MODY

MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young) is een vorm van diabetes die op jonge leeftijd ontstaat. Ongeveer 20.000 mensen in Nederland hebben dit type. MODY kan lijken op diabetes type 1 en op diabetes type 2, en daarom kan het lastig zijn om de diagnose te stellen. MODY is erfelijk. Het wordt veroorzaakt door een of meerdere fouten in de ontwikkeling van de alvleesklier. Hierdoor werkt de alvleesklier al snel na de geboorte niet meer goed en maakt hij te weinig insuline aan.  

 

Er zijn verschillende soorten MODY. Via een genetische test kan worden bepaald welke soort je hebt. Het type MODY bepaalt welke behandeling het beste is. 
 

Behandeling van MODY

MODY vraagt om een andere behandeling dan diabetes type 1. Bij een zogenaamde ‘goede’ MODY heb je geen uitschieters in je bloedglucose naar boven of beneden. Je blijft dan je hele leven mild ontregeld. Insuline injecteren is niet nodig en de kans op complicaties is klein.  

 

Bij de andere MODY-vormen laat de diabetes wel hetzelfde verloop zien als bij diabetes type 1. Toch werkt een behandeling met tabletten voor kinderen in de eerste tien jaar van hun leven beter dan het toedienen van insuline. Ook is dat rustiger en fijner voor een kind dat opgroeit en lekker veel speelt. 
 

LADA

LADA staat voor Latent Autoimmune Diabetes in Adults. Het is een lastig herkenbare vorm van diabetes. LADA lijkt op diabetes type 2, omdat het net zo geleidelijk begint. Maar in feite is LADA een langzame vorm van diabetes type 1. 15% van de mensen met de diagnose diabetes type 2 heeft eigenlijk LADA. Het wordt vaak ontdekt door naar de antistoffen in het bloed te kijken. Zijn die aanwezig, net als bij diabetes type 1? Dan is het geen type 2 maar LADA.  
 

Behandeling van LADA

Jonge mensen met een normaal postuur met de diagnose diabetes type 2 kunnen LADA hebben. Het is belangrijk om te onderzoeken of dat echt zo is. Want bij LADA is het zinvol om meteen insuline te gaan spuiten. Dan blijven er langer eigen insulineproducerende cellen behouden. 
 

MIDD

MIDD staat voor Maternally Inherited Diabetes and Deafness. Het is een zeldzame vorm van diabetes, die hand in hand gaat met gehoorverlies. Ook deze vorm is erfelijk en kan alleen via de moeder worden overgedragen op een kind tijdens de zwangerschap. Bij MIDD is er sprake van een foutje in het DNA waardoor cellen met een actieve stofwisseling worden getroffen. De alvleesklier van het kindje zal uiteindelijk niet goed op de stijging van de bloedglucosespiegel reageren en te weinig insuline afgeven.  
 

Behandeling van MIDD

Gehoorverlies is vaak het eerste symptoom van MIDD. Wanneer je tussen de dertig en vijftig bent, komt de diabetes erbij. De eerste tijd kan MIDD behandeld worden met tabletten. Na verloop van tijd kan het gebruik van insuline nodig worden. 
 

Diabetes type 3c

Diabetes type 3c kan ontstaan na een ontsteking in de alvleesklier, door hemochromatose (ijzerstapeling) of door alvleesklierkanker. Door deze ziektes beschadigt de alvleesklier zo erg dat hij niet goed meer werkt. Schade kan ook ontstaan door het herhaaldelijk gebruik van corticosteroïden of chemokuren. Soms moet de alvleesklier geheel of gedeeltelijk verwijderd worden. Type 3c kan plotseling ontstaan, maar het kan ook jaren duren voor je klachten krijgt. 

 

De alvleesklier maakt niet alleen insuline aan om de bloedglucose te laten dalen, maar ook glucagon om de bloedglucose te laten stijgen. Bij type 3c zijn beide mechanismes ontregeld. Daardoor kunnen mensen met diabetes type 3c niet alleen hoge waarden, maar ook flinke hypo’s krijgen.  

Behandeling van diabetes type 3c

De behandeling van diabetes type 3c hangt af van hoeveel schade er is aan de alvleesklier. Als de alvleesklier nog gedeeltelijk werkt, kunnen tabletten voldoende zijn. Is dat niet het geval, dan zul je insuline moeten spuiten. 


Wil je meer informatie? Vraag het onze experts! 

Heb je een specifieke vraag? Plan dan een 1 op 1-tje met een van onze experts. Dit kan telefonisch of in een videogesprek. Je plant het gesprek zelf op een moment dat jou goed uitkomt. 

  

Plan een 1 op 1-tje