AccuChek® | Roche Diabetes Care 

SmartGuide CGM-sensor  

De SmartGuide is een CGM-sensor, waarbij sensor en zender geïntegreerd zijn. De waarden zijn afleesbaar op de smartphone. De draagtijd is 14 dagen. Deze sensor biedt glucosevoorspellingen met geschatte ontwikkelingen voor verschillende tijdsbestekken. Op basis van je CGM-gegevens laat de App van het systeem zien waar de glucosespiegels de komende twee uur op een bepaald moment naartoe kunnen gaan. Het is nog niet bekend wanneer deze sensor in Nederland beschikbaar is.

 

CareSens™ Air | Zkope healthcare  

Nieuwe CGM-sensor

De CareSens™ Air is een CGM-sensor en zender in één. Het is een kleine, eenvoudig te plaatsen sensor die de waarden meet gedurende 15 dagen. De waarden zijn afleesbaar op de CareSens Air App en worden weergegeven inclusief trendpijlen. Bij het gebruik van de sensor is kalibratie nodig; de eerste dag iedere 12 uur en vervolgens 1 x per dag. We verwachten de sensor dit jaar, maar het is nog niet bekend wanneer de introductie in Nederland gaat plaatsvinden. 
 

Dexcom

Dexcom G7 sensor

Naast de Dexcom G6 is er nu ook de Dexcom G7 sensor. Dit is een sensor en een zender (transmitter) in 1. Je hoeft dus geen onderdelen meer op elkaar te klikken. De sensor heeft de kortste opwarmtijd van alle sensoren: slechts 30 minuten. Eenmaal geplaatst gaat de Dexcom G7 sensor 10 dagen mee. Hij stuurt de glucosewaarden en alarmen naar je smartphone, smartwatch of naar een aparte ontvanger. Bij deze sensor zijn geen vingerprikken nodig om te kalibreren. De Dexcom G7 sensor communiceert met de Tandem t:slim X2™
 

Dexcom One+ sensor

Dexcom heeft een nieuwe sensor gelanceerd: Dexcom One+. Dit is een real-time CGM sensor, waarbij de sensor en zender geïntegreerd zijn. Je hebt dus geen losse zender. Dexcom ONE+ is kleiner ten opzichte van zijn voorganger, de Dexcom G6, en is eenvoudig in te brengen met een disposable applicator. De sensorwaarden worden iedere 5 minuten gemeten en zijn afleesbaar op een compatible smartphone en smartwatch. Indien gewenst kun je een bijbehorende ontvanger (oplaadbaar) aanvragen om de sensorwaarden af te lezen. 

Je kunt waarschuwingen voor lage en hoge glucosewaarden zelf instellen. Het is tevens mogelijk om waarschuwingen te snoozen en om de éérste waarschuwing voor een hoge glucosewaarde uit te stellen. Dexcom One+ is geen onderdeel van een hybrid closed loop systeem en communiceert niet met een insulinepompsysteem. 

 

Glunovo Flash | GD Medical

Nieuwe FGM sensor 

De Glunovo Flash sensor geeft de glucosewaarde, de trendpijlen en grafiek weer en is afleesbaar op je smartphone, zowel op Android als iOS. 

Het systeem bestaat uit een sensor die continu je glucosewaarden meet in het onderhuids vocht/weefsel, een zender (transmitter) en de GlucoFlash App. De glucosewaarden zijn zichtbaar als je de GlucoFlash App opent en op de flash button klikt. Je hoeft dus niet met je telefoon langs de sensor te gaan. Er is geen minimale vereiste hoe vaak je per 24 uur op de button moet klikken om een totaalbeeld te krijgen van je glucosetrend; er gaat geen data verloren. De sensorduur is 14 dagen en de zenderduur is 3 jaar. Deze hoef je niet op te laden. De opwarmtijd is 120 minuten (2 uur).

 

Kaleido 

Bediening via App

Voor de Kaleido insulinepomp is men bezig om een App te ontwikkelen zodat je de pomp kunt bedienen met je smartphone in plaats van de handset. Wanneer deze geïntroduceerd gaat worden is nog niet bekend.

 

Medtronic 

Simplera™ sensoren

Medtronic zal dit jaar 2 nieuwe CGM sensoren introduceren: Simplera™ en Simplera™ Sync. Dit zijn real-time CGM sensoren, waarbij de sensor en zender geïntegreerd zijn. Je hebt dus geen losse zender. De sensor werkt 7 dagen en hoeft niet gekalibreerd te worden. De Simplera™ kun je combineren met de InPen™ en InPen App. De InPen is in 2 versies te verkrijgen, voor zowel insulines van NovoNordisk als Lilly. Simplera™ Sync kun je combineren met de MiniMed™ 780G waardoor een hybride closed loop systeem ontstaat.   
 

Omnipod | Insulet 

Hybrid closed loop 

De nieuwe Omnipod 5 patchpomp kan gekoppeld worden met de Dexcom G6 sensor of Freestyle Libre 2 Plus. Daarmee wordt de Omnipod 5 een hybrid closed loop systeem. De sensorwaarden gaan rechtstreeks naar de Pod waar het algoritme (SmartGuide technology) zich bevindt. Zo wordt de toediening van insuline iedere 5 minuten aangepast. Hiervoor hoef je de controller niet dicht in de buurt te houden. De controller heb je wel nodig om de bolus te berekenen en toe te dienen. Of als je tijdelijk de streefwaarde aan wilt passen bij inspanning. Het systeem wordt in 2024 in fases op de Nederlandse markt geïntroduceerd en wordt nog niet vergoed door alle zorgverzekeraars.

