Apps voor meer inzicht in je diabetes 

 
Mysugr 

Mysugr is een populaire app voor het bijhouden van je bloedglucose, maaltijden en koolhydraten. Je kunt de app koppelen aan je Accu-Chek meter. Er zit een boluscalculator in de app die de juiste insulinedosis kan berekenen. De app maakt dag-, week- of maandrapporten van je bloedglucose, koolhydraten en insuline en geeft een schatting van je HbA1c. Het handige aan deze app is de zoekfunctie. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar alle keren dat je pizza hebt gegeten en ziet dan hoeveel insuline je vorige keer hebt gegeven en wat je glucosewaarde was. 

 

Glooko® 

Ook Glooko® kan je helpen bij je diabetesmanagement. Je kunt bloedglucose, insuline, gewicht, lichaamsbeweging en voeding bijhouden op één plek. Je kunt de app delen met je zorgteam zodat ze makkelijk rapporten kunnen inzien. Vrijwel alle bloedglucosemeters kunnen gekoppeld worden aan de Glooko®-app. Dit geldt ook voor de CamAPS en Dexcom sensoren. 

 
Blood Sugar Unit Converter 

Vroeger werd het HbA1c aangegeven in procenten, tegenwoordig gebruiken we meestal mmol/l. Vind je het lastig om daaraan te wennen? De Blood Sugar Unit Converter is een HbA1c calculator die mmol/l omrekent naar de ouderwetse procenten (en omgekeerd). 

Ook de waardes van je bloedglucose kun je makkelijk omrekenen in deze app. Handig wanneer je naar het buitenland gaat. Want waar wij in Nederland altijd mmol/l gebruiken, is dat bijvoorbeeld in België en Duitsland mg/dL.  

 

 

Apps die helpen bij de maaltijd 

 
Mijn Eetmeter 

In Mijn Eetmeter kun je een dagboekje behouden met wat je per dag eet. Je krijgt dan inzicht in je eetpatroon: welke voedingsstoffen krijg je binnen, hoeveel verzadigd vet en zout zit er in je eten en eet je volgens de Schijf van Vijf? De BMI-meter geeft aan of je een gezond gewicht hebt en de beweegmeter houdt bij of je voldoende beweegt. Superhandig: Mijn Eetmeter toont de voedingswaarde zoals je het daadwerkelijk eet. Staat op de verpakking bijvoorbeeld de hoeveelheid koolhydraten van rauwe pasta? Dan rekent de app dit automatisch om naar gekookte pasta. Dat maakt het een stuk makkelijker! 

 
Calorieteller 

De Calorieteller van Fat Secret heeft een logboekfunctie. Daarin kun je voor ontbijt, lunch, diner en snacks opzoeken wat de voedingswaarde is. De koolhydraten staan apart vermeld. In de lijst staan veel producten uit de grote supermarkten (zoals volkorenbrood van AH, Lidl of Ekoplaza). Maar ook een burger van McDonals’s of Burger King staan in de lijst. Prima te gebruiken als koolhydratenteller! 

 
MyFitnessPal 

In MyFitnessPal kun je bijhouden wat je eet. Je ziet van meer dan 14 miljoen voedingsmiddelen de voedingsstoffen (ook koolhydraten). Met de barcode kun je in de supermarkt snel producten scannen om te zien wat erin zit. Daarnaast kun je je account aan andere apps koppelen die je helpen om gezonder te leven.   

 

 

Apps die stimuleren om meer te bewegen 

 
Stappenteller 

Sommige mobiele telefoons hebben een ingebouwde stappenteller, maar als dat niet zo is kun je een Stappenteller app gebruiken. Zodra je de app inschakelt, telt hij alle stappen die je zet. Niet alleen de afstand die je echt wandelt, maar ook alle passen tijdens je dagelijkse bezigheden tellen mee. 8000 stappen per dag is een goede richtlijn als je voldoende wilt bewegen, maar meer mag natuurlijk ook! 

 
Better Me 

Heb je inspiratie nodig voor oefeningen die je thuis kunt doen? Dan kan de app Better Me je helpen. In deze app vind je meer dan 1500 work-outs, variërend van muurpilates tot spierversterkende oefeningen. De oefeningen zijn zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden. De app bevat ook een maaltijdplanner en een watertracker waarmee je kunt bijhouden of je wel voldoende drinkt. 

 
Ommetje-app 

De Ommetje-app is ontwikkeld door de Hersenstichting en helpt je om van wandelen een gewoonte te maken. Je kunt persoonlijke weekdoelen instellen die je motiveren om lekker te gaan lopen. Loop je liever samen met vrienden, familie of collega’s? Dan maak je een groepje aan. Met elk ommetje dat je loopt scoor je punten, medailles en badges. En na afloop van je wandeling deelt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder een interessant hersenfeitje. Meer dan 1,7 miljoen Nederlanders gebruiken de app al. 

 

 

Apps voor ouders 

Voor ouders zijn er ook allerlei apps die het mogelijk maken om op afstand mee te kijken naar de glucose- en insulinegegevens van je kind. Dat kan rust geven wanneer je kind op school zit of bij een vriendje gaat logeren. Elk pompsysteem en sensor heeft hiervoor een eigen app: 
 

  • FreeStyle LibreLinkUp voor de Freestyle Libre sensoren 
  • Dexcom Follow app voor de Dexcom sensoren 
  • Companion-functie voor de MyLife Ypsopump  
  • CareLink™ Connect App voor de MiniMed pompen 
  • Dexcom Follow voor het Kaleido pompsysteem 

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Meer over diabetes en kinderen? 

Alles over sporten, voeding, alcohol, school, pompsystemen en opgroeien met diabetes.