Welke infusiesets zijn er?

Er zijn verschillende soorten infusiesets. Zo kun je kiezen voor slangetjes van verschillende lengtes, variërend van 40 centimeter tot ruim een meter. Welke lengte jij prettig vindt, is heel persoonlijk. Het is ook afhankelijk van de afstand van je pomp tot je infusieset: draag je de pomp in je broekzak en je infusieset op je buik, dan is een kort slangetje handig. Let op: mannen hebben vaak diepere zakken dan vrouwen, zorg er dus voor dat het slangetje lang genoeg is. Draag je de pomp aan je beha en de infusieset op je bil? Ook dan heb je meer lengte nodig. Bij de Kaleido, een semi-patchpomp, kun je kiezen uit een slangetje van 5 of 30 centimeter.

 

Ook in canules (naaldjes) heb je de keuze: er zijn sets met een metalen canule en sets met een teflon canule. Een metalen canule breng je loodrecht in de huid. Omdat het naaldje niet kan ‘knakken’, loop je nauwelijks kans op een verstopping. De teflon canules zijn flexibel, je voelt ze dus niet zitten. Je kunt deze loodrecht of schuin inbrengen – dat laatste is fijn als je weinig onderhuids vet hebt. 

 

Het is vaak een kwestie van uitproberen welke infusieset je het prettigst vindt. Je behandelaar kijkt samen met jou of een canule van 6 of 9 millimeter geschikt is.  
 

Infusieset inbrengen

Infusiesets met een stalen canule breng je met de hand in. Bij de teflon canules heb je vaak de keuze: met de hand inbrengen of een hulpmiddel gebruiken, ook wel inserter genoemd. Die schiet de flexibele canule met behulp van een metalen naaldje in de huid. Het metalen naaldje trek je weer terug, alleen de teflon canule blijft achter in de huid. De canule blijft op zijn plek door middel van een pleister. 
 

Infusieset wisselen

Je vervangt de infusieset minimaal elke drie dagen. Daarna wordt de kans op verstoppingen namelijk groter omdat er kristallen in de insuline kunnen komen. Ook kan de huid onder de pleister geïrriteerd raken. Zit je infusieset niet lekker of heb je last van roodheid of pijn? Dan is het aan te raden de set eerder te vervangen. Irritatie door de pleister kun je op voorkomen door goed van plek te wisselen of een beschermlaagje op je huid aan te brengen. Onze experts kunnen je daarvoor tips geven. Voor de Medtronic pompen is er ook een infusieset die 7 dagen kan blijven zitten. Bespreek met je behandelaar of dit voor jou een optie is. 

 

Het merk en type infusieset dat je kunt kiezen, is onder andere afhankelijk van de soort insulinepomp die je gebruikt. Bosman kan alle merken en typen infusiesets leveren. Overleg met je behandelaar welke het beste aansluit bij jouw behandeling.    


Vragen over infusiesets?

Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.   

 

Ga naar contact