 

365 dagen op proef 

Wil je weten of het Omnipod systeem bij je past? De fabrikant geeft je een proeftijd van 365 dagen wanneer je start met dit systeem. Dit houdt in dat je binnen een jaar mag stoppen met het Omnipod systeem of mag overstappen naar een mogelijk nieuwe ontwikkeling van Insulet (zoals de hierboven beschreven Omnipod 5). Overstappen naar een ander insulinepompsysteem wat op dat moment op de markt is kan natuurlijk ook. Deze ‘Omnipod 365 dagen belofte’ geeft je als gebruiker dus veel flexibiliteit. Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Deze zijn terug te vinden op de website van Insulet. 

 

t:slim X2™ | VitalAire

Nieuwe App 

Voor de t:slim insulinepomp komt er een App aan: t:source App. Deze App is geschikt voor zowel Android als iOS smartphones. Met deze App kun je de pomp uitlezen maar ook een maaltijdbolus geven, zonder dat je daarvoor de pomp zelf moet pakken. De App is al goedgekeurd door de Amerikaanse FDA en wordt nu ook in Nederland verwacht. Wanneer is nog niet bekend. 
 

Kleine insulinepomp 

Tandem is ook bezig met de ontwikkeling van een nieuwe patchpomp: de t:sport. Deze pomp is heel klein: hij heeft nog maar de helft van de afmeting van de t:slim. Er kan dus ook wat minder insuline in: 200 eenheden in plaats van 300. De pomp heeft geen scherm, je bedient hem helemaal met je mobiele telefoon. Het is nog niet bekend wanneer de introductie in Nederland gaat plaatsvinden. 
 

T:mobi 

Tandem gaat ook een nieuwe semi-patchpomp lanceren. De pomp heeft een inhoud van 200 eenheden, waarbij je het reservoir zelf moet vullen. De pomp is oplaadbaar en heeft een korte infuusset. De pomp kan bevestigd worden op een basispleister zodat je deze op het lichaam kan plakken of je draagt deze bijvoorbeeld in je broekzak. De pomp is waterdicht, maar is ook eenvoudig af te koppelen. Je bedient de pomp via de smartphone. Net als bij t:slimX2™ heb je de basal IQ en Control IQ optie wanneer je CGM gebruikt.  Het is nog niet bekend wanneer de T:mobi pomp gelanceerd wordt in Nederland.
 

7 dagen infusieset 

Tandem is een extended infusieset aan het ontwikkelen die je niet 3 maar 7 dagen draagt. Het is nog niet bekend wanneer de introductie gaat plaatsvinden.

 

TouchCare Nano | Medtrum 

Twee opvolgers 

De TouchCare Nano heeft twee opvolgers: TouchCare SmartOne Nano 200U en TouchCare Nano 300U. Deze kleine patchpomp (zonder infusieslang) is verkrijgbaar met een inhoud tot 200 E of 300 E insuline. Afhankelijk van je persoonlijke insulinebehoefte per 3 dagen heb je de keuze welke het beste bij jou past.  
 

Extra eenheden 

Voor wie meer insuline nodig heeft, komt er ook een patchpomp waarin 400 eenheden passen. Deze patchpomp zal groter zijn dan de Nano die nu al op de markt is en zal dus ook een andere pompbasis nodig hebben. 
 

Hybrid closed loop 

Medtrum heeft een sensor ontwikkeld die je kan koppelen met de pomp. Het systeem stopt de insulinetoevoer bij een (voorspellende) lage sensorwaarde. Is de sensorwaarde weer op peil, dan wordt er weer insuline toegediend. De sensor hoef je niet te kalibreren, en heeft een werkingsduur van 10 tot 14 dagen. Deze sensor wordt nu getest in een ziekenhuis in Nederland. Als de resultaten positief zijn, dan zal de introductie niet lang op zich laten wachten. 

In de toekomst komt daar een APGO algoritme bij. Het TouchCare Nano CGM Systeem wordt daarmee een Hybrid Closed Loop systeem waarbij de toediening van insuline automatisch wordt aangepast aan de bloedglucosewaarde. 

 

YpsoPump | Ypsomed 

Hybrid closed loop 

De nieuwe versie van de YpsoPump kun je in combinatie met de Dexcom G6 sensor of FreeStyle Libre 3 sensor en mylife CamAPS App gebruiken als hybrid closed loop systeem. De pomp bedien je volledig met de mylife CamAPS® FX App op je smartphone. In combinatie met de Dexcom G6 of FreeStlyle libre 3 sensor zijn er geen vingerprikken of kalibraties nodig. Dit systeem is ook interessant voor vrouwen die zwanger zijn, omdat de streefwaarde instelbaar is vanaf 4.4 mmol/l. Ook kinderen kunnen dit systeem gebruiken vanaf 1 jaar. Nieuwe gebruikers van dit systeem gaan gebruik maken van de mylife Inset soft infusieset. Dit is een infusieset inclusief inbrengmechanisme en deze is verkrijgbaar met 2 naaldlengtes van 6 en 9 mm plus 3 verschillende slanglengtes. 

De CamAPS App is op dit moment alleen beschikbaar voor Android smartphones die compatible zijn met Dexcom G6 of FreeStyle Libre 3. Helaas heeft introductie van de CamAPS FX via de iphone (iOS) vertraging opgelopen en zal waarschijnlijk pas in 2025 plaatsvinden.

Vanwege grote vraag naar dit systeem, is de wachttijd voor nieuwe gebruikers minimaal 6 maanden. Informeer bij je diabetesverpleegkundige naar de mogelijkheden.

Welk product past bij jou?

Kies in het productoverzicht welke producten je met elkaar wil vergelijken.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.