Waarom is voeding zo belangrijk?

Als je een wond hebt, verbruikt je lichaam extra energie (calorieën), extra eiwit (proteïne) en soms ook extra vitamines en mineralen. Je lichaam gebruikt deze stoffen om de wond te laten genezen. Ook verlies je in sommige gevallen veel vocht via het wondvocht. 

Daarom is het belangrijk dat je goed eet en voldoende drinkt. Misschien heb je van sommige voedingstoffen wat extra nodig. Daarom wordt soms de ondersteuning ingeschakeld van een diëtist.  
 

Voedingsstoffen die een rol spelen in de wondgenezing

Welke voedingsstoffen zijn belangrijk bij de genezing van je wond? 

  • Proteïnen of eiwitten vormen naast water het belangrijkste bestanddeel van je lichaam. Heb je een wond, dan is het belangrijk dat je voldoende proteïnen binnenkrijgt. Die zorgen ervoor dat nieuw weefsel kan aangroeien. Proteïnen zitten onder andere in vlees, kip, ei en zuivelproducten. Hoeveel eiwit je nodig hebt hangt af van de grootte van de wond en je lichaamsgewicht. 
  • Verschillende vitamines (A, B, C en E) zijn belangrijk bij de wondgenezing. Heb je te weinig van één enkele vitamine, dan kan dat de genezing al vertragen. Als je gezond en gevarieerd eet en de dagelijks aanbevolen hoeveelheden binnenkrijgt, dan krijg je ook voldoende vitamines binnen. 
  • Zink en ijzer heb je nodig om een wond te laten genezen. Zink speelt een belangrijke rol bij de wondgenezing. IJzer zorgt ervoor dat er via het bloed zuurstof bij de wond kan komen. Zink zit bijvoorbeeld in vlees, kaas, graanproducten en noten. IJzer zit onder andere in spinazie, volkorenbrood en volkorenpasta. 
  • Het genezen van een wond vraagt veel energie. Je energiebehoefte zal hierdoor hoger zijn dan normaal. Zorg dus dat je extra calorieën binnenkrijgt door meer koolhydraten, eiwitten en vetten te eten dan normaal.  
     

Meer informatie over voedingsmiddelen en welke voedingsstoffen je waarin terugvindt, kun je lezen op de website van het Voedingscentrum.
 

Voldoende vocht

Naast gezond eten is ook voldoende drinken belangrijk voor de wondgenezing. Je verliest mogelijk veel vocht via de wond. Door de hoeveelheid (en soms ook het type) bacteriën die in de wond aanwezig zijn, kan de hoeveelheid wondvocht verergeren. 

Door 1,5 tot 2 liter vocht te drinken hou je je lichaam in een goede conditie. En dat bevordert de genezing van de wond. De wondverpleegkundige of de diëtist kan je hierover altijd adviseren.  


Vragen over wondzorg en voeding?

 

Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.   

 

Ga naar contact