Wat zijn de verschillen tussen FGM en CGM?

FGM staat voor Flash Glucose Monitoring. FGM geeft alleen de glucosewaarde door wanneer je de sensor scant. Dit wordt ook wel ’flashen’ genoemd, vandaar de naam. FGM kan niet gekoppeld worden met een insulinepomp. Het FreeStyle Libre 2 systeem is zo’n FGM sensor. 

 

FGM aanvragen

 

CGM staat voor Continue Glucose Monitoring. CGM meet continu de glucosewaarden en kan meestal gekoppeld worden aan een insulinepomp. Daardoor kan met behulp van CGM (en een algoritme) ook de insulinetoediening aangestuurd worden: de pomp geeft meer insuline wanneer de waardes stijgen, en minder of geen insuline wanneer de waardes dalen. 

 

CGM aanvragen  

Waarom meten met een glucosesensor?

Met een prikpen en een gewone bloedglucosemeter kun je prima je waarden meten. Op basis van de uitkomst bepaal je hoeveel insuline je toe moet dienen. Zo’n vingerprik is heel nauwkeurig, maar het is wel een momentopname; het laat niet zien hoe je bloedglucose de afgelopen uren is geweest en of die nu aan het stijgen of dalen is. Een sensor meet de bloedglucose continu en laat die trends zien in een grafiek. Een sensor kan dus meer inzicht geven in je diabetes. Je ontdekt bijvoorbeeld wat de invloed van eten, sporten of stress op je bloedglucose is.

Daarnaast kun je bij een sensor alarmen instellen, waardoor je gewaarschuwd wordt wanneer je sensorwaarde te hoog of te laag is of wordt. 
 

Verschillende sensoren

Er zijn meerdere sensorsystemen en ze hebben allemaal hun eigen kenmerken. Het verschil zit ‘m vaak in de koppeling met de insulinepomp, de werkingsduur van de sensor en of kalibratie (met een vingerprik) nodig is. Bosman levert alle sensoren die in Nederland beschikbaar zijn. Overleg met je behandelaar welke sensor het beste aansluit bij jouw behandeling.  
 

Bekijk alle sensoren

 

Wordt mijn sensor vergoed?

Voor FGM en CGM gelden verschillende vergoedingscriteria. Wil je weten of je voor vergoeding in aanmerking komt? Lees dan dit artikel. 


Vragen over glucosesensoren?

Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.   

 

Ga naar contact