Over diabetes

 

Diabetes mellitus, ook wel bekend als suikerziekte, is wereldwijd één van de meest voorkomende aandoeningen. In Nederland hebben ruim 850.000 mensen deze stofwisselingsziekte. En elk jaar komen daar nog eens 75.000 mensen bij. Maar wat is diabetes nu precies?

 • Wat is diabetes

  U heeft van uw arts gehoord dat diabetes heeft. Of iemand in uw omgeving heeft diabetes.  Diabetes mellitus, ook wel bekend als suikerziekte, is wereldwijd één van de meest voorkomende aandoeningen. In Nederland hebben ruim 850.000 mensen diabetes. En elk jaar komen daar nog eens 75.000 mensen bij. Maar wat is diabetes nu precies?

   

  Bloedglucosewaarde te hoog

  Diabetes is een aandoening waarbij uw alvleesklier te weinig of geen insuline produceert. Insuline zorgt ervoor dat uw lichaam de glucose die u via de koolhydraten in uw voeding binnenkrijgt, goed kan verwerken. Glucose wordt namelijk opgeslagen in uw cellen, die dit weer als brandstof gebruiken. Heeft u diabetes, dan wordt de glucose niet goed verwerkt en kan het glucosegehalte in uw bloed te hoog worden. En dit heeft uiteindelijk gevolgen voor uw gezondheid.

   

  Soorten diabetes

  Iedereen kan diabetes krijgen. Er zijn verschillende soorten diabetes, met uiteenlopende oorzaken:

   

  Diabetes: klachten en symptomen

  Een te hoge bloedglucosewaarde; wat betekent dit nu precies? En welke klachten veroorzaakt dat?

  Als er te veel glucose in uw bloed zit, kan uw lichaam niet al die glucose als brandstof gebruiken. Die glucose die niet wordt gebruikt, komt dan via de nieren in de urine terecht. Om de grote hoeveelheid glucose te verdunnen gaan de nieren meer water afscheiden. Zodoende moet u vaker plassen en daardoor krijgt u weer meer dorst. Het kan goed zijn dat u lange tijd niet in de gaten hebt gehad dat u diabetes had. Want de klachten zijn vaak algemeen en moeilijk te herkennen als symptomen.

   

  De klachten en symptomen van diabetes type 1 en diabetes type 2 lijken veel op elkaar. Op de pagina Symptomen  vindt u meer informatie over de klachten die u kunt hebben bij de verschillende diabetestypen.

   

  Vragen over diabetes?

  Heeft u vragen of wilt u meer weten? Heeft u het idee dat u misschien diabetes heeft? Neem dan contact op met uw huisarts.

 • Soorten diabetes

  Iedereen kan diabetes (ook wel suikerziekte genoemd) krijgen. Wel is het zo dat op oudere leeftijd de kans op diabetes sterk toeneemt. Deze vorm van diabetes noemen we diabetes type 2. Maar er zijn ook er typen diabetes die zich al op jongere leeftijd openbaren: de al langer bekende diabetes type 1 en zwangerschapsdiabetes. Onderzoek heeft aangetoond dat er nog meer typen diabetes zijn die ook op jonge leeftijd ontstaan. Dat zijn onder andere MODY, LADA en MIDD. Zij hebben dan ook verschillende oorzaken. Klik op de links hieronder voor meer informatie over de typen diabetes:

   

 • Symptomen diabetes

  Veel mensen hebben diabetes zonder dat ze het weten. Klachten die op suikerziekte wijzen zijn namelijk niet altijd gemakkelijk te herkennen als symptomen van diabetes. Daarbij heeft niet iedereen er evenveel last van. En zeg nou zelf: iedereen voelt zich toch wel eens moe, lusteloos of minder fit?
   

  Hoe herkent u diabetes?

  Symptomen die op diabetes wijzen zijn vrij algemeen. Toch doet u er goed aan eens met uw huisarts te overleggen als u last heeft van de volgende verschijnselen:

  • U hebt vaak dorst
  • U plast veel
  • U bent erg moe
  • U hebt last van uw ogen
    

  Klachten diabetes type 1

  Iemand die diabetes type 1 heeft, voelt zich meestal behoorlijk ziek. Uiteindelijk kunnen mensen die niet weten dat ze deze vorm van suikerziekte hebben zelfs flauwvallen of in coma raken. Vermoedt u dat u of uw kind diabetes type 1 heeft? Ga dan op tijd naar de huisarts, zodat u als dat nodig is zo snel mogelijk de juiste behandeling krijgt. U herkent diabetes type 1 aan de volgende symptomen:

  • veel dorst en vaak plassen
  • gewichtsverlies, zonder aanwijsbare reden
  • veel of juist helemaal geen honger
  • wazig zien
  • misselijkheid en overgeven
    

  Klachten diabetes type 2

  Diabetes type 2 komt het meest voor, maar is het moeilijkst te herkennen. Omdat de klachten vaag zijn, kan het gebeuren dat u er jaren mee rondloopt. Zonder het te weten. Naast verschijnselen als dorst, veel plassen, vermoeidheid en last van uw ogen, zijn er nog een aantal andere klachten waaraan u diabetes type 2 kunt herkennen:

  • wondjes die slecht genezen
  • kortademigheid
  • pijn in uw benen bij het lopen
  • steeds terugkerende infecties, zoals blaasontsteking
    

  Vragen over de symptomen van diabetes?

