerd. Dat apparaatje stuurt signalen naar de zenuwen die je darmfunctie regelen. 

Wil je meer informatie? Vraag het onze experts! 

Heb je een specifieke vraag? Plan dan een 1 op 1-tje met een van onze experts. Dit kan telefonisch of in een videogesprek. Je plant het gesprek zelf op een moment dat jou goed uitkomt. 

  

Plan een 1 op 1-tje