Eendelig of tweedelig systeem

Om je ontlasting of urine op te vangen kun je gebruikmaken van een eendelig of tweedelig systeem. 

  • Bij een eendelig systeem zit het zakje al aan de huidplaat vast. Je plakt deze plaat op de huid rondom de stoma. Als je het opvangmateriaal vervangt, gooi je het hele systeem weg. 
  • Bij een tweedelig systeem bevestig je eerst de huidplaat en daarop het stomazakje. Bij de verzorging hoef je alleen het stomazakje te verwisselen. De huidplaat laat je minimaal 2 dagen zitten.   
     

Opvangzakjes voor ileostoma’s en colostoma’s 

Ook opvangzakjes zijn in verschillende typen verkrijgbaar. Als je een darmstoma hebt, kunt je bijvoorbeeld kiezen uit een open en gesloten zakje. 

  • Een open zakje is aan de onderkant te openen via een sluiting. Zo kun je de ontlasting lozen. Meestal gebruik je open zakjes bij dunnere ontlasting. 
  • Een gesloten zakje is rondom dicht en gebruik je bij vastere ontlasting. Zit het zakje vol, dan gooi je het in de prullenbak.  


Goed om te weten: dankzij een filter op het opvangzakje kan lucht ontsnappen zónder vervelende geurtjes. 
 

Opvangzakjes voor urostoma 

Bij een urinestoma krijg je een urinezakje. Deze hebben een kraantje of opening met een dop aan de onderkant. Als je het kraantje of dopje opent, kun je het urinezakje legen. Voor ’s nachts zijn er grotere zakken beschikbaar die je aan het kraantje kunt koppelen. Je hoeft het zakje dan minder vaak te legen. 
 

Verschillende uitvoeringen en maten 

Alle stomazakjes zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maten. Zo zijn er transparante, zwarte en beige stomazakjes en opvangzakjes met een kijkvenster. Voor kinderen zijn er zakjes met een printje of decoratie. Overleg met je stomaverpleegkundige welk materiaal het beste bij jou past. 


Vragen over stomazakjes?

Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.   

 

Ga naar contact