Oorzaak van zwangerschapsdiabetes: hormonen

Wanneer je in verwachting bent, verandert je hormoonhuishouding. Dat merk je zelf vaak al op allerlei manieren. Die zwangerschapshormonen kunnen er ook voor zorgen dat je lichaam niet genoeg insuline aanmaakt. Terwijl de behoefte aan insuline tijdens de zwangerschap juist toeneemt. Het ook zijn dat er wel genoeg insuline wordt aangemaakt, maar dat je lichaam daar tijdelijk minder goed op reageert. 
 

Hoe groot is de kans op zwangerschapsdiabetes?

Ongeveer één op de twintig vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes. Maar voor sommige vrouwen is het risico groter dan voor andere vrouwen. Bijvoorbeeld: 

  • als je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad; 
  • als je eerder een baby kreeg van meer dan 4000 gram; 
  • als je wat zwaarder bent; 
  • als je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2; 
  • als je tot een bepaalde etnische groep behoort; 
  • als je cholesterol of bloedglucose te hoog zijn. 
     

Test op zwangerschapsdiabetes

Heb je een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes, dan houdt de verloskundige tijdens de zwangerschap je bloedglucose goed in de gaten. Dat gebeurt meestal in de 24e tot 28e week van de zwangerschap. Heb je al eerder zwangerschapsdiabetes gehad? Dan is het bloedonderzoek meestal al rond de 16e tot 18e week. 
 

Behandeling van zwangerschapsdiabetes

Heb je zwangerschapsdiabetes, dan krijg je het advies om je voeding aan te passen. Dat betekent minder vet en koolhydraten eten en minder suikerrijke dranken drinken. Je wordt daarbij vaak begeleid door een diëtiste. Meer bewegen helpt vaak ook. Na een paar weken wordt je bloedglucosespiegel opnieuw gemeten. Is die dan nog steeds te hoog? Dan moet je tijdelijk insuline spuiten.  

 

In principe kan de bevalling normaal verlopen. Maar het kan wel zijn dat je baby groter is dan normaal. Meestal krijg je het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Is je kindje geboren, dan verdwijnt de zwangerschapsdiabetes meestal binnen één dag. 
 

Risico’s van zwangerschapsdiabetes

Heb je zwangerschapsdiabetes, dan bestaat de kans dat je baby groter is dan normaal. Daardoor kan de bevalling moeilijker zijn. Je kindje kan na de geboorte een lage glucosewaarde krijgen, omdat hij opeens geen glucose meer van jou krijgt. De bloedglucose van je baby wordt daarom de eerste tijd goed in de gaten gehouden. 

 

Als zwangerschapsdiabetes niet wordt behandeld, kan dat gezondheidsproblemen geven. Daarom is het goed om alert te zijn op de signalen, zoals veel dorst, vaak plassen en vermoeidheid. Heb je zwangerschapsdiabetes gehad, dan is het risico dat je het bij een volgende zwangerschap weer krijgt groter. Ook loop je meer kans op diabetes type 2 later in je leven. 


Wil je meer informatie? Vraag het onze experts! 

Heb je een specifieke vraag? Plan dan een 1 op 1-tje met een van onze experts. Dit kan telefonisch of in een videogesprek. Je plant het gesprek zelf op een moment dat jou goed uitkomt. 

  

Plan een 1 op 1-tje