Accu-Chek | Roche Diabetes Care 

In 2023 is de Accu-Chek Solo micropomp geïntroduceerd. Dit is een modulair insulinepompsysteem zonder infusieslang. Je bedient de pomp met behulp van de oplaadbare Accu-Chek Guide Solo diabetesmanager. Heb je de diabetesmanager niet bij je, dan kun je toch een bolus toedienen met de snelle bolusknoppen aan de zijkant van de pomp. De pomp weegt met een gevuld reservoir minder dan 29 gram. Je kunt het lege insulinereservoir vervangen in plaats van de hele pomp. Dat is handig als je meer dan 200 eenheden gebruikt per 3 dagen. 

De Solo micropomp is niet waterdicht en is eenvoudig af te koppelen als je wilt douchen of zwemmen. 
 

Dexcom

All-in-one sensor 

Naast de Dexcom G6 is er nu ook de Dexcom G7 sensor. Dit is een sensor en een transmitter in 1. Je hoeft dus geen onderdelen meer op elkaar te klikken. De sensor heeft de kortste opwarmtijd van alle sensoren: slechts 30 minuten. Eenmaal geplaatst gaat de Dexcom G7 sensor 10 dagen mee. Hij stuurt de glucosewaarden en alarmen naar je smartphone, smartwatch of naar een aparte ontvanger. Bij deze sensor zijn geen vingerprikken nodig om te kalibreren. De Dexcom G7 sensor communiceert met de Tandem t:slim X2™. Voor de andere pompsystemen is dit nog niet bekend. Dexcom G7 wordt nog niet vergoed door alle zorgverzekeraars. 
 

Glunovo Flash | GD Medical

Nieuwe FGM sensor 

De Glunovo Flash sensor geeft de glucosewaarde, de trendpijlen en grafiek weer en is afleesbaar op je smartphone, zowel op Android als IOS. 

Het systeem bestaat uit een sensor die continu je glucosewaarden meet in het onderhuids vocht/weefsel, een zender (transmitter) en de GlucoFlash App. De glucosewaarden zijn zichtbaar als je de GlucoFlash App opent en op de flash button klikt. Je hoeft dus niet met je telefoon langs de sensor te gaan. Er is geen minimale vereiste hoe vaak je per 24 uur op de button moet klikken om een totaalbeeld te krijgen van je glucosetrend; er gaat geen data verloren. De sensorduur is 14 dagen en de zenderduur is 3 jaar. Deze hoef je niet op te laden. De opwarmtijd is 120 minuten (2 uur).

Deze sensor wordt op dit moment nog niet vergoed door alle zorgverzekeraars. Informeer bij je diabetesverpleegkundige naar de mogelijkheden. 
 

Kaleido en Diabeloop 

Hybrid closed loop 

Na even weg te zijn geweest, is de Kaleido insulinepomp weer op de markt. Je kunt de pomp koppelen met de Dexcom G6 sensor en DBLG1: de afstandsbediening met het Diabeloop zelflerende algoritme. Samen vormen ze dan Kaleido en DBLG1 Hybrid Closed Loop. De Kaleido pomp is oplaadbaar en onderscheidt zich door zijn kleine formaat en opvallende kleurtjes.
 

Omnipod | Insulet 

Hybrid closed loop 

De nieuwe Omnipod 5 patchpomp kan straks gekoppeld worden met de Dexcom G6 sensor. Daarmee wordt de Omnipod 5 een hybrid closed loop systeem. Eind 2023 wordt dit nieuwe systeem in Duitsland en Engeland in gebruik genomen. We hopen dat het in 2024 ook in Nederland beschikbaar komt.
 

365 dagen op proef 

Wil je weten of het Omnipod systeem bij je past? De fabrikant geeft je een proeftijd van 365 dagen wanneer je start met dit systeem. Dit houdt in dat je binnen een jaar mag stoppen met het Omnipod systeem of mag overstappen naar een mogelijk nieuwe ontwikkeling van Insulet (zoals de hierboven beschreven Omnipod 5). Overstappen naar een ander insulinepompsysteem wat op dat moment op de markt is kan natuurlijk ook. Deze ‘Omnipod 365 dagen belofte’ geeft je als gebruiker dus veel flexibiliteit. Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Deze zijn terug te vinden op de website van Insulet. 
 

t:slim X2™ | VitalAir 

Koppeling met Dexcom G7

De Tandem t:slim X2™ kan nu ook met de Dexcom G7 communiceren. Met een software update kun je de nieuwe sensor aan je pomp koppelen. Na de update heb je in het menu op je pomp de keuze om de Dexcom G6 of Dexcom G7 aan je pompsysteem te koppelen. Dexcom G7 wordt nog niet vergoed door alle zorgverzekeraars.  
 

