Dit doet de boluscalculator 

De naam zegt het al. Een boluscalculator is een soort rekenmachine. De calculator geeft advies over de hoeveelheid insuline die je op dat moment nodig hebt. Het apparaat zorgt voor een nauwkeurige uitkomst dankzij verschillende waarden. 

Waar je precies de bolus berekent, verschilt per insulinepomp. Je vindt het in het menu van de pomp of afstandsbediening. Of download een app je smartphone.
 

Waarden invullen voor de boluscalculator

Een boluscalculator heeft informatie van jou nodig om tot een nauwkeurige berekening te komen. Deze informatie verzamel je samen met je behandelaar en diëtist.

  • Koolhydraatratio: dit zegt iets over hoeveel insuline jij nodig hebt bij een bepaalde hoeveelheid koolhydraten
  • Insulinegevoeligheid of correctiefactor: dit geeft aan hoeveel de glucosewaarde zakt per eenheid insuline. Dit verschilt per persoon. 
  • Doel of streefwaarde: de glucosewaarde die jij wilt bereiken. 
  • Werkingsduur van de insuline: er wordt gekeken naar hoe lang de insuline actief is nadat deze is toegediend. Dit kan per persoon verschillen van twee tot vier uur.
     

Zelf bepalen

Uiteindelijk bepaal jij zelf of je de berekende hoeveelheid insuline ook echt wilt krijgen. Alleen dan start de afgifte van de bolus. Jij weet namelijk als geen ander wanneer jij extra inspanningen levert. Of stress krijgt van een situatie. Daarom doet de pomp niks uit zichzelf.
 

Meer weten? 

Diabetesexpert Jolanthe legt je in een korte video haarfijn uit hoe de boluscalculator werkt.

 

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.