Pastaring 

Met een pastaring kun je de huid rond je stoma goed afsluiten. Zo blijft je huid vrij van lekkages en is hij beschermd tegen ontlasting of urine uit je stoma. Je kunt een pastaring ook gebruiken om een plooi of kuiltje naast of onder je stoma op te vullen. Daardoor sluit het stomazakje beter aan. Pastaringen zijn in verschillende maten verkrijgbaar. 

Materialen voor huidverzorging 

Huidplaten zijn zeer huidvriendelijk en geven vaak voldoende bescherming. Maar soms is het nodig om extra middelen te gebruiken, bijvoorbeeld bij huidirritatie en wondjes. Met een huidbeschermende crème blijft je huid soepel en waterafstotend. Heb je wondjes waar vocht uitkomt? Of heb je een slijmvliesaandoening? Dan kan een huidbeschermende poeder uitkomst bieden.  

Om irritaties te voorkomen kun je een beschermende filmlaag gebruiken. Die zorgt voor een betere hechting van de huidplaat en beschermt tegen irritaties door ontlasting of urine. Zo’n filmlaag kun je aanbrengen met doekjes of een spray. 

Fixatiemateriaal 

Met fixatiepleisters (of halve maantjes) kun je het stomamateriaal aan de buitenzijdes extra afplakken. Je gebruikt deze pleisters als de huidplaat loslaat door wrijving van buitenaf. De pleisters zijn niet bedoeld om lekkage uit te stellen als het materiaal al van binnenuit loslaat. Laat jouw stomazakje steeds los? Overleg dan met de stomaverpleegkundige, zij kan kijken wat de juiste oplossing is. 

Sommige stomazakjes hebben gordeloogjes. Die kun je aan een speciale gordel bevestigen, waarmee je het stomamateriaal stevig op z’n plaats houdt. Ook hierover kan de stomaverpleegkundige je meer vertellen.


Vragen over stoma hulpmiddelen?

Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.   

 

Ga naar contact