  Heeft u vragen of wilt u meer weten over de symptomen van diabetes? Aarzel dan niet contact op te nemen met een van onze adviseurs. Bel gratis 0800-0662 voor ondersteuning.

 • Oorzaken diabetes

  Hoe komt het dat u diabetes krijgt? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig. Er zijn namelijk verschillende soorten diabetes en die hebben uiteenlopende oorzaken. Waardoor uw suikerziekte wordt veroorzaakt, hangt dus af van de vorm die u heeft: diabetes type 1 of diabetes type 2.

   

  Oorzaken van diabetes type 1

  Wanneer diabetes type 1 voorkomt in de familie, kunt u aanleg hebben om diabetes type 1 te ontwikkelen.  Maar ook een concrete aanleiding, zoals een ontsteking, kan ervoor zorgen dat u diabetes ontwikkelt. Normaal gesproken beschermt het afweersysteem uw lichaam tegen allerlei ziektes. Maar bij diabetes type 1 breekt het ook de cellen af die insuline maken. Het gevolg: een te hoge bloedsuikerspiegel. Uw leefstijl heeft geen invloed op het ontstaan van diabetes type 1.

   

  Oorzaken diabetes type 2

  Diabetes type 2 kan allerlei oorzaken hebben. Het kan ontstaan door erfelijke aanleg. Maar ook stress, overmatig alcoholgebruik of overgewicht kunnen deze vorm van diabetes veroorzaken. Uw leefstijl en eetgewoonten zijn dus van invloed op het ontwikkelen van diabetes type 2. Andere oorzaken kunnen zwangerschap, ziektes of bepaalde medicijnen zijn. Diabetes type 2 ontstaat vaak na het 30e levensjaar, maar er zijn ook kinderen en adolescenten die het krijgen. Vijftien procent van de mensen vanaf 70 jaar hebben verhoogd risico. Dat geldt ook voor bepaalde ethische groepen, bijvoorbeeld mensen van negroïde en Latijns-Amerikaanse afkomst in de Verenigde Staten, Surinaamse Hindoestanen en Kaapverdianen.

   

  Zwangerschapsdiabetes

  Een zwangerschap zorgt voor veel veranderingen in uw lichaam. Zo zorgen hormonen er bijvoorbeeld voor dat uw lichaam minder goed reageert op insuline. Normaal gesproken maakt het lichaam daarom extra insuline aan. Gebeurt dit niet of te weinig, dan blijft er te veel suiker in uw bloed zitten en heeft u grote kans op zwangerschapsdiabetes.

   

  Vragen over de oorzaken van diabetes?

  Heeft u vragen of wilt u meer weten over de oorzaken van diabetes? Aarzel dan niet contact op te nemen met een van onze adviseurs. Bel gratis 0800-0662 voor ondersteuning.

 • Hyper of hypo

  Als u diabetes heeft, weet u waarschijnlijk maar al te goed wat een hypo of een hyper is. Soms heeft u te veel glucose in uw bloed. Dat noemen we een hyperglykemie of hyper. Ook kan het gebeuren dat u een te lage bloedsuiker heeft. Dan spreken we van een hypoglykemie of hypo. Deze schommelingen in uw bloedglucose zijn erg vervelend, maar gelukkig kunt u er iets aan doen.

   

  Schommelingen in uw bloedglucose

  Bij een hyper heeft u een bloedglucosespiegel boven de 10 mmol/l en bij een hypo komt deze onder de 4 mmol/l. Schommelingen in uw bloedsuiker kunnen allerlei oorzaken hebben. Eten, drinken, bewegen, spanning of ziekte; het kan allemaal de hoeveelheid glucose in uw bloed beïnvloeden. Er zijn verschillende klachten waaraan u een hyper of hypo kunt herkennen.

   

  Hoe herkent u een hyper?

  • veel plassen
  • dorst
  • droge mond
  • vermoeidheid
  • plotselinge stemmingswisselingen
  • humeurig
  • misselijkheid en overgeven

   

  Hoe herkent u een hypo?

  • zweten, trillen en duizeligheid
  • hartkloppingen
  • plotselinge stemmingswisselingen
  • gebrek aan concentratie
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • honger

   

  Wat doet u bij een hyper of hypo?

  Om een hyper tegen te gaan kunt u het beste veel drinken. Uw lichaam zal dan zelf proberen via de urine het teveel aan suiker in het bloed kwijt te raken. Let op: drink geen zoete dranken! Door te bewegen zorgt u ervoor dat uw spieren suiker verbranden. Ook dat helpt. Ten slotte kunt u extra insuline spuiten (liefst in overleg met uw diabetesverpleegkundige). Bij een hypo kunt u het beste snel iets eten of drinken.