Nieuwe app 

Voor de t:slim insulinepomp komt er een App aan: t:connect mobile. De App is geschikt voor zowel Android als iOS smartphones. Met deze App kun je de pomp uitlezen maar ook een maaltijdbolus geven, zonder dat je daarvoor de pomp zelf moet pakken. De App is al goedgekeurd door de Amerikaanse FDA. 
 

Kleine insulinepomp 

Tandem is ook bezig met de ontwikkeling van een nieuwe patchpomp: de t:sport. Deze pomp is heel klein: hij heeft nog maar de helft van de afmeting van de t:slim. Er kan dus ook wat minder insuline in: 200 eenheden in plaats van 300. De pomp heeft geen scherm, je bedient hem helemaal met je mobiele telefoon. 
 

7 dagen infusieset 

Tandem is een extended infusieset aan het ontwikkelen die je niet 3 maar 7 dagen draagt. Het is nog niet bekend wanneer de introductie gaat plaatsvinden.

 

TouchCare Nano | Medtrum 

Twee opvolgers 

De TouchCare Nano heeft twee opvolgers: TouchCare SmartOne Nano 200U en TouchCare Nano 300U. Deze kleine patchpomp (zonder infusieslang) is verkrijgbaar met een inhoud tot 200 E of 300 E insuline. Afhankelijk van je persoonlijke insulinebehoefte per 3 dagen heb je de keuze welke het beste bij jou past.  
 

Extra eenheden 

Voor wie meer insuline nodig heeft, komt er ook een patchpomp waarin 400 eenheden passen. Deze patchpomp zal groter zijn dan de Nano die nu al op de markt is en dus ook een andere pompbasis nodig hebben. 
 

Hybrid closed loop 

Medtrum heeft een sensor ontwikkeld die je kan koppelen met de pomp. Het systeem stopt de insulinetoevoer bij een (voorspellende) lage sensorwaarde. Is de sensorwaarde weer op peil, dan wordt er weer insuline toegediend. De sensor hoef je niet te kalibreren, hij heeft een werkingsduur van 10 tot 14 dagen. Deze sensor wordt nu getest in een ziekenhuis in Nederland. Als de resultaten positief zijn, dan zal de introductie niet lang op zich laten wachten. 

In de toekomst komt daar een APGO algoritme bij. Het TouchCare Nano CGM Systeem wordt daarmee een Hybrid Closed Loop systeem waarbij de toediening van insuline automatisch wordt aangepast aan de bloedglucosewaarde. 
  
 

YpsoPump | Ypsomed 

Hybrid closed loop 

De nieuwe versie van de YpsoPump kun je in combinatie met de Dexcom G6 sensor of FreeStyle Libre 3 sensor en mylife CamAPS App gebruiken als hybrid closed loop systeem. De pomp bedien je volledig met de mylife CamAPS® FX App op je smartphone. In combinatie met de Dexcom G6 of FreeStlyle libre 3 sensor zijn er geen vingerprikken of kalibraties nodig. Dit systeem is ook interessant voor vrouwen die zwanger zijn, omdat de streefwaarde instelbaar is vanaf 4.4 mmol/l. Ook kinderen kunnen dit systeem gebruiken vanaf 1 jaar. 

De CamAPS App is op dit moment alleen beschikbaar voor Android smartphones die compatible zijn met Dexcom G6 of FreeStyle Libre 3. We verwachten dat in 2024 de App ook beschikbaar komt voor iphones (iOS). 

Vanwege grote vraag naar dit systeem, is de wachttijd voor nieuwe gebruikers minimaal 6 maanden. Informeer bij je diabetesverpleegkundige naar de mogelijkheden.

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Welk product past bij jou?

Kies in het productoverzicht welke producten je met elkaar wil vergelijken.