Over incontinentie

 

Op incontinentie rust helaas een taboe. Toch hebben miljoenen mensen ermee te maken. Als u urine of ontlasting verliest, is het belangrijk dat u hulp zoekt bij uw arts. Alleen dan kunt u iets doen tegen de problemen. Want de ene vorm van incontinentie is de andere niet. Elke vorm verdient een andere behandeling. Op deze pagina´s vindt u alvast meer informatie over incontinentie.

 

Wat is incontinentie?

Incontinentie is ongewild verlies van urine en/of ontlasting. Wanneer u last heeft van continentieproblemen, heeft u geen controle over het legen van uw blaas of darmen, waardoor u uw urine of ontlasting niet kunt ophouden. Incontinentie is het gevolg van het niet of onvoldoende functioneren van bepaalde lichamelijke functies.

 

Naar Wat is incontinentie? >

 

Soorten incontinentie

Er zijn verschillende vormen van incontinentie. Allereerst is er het onderscheid tussen incontinentie van ontlasting en incontinentie van urine. Urine-incontinentie is er in verschillende soorten, die uiteenlopende oorzaken hebben. Het is belangrijk om te weten van wat voor soort incontinentie sprake is. Alleen dan kunt u de juiste behandeling krijgen.

 

Naar Soorten incontinentie >

 

Oorzaken van incontinentie

Incontinentie is geen aandoening op zich. Ongewild verlies van urine (of ontlasting) heeft altijd een oorzaak. Die oorzaak kan heel verschillend zijn. Om de juiste behandeling te krijgen, is het belangrijk die oorzaak te achterhalen. Wat zijn mogelijke oorzaken?

 

Naar Oorzaken van incontinentie >

 

Behandelingen

Gelukkig zijn er heel veel verschillende behandelingen die u kunnen helpen bij incontinentie. Soms kunt u zelfs helemaal van uw klachten afkomen. Uw arts kan u doorverwijzen naar een specialist die de oorzaak en soort incontinentie kan achterhalen en samen met u kijkt welke behandeling voor u geschikt is.

 

Naar Behandelingen >

 

Leefstijl

Het is goed om te weten dat u met aanpassingen in uw leefstijl incontinentieproblemen soms kunt verminderen of zelfs kunt verhelpen. In ieder geval kunt u met de juiste leefstijl en een goed gebruik van hulpmiddelen het verliezen van urine en/of ontlasting onder controle houden en het effect ervan op uw dagelijks leven minimaliseren

 

Naar Leefstijl >