   

  Vragen over een hyper of hypo?

  Heeft u vragen of wilt u meer weten over een hyper of hypo? Aarzel dan niet contact op te nemen met uw diabetesverpleegkundige of arts.

 • Mogelijke problemen

  Is bij u net diabetes ontdekt? Dan bent u misschien geschrokken van de mogelijke gevolgen en problemen die diabetes met zich mee kan brengen op de langere termijn. Er zit geen vast patroon in de ontwikkeling van deze complicaties. Een gezonde leefstijl en het onder controle houden van de diabetes door de bloedglucosespiegel goed te reguleren, verkleint het risico van het optreden van problemen of het verergeren ervan. Toch geven wij u hier een overzicht van de mogelijke problemen, zodat u altijd op tijd advies kunt inwinnen bij uw verpleegkundige. Uw verpleegkundige zal u ook altijd controleren op alle onderstaande mogelijke problemen.  

   

  Beschadiging van de bloedvaten

  Met diabetes heeft u tot zes keer meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, dan wanneer u geen diabetes heeft. Diabetes versnelt namelijk het proces van slagaderverkalking. Een verhoogde bloeddruk en/of een te hoog cholesterol kunnen duiden op mogelijke beschadiging van de bloedvaten.

   

  Aantasting van het zenuwstelsel (neuropathie)

  Beschadigingen aan de bloedvaten kunnen uiteindelijk het zenuwstelsel aantasten. Dit wordt neuropathie genoemd. Vaak treedt dit pas op als u al langere tijd diabetes heeft. Personen met diabetes type 2 kunnen mogelijk al eerder zenuwklachten hebben. Welke klachten dat zijn, hangt af van welke zenuwen beschadigd zijn. Klachten kunnen mogelijk zijn: pijnscheuten in de benen, een dof of juist een brandend gevoel en prikkelingen in de vingers en tenen, een vervelend gevoel van de huid of een vol gevoel in de buik, misselijkheid, overgeven, diarree of verstopping en ongewild urineverlies.

   

  Problemen aan de ogen (diabetische retinopathie)

  Problemen aan de ogen komen vrij vaak voor bij mensen met diabetes. Dat heet diabetische retinopathie. Deze problemen uiten zich vaak op de latere termijn. Meestal ontstaan er pas klachten als de oogafwijkingen vergevorderd zijn. Mogelijke klachten kunnen zijn: minder scherp zien, minder goed kleuren kunnen zien, een waas voor de ogen hebben of plotselinge pijnklachten. Ook kan nachtblindheid, het minder goed kunnen bewegen van de ogen en oogontsteking ontstaan. In ernstige gevallen zelfs plotselinge slechtziendheid of blindheid. Het is dan ook aan te raden jaarlijks een oogcontrole te laten doen.

   

  Beschadiging van de nieren (diabetische nefropathie)

  Beschadiging van de nieren (diabetische nefropathie) geeft meestal geen directe klachten. Daardoor merkt u er weinig van. Als er toch klachten optreden, gaat het meestal om moeheid, het vasthouden van vocht door het lichaam, jeuk en een bleke huid. In zeer ernstige gevallen gaat de werking van de nieren zo sterk achteruit dat uiteindelijk nierdialyse nodig kan zijn.

   

  Problemen aan de voet (diabetische voet)

  Door diabetes vermindert het normale gevoel in uw voeten. Beschadigingen en wondjes aan de voeten worden dan vaak (te) laat opgemerkt. De klachten beginnen vaak onschuldig, maar kunnen leiden tot ernstige infecties. Door de infectie raakt de bloedglucosespiegel ontregeld. Als voetinfecties verwaarloosd of onvoldoende behandeld worden, kan dit op langere termijn tot voetamputatie leiden.

  Symptomen kunnen zijn: droge huid of kloofjes, minder gevoel in de voeten, vaak koude voeten, wondjes die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten. Het is belangrijk elke dag de voeten te controleren op wondjes.

   

  Complicaties aan de gewrichten (limited Joint Mobility)

  Diabetes kan op termijn leiden tot beperkte beweeglijkheid van de gewrichten. Dat wordt Limited Joint Mobility (LJM) genoemd. Door de diabetes is dan te veel ‘verkeerd’ bindweefsel ontstaan. Dat weefsel is dik en stug. Hierdoor is het pijnlijk, moeilijk of zelfs onmogelijk om de gewrichten te bewegen. Andere klachten die kunnen ontstaan zijn een verhoogde voetdruk, voetzweren en een verdikte huid. Deze complicaties komen vaak voor in combinatie met bovenstaande beschreven problemen.

   

  Klachten?

  Herkent u (sommige van) bovengenoemde klachten? Raadpleeg dan altijd uw arts of verpleegkundige.