Zwangerschapsdiabetes

 

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes die meestal meteen na de bevalling overgaat. Vrouwen kunnen zwangerschapsdiabetes krijgen vanaf de 24week van de zwangerschap.

 

Verandering van uw hormoonhuishouding

Wanneer u in verwachting bent, verandert uw hormoonhuishouding. Dat merkt u zelf vaak al op verschillende manieren. Deze verandering van uw hormoonhuishouding kan er mogelijk voor zorgen dat uw lichaam niet genoeg insuline aanmaakt, terwijl de behoefte aan insuline tijdens de zwangerschap juist toeneemt. De verandering kan er ook voor zorgen dat er wel genoeg insuline wordt aangemaakt, maar dat uw lichaam hier tijdelijk minder goed op reageert.

 

Hoe groot is de kans op zwangerschapsdiabetes?

Elke zwangere vrouw kan zwangerschapsdiabetes krijgen. Ongeveer één op de twintig vrouwen krijgt het daadwerkelijk. Maar voor sommige vrouwen is het risico op zwangerschapsdiabetes groter dan voor andere vrouwen. Bijvoorbeeld:

 

  • als u al eerder zwangerschapsdiabetes heeft gehad;
  • als u eerder een baby kreeg van meer dan 4000 gram;
  • als u wat zwaarder bent;
  • als u een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2;
  • als u van een bepaalde etnische groep afstamt;
  • als uw cholesterol of bloedsuiker te hoog zijn.

 

Test op zwangerschapsdiabetes

Bij vrouwen met een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes houdt de verloskundige tijdens de zwangerschap de bloedglucose goed in de gaten. Dat gebeurt meestal in de 24e tot 28e week van de zwangerschap. Heeft u al eerder zwangerschapsdiabetes gehad? Dan is het bloedonderzoek meestal al rond de 16e tot 18e week. U krijgt vaak voor de zekerheid ook een 'suikerwatertest'. Dan wordt de bloedsuiker gemeten op vaste tijdstippen na het drinken van een zoet drankje.

 

Behandeling van zwangerschapsdiabetes

Wat kunt u doen bij zwangerschapsdiabetes? U moet waarschijnlijk uw eetgewoonten veranderen. Dat betekent minder vet en koolhydraten eten en minder suikerrijke dranken drinken. Dat doet u meestal onder begeleiding van een diëtiste. Meer bewegen helpt vaak ook. Na een paar weken wordt uw bloedglucosespiegel opnieuw gemeten. Is die dan nog steeds te hoog? Dan moet u tijdelijk insuline spuiten. In principe kan uw bevalling normaal verlopen. Maar het kan zijn dat uw baby door de zwangerschapssuiker groter is dan normaal. Meestal wordt u dan geadviseerd in het ziekenhuis te bevallen. Na de geboorte van uw kindje, verdwijnt de zwangerschapsdiabetes meestal binnen één dag.

 

Risico’s van zwangerschapsdiabetes

Bij zwangerschapsdiabetes is er een grote kans op een hoog geboortegewicht van uw baby. Ook kan de glucosewaarde van uw kindje hoog zijn. Dat betekent dat het daarvan enige dagen moet herstellen. Als zwangerschapdiabetes niet wordt herkend en behandeld, hebben u en uw ongeboren kindje een vergroot risico op gezondheidsproblemen. De kans is zelfs aanwezig dat het ongeboren kindje overlijdt. Daarnaast heeft u bij een volgende zwangerschap weer kans op zwangerschapsdiabetes.

 

Hulpmiddelen bij zwangerschapsdiabetes

Bosman verzorgt ook de medische hulpmiddelen bij zwangerschapsdiabetes. Wil u hier meer over weten? Neem dan gerust contact op met onze Klantenservice via het gratis telefoonnummer 0800 – 0662.