Welke stoma materialen heb ik nodig?

Als je een stoma hebt, maak je gebruik van verschillende hulpmiddelen. Je hebt in elk geval stomazakjes nodig om urine of ontlasting op te vangen. Afhankelijk van het soort stoma heb je daarnaast andere materialen nodig. Zo zijn er huidplaten die je rond je stoma aanbrengt om je huid te beschermen. Heb je een colostoma, dan kun je ervoor kiezen je darmen te spoelen met behulp van spoelapparatuur. 

Bosman heeft een groot assortiment aan stoma hulpmiddelen. We helpen je altijd de spullen te vinden die passen bij jou en bij jouw leven. 

 

Meer over stomamaterialen

Welke stoma hulpmiddelen worden vergoed door de verzekering?

Medische hulpmiddelen voor stomazorg vallen onder de basisverzekering. Ze worden door de zorgverzekeraar vergoed. Let wel goed op, want vaak gaat dit ten koste van je eigen risico. Controleer daarom goed jouw polisvoorwaarden. Bijna alle zorgverzekeraars hebben eigen richtlijnen voor het vergoeden van hulpmiddelen. 


Bij Bosman hebben we een overeenkomst gesloten met bijna alle zorgverzekeraars in Nederland. Daardoor kunnen we jouw bestelde producten rechtstreeks declareren. Jij hoeft niets te doen. Wel zo makkelijk. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben wij wel een machtiging van je zorgverlener nodig. Ben je via het ziekenhuis of de huisarts naar Bosman doorverwezen? Dan krijgen we deze machtiging automatisch. In andere gevallen vul je een aanvraagformulier in. In dat formulier machtig je Bosman om jouw materialen direct bij de zorgverzekering te declareren en ze aan jou te leveren. 

 

Meer over vergoedingen

Wat is het verschil tussen een colostoma en een ileostoma?

Een colostoma is een stoma op de dikke darm, een ileostoma is een stoma op de dunne darm. Je krijgt een colostoma wanneer een deel van je dikke darm wordt verwijderd of niet gebruikt kan worden. Een ileostoma is juist bedoeld om een deel van je dunne darm te ontzien.  
De chirurg brengt een gezond deel van je darm door je buikwand naar buiten. Op die plek wordt de stoma gevormd. Een colostoma zit In de meeste gevallen aan de linkerzijde van je buik, net onder je navel. Een ileostoma zit vaak aan de rechterzijde van de buik, ook onder de navel. 

 

Meer over soorten stoma's 

Wanneer krijg je een enkelloops of dubbelloops stoma?

Een enkelloops stoma heeft één opening. Je krijgt zo’n stoma wanneer de ontlasting je lichaam niet via de natuurlijke manier kan of mag verlaten. Bijvoorbeeld wanneer een deel van de dikke darm verwijderd is en het niet (meteen) mogelijk is om de overgebleven uiteinden weer met elkaar te verbinden. 
Een dubbelloops stoma heeft twee openingen naast elkaar: via de ene opening verlaat ontlasting je lichaam, de andere is bedoeld voor het afvoeren van slijm. Een dubbelloops stoma is meestal bedoeld om een deel van je darmen rust en tijd te gunnen om te genezen, bijvoorbeeld na een operatie of bij een ontsteking. Dit type stoma is dan ook meestal tijdelijk. 

 Meer over enkelloops en dubbelloops stoma 

Hoe kan ik vervelende geurtjes voorkomen?

Geuroverlast bij een stoma kun je voorkomen door de materialen op de juiste manier te gebruiken. Zit er bijvoorbeeld een klein huidplooitje onder de plak, dan kan daardoor wat lucht of ontlasting ontsnappen. Je stomahulpmiddelen kunnen ook helpen om de geur van darmgassen te verminderen. In de colo en ileo stomazakjes zit namelijk een filter. Via dit filter verlaat de lucht het stomazakje. Door koolstof in het filter wordt de geur geneutraliseerd. 
Wil je meer tips, vraag je stomaverpleegkundige dan om advies. 

 

Meer over geuroverlast bij stoma