Geen controle over blaas of darmen 

Wanneer je last hebt van incontinentie, dan heb je geen volledige controle over het legen van je blaas of darmen. Daardoor kun je je urine of ontlasting niet ophouden. Incontinentie ontstaat wanneer bepaalde lichamelijke functies niet goed werken. 
 

Vormen van incontinentie 

Er zijn twee hoofdvormen van incontinentie: urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie. Bij urine-incontinentie verlies je ongewild je urine. Soms zijn het maar een paar druppeltjes, soms verlies je de volledige blaasinhoud. Ontlastingsincontinentie is het ongewild verliezen van ontlasting.  
 

Er zijn verschillende soorten urine-incontinentie, zoals stressincontinentie, aandrangincontinentie en functionele incontinentie. Incontinentie kan tijdelijk of blijvend zijn.  
 

Bij wie komt incontinentie voor? 

Incontinentie komt heel veel voor. In Nederland hebben naar schatting 1 miljoen vrouwen er last van. De oorzaken ervan zijn heel uiteenlopend.  

Mannen hebben iets minder vaak continentieproblemen dan vrouwen. Bij hen ontstaan de problemen vooral op latere leeftijd, bijvoorbeeld als gevolg van een vergrote prostaat. 
 

Behandeling van incontinentie 

Welke behandeling het best past bij jouw problemen, hangt onder andere af van het type en de oorzaak van je incontinentie. Daarom is het belangrijk dat je incontinentie altijd bespreekt met een arts. Die kan voor jou de juiste diagnose stellen of je doorverwijzen naar een specialist. Alleen op die manier kun je incontinentie goed aanpakken en de juiste behandeling krijgen. Soms is een urologische aandoening de oorzaak van incontinentie. In dat geval krijg je een behandeling op de polikliniek urologie
 

Hulpmiddelen bij incontinentie 

Om de urine en/of ontlasting op te vangen, kun je gebruikmaken van incontinentiemateriaal zoals inlegverbanden. Nadat je bij de arts bent geweest, geeft Bosman je advies over welke hulpmiddelen het beste passen bij je persoonlijke situatie.

 
Is de oorzaak van jouw incontinentie urologisch? Dan kan het zijn dat je gebruik gaat maken van urologische hulpmiddelen, zoals katheters. Ook daarvoor levert Bosman alles wat je nodig hebt. 


Wil je meer informatie? Vraag het onze experts! 

Heb je een specifieke vraag? Plan dan een 1 op 1-tje met een van onze experts. Dit kan telefonisch of in een videogesprek. Je plant het gesprek zelf op een moment dat jou goed uitkomt. 

  

Plan een 1 op 1-tje