Optimale hechting van je sensorpleister: zo doe je dat 

Normaal gesproken is een sensor prima bestand tegen douchen, zwemmen en zweten. Maar komt de sensor langer of vaker in contact met vocht, dan kan de pleister sneller loslaten. Om dat te voorkomen is het belangrijk om voor een optimale hechting te zorgen. Hier kun je op letten:  

  • Op een vette huid hecht de pleister minder goed. Gebruik daarom geen bodylotion of vette crème op de plek waar je de sensor aan gaat brengen. En ontvet je huid voor het aanbrengen met alcohol. Laat bij het gebruik van alcohol de huid wel goed drogen.  
  • Zet de nieuwe sensor niet vlak voor je gaat douchen maar ook niet vlak erna. Hoe droger de huid, hoe beter de hechting.   
  • Plaats je de sensor op een sterk behaarde huid, scheer of wax de inbrengplaats dan eerst. Op een gladde huid plakt de sensor beter.  
  • Kies voor een plek waar de huid weinig beweegt en waar je kleding niet steeds langs wrijft. De achterkant van je bovenarm, je buik (maar niet precies onder je broekband) en de bovenkant van de bil zijn goede plekken. Let hierbij ook op het advies dat de fabrikant en behandelaar geeft, want dat verschilt per merk.  
  • Probeer de sensorpleister zo glad mogelijk te plakken. Onder vouwen kan lucht, water en vuil doordringen waardoor de pleister sneller loslaat.  
  • Wrijf na het aanbrengen over de pleister. Door de druk en de warmte van je vingers hecht de pleister beter.   
     

Extra hechtlaagje voor je sensor pleister

Vaak helpt het om een extra hechtlaagje aan te brengen. Dat kan op twee manieren: onder de sensor of eroverheen.  
 

Onder de sensor:

onder de sensor kun je Skin Tac Wipes gebruiken. Met deze doekjes breng je een extra laagje lijm aan waardoor de kleefkracht verdubbelt. Laat de lijm een beetje droog worden en breng daarna de sensor aan. Let op: je vingers worden er ook plakkerig van, dus hou een alcoholdoekje of pleisterverwijderaar bij de hand om ze weer schoon te maken. Ook Cavilon Spray zorgt voor meer kleefkracht. Deze spray kun je ook gebruiken om huidirritatie door de pleister te voorkomen.  
 

Over de sensor:

over de sensor heen kun je een extra laagje plakken, bijvoorbeeld Opsite Flexigrid of Tegaderm. Deze dunne, transparante folie beschermt de sensor tegen vocht en dus tegen loslaten. Ook elastische sporttape, Fixomull Stretch of Fixtape wordt veel gebruikt om de sensor mee vast te zetten. Je kunt zelf een stuk op maat knippen, of een voorgevormde pleister kopen zoals Not Just a Patch. Deze pleister is ontworpen om meer conform te bieden tijdens het dragen van een sensor. De pleister is beschikbaar in verschillende kleuren en gemakkelijk te verwisselen. 


Wil je meer informatie? Vraag het onze experts! 

Heb je een specifieke vraag? Plan dan een 1 op 1-tje met een van onze experts. Dit kan telefonisch of in een videogesprek. Je plant het gesprek zelf op een moment dat jou goed uitkomt. 

  

Plan een 1 op 1-tje