Lichaamsverzorging

 

Heeft u diabetes dan heeft u meer kans op het ontwikkelen van een huidaandoening of -probleem. Naar schatting heeft minstens 30 procent van de mensen met diabetes in meer of mindere mate huidproblemen. Een goede lichaamsverzorging draagt bij aan de vermindering van uw klachten. Lees op deze pagina wat u zelf kunt doen aan uw huidklachten.

 

Droge of jeukende huid

Huidproblemen zijn niet altijd te voorkomen, maar wanneer u gevoelig bent voor een droge huid raden wij u aan om tijdens het douchen zo min mogelijk gebruik te maken van zeepproducten. Deze drogen de huid namelijk uit en maken uw huid kwetsbaarder. Wel is een goede lichaamsverzorging in de vorm van een goede bodymilk of crème voor een droge huid van belang, zoals van Hypogeen. Deze kunt u  het beste gebruiken na het baden of douchen. 

 

Spuitplekken

Spuitplekken zijn te herkennen aan verdikkingen, bulten, deuken of harde plekken op en in de huid en worden veroorzaakt door een stoornis in de vethuishouding van het lichaam. Dit komt voornamelijk door het te vaak toedienen van insuline op dezelfde plaats van uw lichaam, waardoor de huid en het weefsel niet genoeg kans krijgen om te herstellen. U kunt spuitplekken voorkomen door de plaats waar uw insuline wordt geinjecteerd regelmatig af te wisselen (minstens 1 cm afstand van de vorige spuitplaats).

 

Suikerplekken

Naar schatting heeft de helft van de diabetespatienten last van suikerplekken. Suikerplekken zijn kleine ovale rode plekken die vooral op de scheenbenen ontstaan. Na enkele dagen ontstaat er een lichte schilfering op de huid en uiteindelijk blijft er soms een bruine vlek over. Suikerplekken zijn het best te voorkomen door uw bloedglucosespiegel stabiel te houden. Daarnaast kunt u de droge en schilferige huid veroorzaakt door de suikerplekken behandelen met een goed lichaamsverzorgingsproduct, Dit kan bijvoorbeeld met een bodylotion die niet alleen de droge en schilferige huid behandelt maar ook helpt te voorkomen.

 

Huidinfecties

De huidinfectie die het meeste voorkomt bij diabetes is een infectie met de gist Candida albicans die zich kan manifesteren in de mond, huidplooien, nagelriemen en in en rond de vagina. De infectie komt het vaakst voor tussen de middelvinger en de ringvinger van de handen. Waarschijnlijk zorgt het dragen van een ring ervoor dat water, zeepresten en andere stoffen die kunnen irriteren op de huid achterblijven en daarmee de groei van bacterien bevordert.

 

Gisten en schimmels houden vooral van vochtige plaatsen, dus het is van belang de huid goed droog te houden en zo min mogelijk gebruik te maken van zeepproducten en irriterende stoffen. Doe uw ringen af als u uw handen gaat wassen en droog uw handen daarna goed af (vooral tussen de vingers). Gebruik lichaamsverzorgingsproducten die schadelijke bacteriën neutraliseert en een ontsteking of infectie kan voorkomen en behandelen.

 

Voetproblemen

Problemen aan de voeten zijn een veel voorkomend verschijnsel bij mensen met diabetes. Door een verstoorde bloedglucosespiegel kunnen zenuwen en bloedvaten beschadigd raken, waardoor het bloed minder goed door uw voeten en benen stroomt. Omdat u dan minder in uw voeten voelt, merkt u het niet als u een wondje aan uw voet heeft. Als het wondje dan gaat ontsteken, kan het een zweer worden en bent u verder van huis. 

 

Een aantal tips om wondjes aan uw voeten te voorkomen:

  • Controleer regelmatig uw voeten tussen de tenen en aan de onderkant;
  • Houd uw bloedglucosespiegel stabiel;
  • Zorg ervoor dat uw schoenen niet knellen;
  • Loop liever niet op blote voeten;
  • Was uw voeten dagelijks met lauw water en voetschuim;
  • Smeer uw voeten na het wassen en afdrogen in met voetcreme van Hypogeen;
  • Draag dagelijks schone, naadloze sokken, zoals de diabetessokken van Perfeet.

 

Hoogwaardige producten voor lichaamsverzorging

Gelukkig heeft u zelf een belangrijk aandeel in het voorkomen van huid- en voetproblemen. Hoogwaardige lichaamsverzorgingsproducten kunnen u hierbij helpen. Bosman heeft verschillende merken in haar assortiment, zoals Hypogeen. Bestellen kan online op MijnBosman.com of telefonisch bij onze medewerkers van de Klantenservice op het gratis telefoonnummer 0800-0662.

 

Bestel verzorgingsproducten

Naar MijnBosman.com