Diabetes en insulinepompen
Een insulinepomp is een klein apparaatje dat je 24 uur per dag op je lichaam draagt. De pomp geeft automatisch kleine hoeveelheden kortwerkende insuline af aan je lichaam. Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel beter op peil. Je kunt zowel met diabetes type 1 als type 2 gebruikmaken van een pomp.
Waarom een insulinepomp gebruiken?
Je gebruikt een insulinepomp onder andere als je de schommelingen in je bloedspiegel moeilijk kunt opvangen met een insulinepen. Met de pomp kan je bloedglucose heel nauwkeurig worden geregeld. Dat zorgt voor minder extreme uitschieters naar boven of beneden in je bloedsuikerspiegel.
Hoe werkt een insulinepomp?
In een insulinepomp zit een ampul met insuline. De insuline komt via een flexibel slangetje en een dun naaldje dat vlak onder je huid zit, in je lichaam. Dit slangetje en naaldje noemen we een infusieset. Je kunt de infusieset op verschillende plekken aanbrengen: op je buik, je bil of je dijbeen.
De insulinepomp geeft via een voorgeprogrammeerd schema dag en nacht kleine hoeveelheden kortwerkende insuline af. Via een softwareprogramma kunnen alle gegevens van de pomp worden uitgelezen. Je kunt die ook eenvoudig doorsturen naar je behandelteam.
Lees meer over insulinepomptherapie
Instelmogelijkheden
Een insulinepomp kun je helemaal instellen op jouw persoonlijke insulinebehoefte. Misschien heb je in de ochtend wat meer insuline nodig en in de nacht wat minder. Je verpleegkundige zal met jou overleggen over de instellingen.
Daarnaast kun je zelf ook extra insuline geven, bijvoorbeeld als je iets gaat eten of als je bloedglucose hoog is. Dit noemen we een bolus. En je kunt ook de hoeveelheid insuline verminderen als je gaat sporten. Zo voorkom je een hypo.
Verschillende insulinepompen
Er zijn veel verschillende pompsystemen. Je kiest op basis van jouw persoonlijke behoefte: wil je wel of geen slangetje, wil je een koppeling met een glucosesensor? Ook de hoeveelheid insuline die je gebruikt is van belang. Bosman levert alle pompen die in Nederland beschikbaar zijn. Overleg met je behandelaar welke pomp het beste aansluit bij jouw behandeling.
Wordt mijn insulinepomp vergoed?
Voor insulinepomptherapie gelden verschillende vergoedingscriteria. Wil je weten of je voor vergoeding in aanmerking komt? Lees dan dit artikel.
Vragen over insulinepompen?
Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.