Wat is een stomabreuk?  

Je buikwand heeft een spierlaag en een buikvlies, waardoor de organen op hun plek blijven. Bij de aanleg van een stoma wordt er een gat in de buikwand gemaakt. Bij een stomabreuk (parastomale hernia) is die opening in de buikwand groter geworden of opgerekt, waardoor de darmen erdoorheen drukken. Daardoor zie je een bolling onder de huid rondom je stoma. Als je gaat liggen is de bolling weer weg. Dat komt omdat je darmen dan weer op de juiste plek komen.  
 

Wat is een prolaps? 

Een prolaps is een uitstulping van de darm uit de stoma. Er komt dan een stukje van de darm door de stoma naar buiten. Soms is dat maar enkele centimeters, soms veel meer. 
 

Een stomabreuk of prolaps ontstaat meestal door te veel druk op de buikwand. Dit kan komen door flinke hoest- en niesbuien, maar ook door zwaar tillen, veel overgeven of het bespelen van een blaasinstrument. 
 

Belangrijke punten over het dragen van de bandage 

  • Heb je een stomabreuk, doe de bandage dan liggend om. Dan zitten je darmen niet in de breuk. Bij een prolaps doe je de bandage om op het moment dat de prolaps niet naar buiten komt of terug naar binnen is gemasseerd. Plaats het dubbele klittenbandgedeelte niet op de stoma en het stomazakje. 
  • Je hoeft de bandage ‘s nachts niet te dragen. Als je slaapt is er meestal geen sprake van hoge buikdruk. 
  • Doe je de bandage af, hou dan één hand op de stoma en maak met de andere hand de bandage los. 
  • Volg de wasinstructies op de verpakking. Droog de bandage niet in de wasdroger of op een warmtebron zoals een verwarming. 
  • Na 1 jaar mag je bellen voor het bestellen van een nieuwe bandage. 
     

Wat als de bandage niet meer past? 

Het kan gebeuren dat je bandage opeens niet meer goed zit. Misschien ben je afgevallen of zwaarder geworden, of misschien is de rek uit de bandage door het dragen en wassen. Meestal kan de bandage worden aanpast, zodat deze weer goed past. 


Vragen over bandages?

Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.   

 

Ga naar contact