WondExpert Annemiek Stienstra: “Zand tussen je tenen, een steentje in je schoen: voor de meeste mensen is dat direct een signaal om de schoen uit te trekken. Maar voor mensen met diabetes kan dat anders zijn. Zij kunnen op een gegeven moment last krijgen van gevoelsverlies in hun voeten. De protectieve sensibiliteit (PS) verdwijnt en daardoor voel je het niet meer als je schoen niet lekker zit. Als je dan door blijft lopen, kan de huid beschadigen. En wanneer er een infectie in de wond optreedt, geneest die vaak heel moeilijk. Daarom is het zo belangrijk om altijd je schoenen te checken voor je ze aantrekt. Zo weet je zeker dat er niks in zit.”
 

Niet te klein, niet te smal

Even met je hand voelen dus voor je je schoenen aantrekt, dat is een goede gewoonte. Maar waar moet je nog meer op letten? Renate Steeghs is diabetespodotherapeut en samen met Lonneke Peters mede-eigenaar van Podotherapie Utrecht. 

Zij vertelt: “Niet elke diabetespatiënt heeft voetklachten. Heb je geen neuropathie (zenuwschade), dan kies je voor goed passende schoenen, niet te klein en niet te smal. Maar wanneer blijkt dat er neuropathie bestaat en er dus gevoelsverlies is, dan moet je heel goed op je schoenen gaan letten. Dan wordt het nóg belangrijker dat je schoenen kiest die heel goed passen.”
 

Zo kies je de juiste diabetes schoenen

  • Kies schoenen van soepele, zachte materialen.
  • Voel goed aan de binnenkant of er geen naden zitten die je voet kunnen irriteren.
  • Kies voor een stevige, smalle hiel die goed om je voet sluit.
  • Let erop dat je tenen voldoende ruimte hebben. Tip: haal het zooltje eruit en ga erop staan. Dan zie je meteen of de schoen breed en lang genoeg is.
  • Let er ook op dat je niet naar voren schuift of eruit glipt. Daardoor kun je blaren krijgen.
  • Schoenen met veters zijn vaak het fijnst. Wanneer je voet wat dikker is (bij warm weer bijvoorbeeld) kun je de veters wat losser doen. Klittenband kan ook.
  • Gaat bukken wat moeilijker? Kies dan voor schoenen met veters en een rits aan de zijkant. Die zijn makkelijk aan te doen en kunnen met de veters toch goed op maat getrokken worden. Kies liever geen instappers.
     

Waar koop je diabetes schoenen?

Diabetespodotherapeut Renate: “Heb je kwetsbare voeten, dan is het fijn als je naar een schoenwinkel gaat waar het personeel echt wat van voeten en schoenen af weet. Er zijn verschillende merken die goede schoenen voor mensen met diabetes hebben. Een kwalitatieve schoen is niet goedkoop, maar investeren in een goed passende schoen betaalt zich altijd terug!
 

Voor orthopedische schoenen, die helemaal op maat worden gemaakt, moet je een indicatie hebben. Die krijg je bijvoorbeeld wanneer je een diabetische wond hebt gehad of een amputatie. Maar ook dan betaal je een eigen bijdrage.”
 

Check je schoenen!

Heb je fijne schoenen gevonden? Laat ze dan regelmatig controleren! Renate: “Zelf kun je af en toe aan de binnenkant checken of alles nog klopt. Let met name op losse naadjes, opkrullende zooltjes of bobbels die drukpunten kunnen veroorzaken. Zeker als je minder gevoel hebt in je voeten, is dat heel belangrijk. Bij je jaarlijkse bezoek aan de podotherapeut neem je altijd je schoenen mee. Stel daar ook je vragen: zijn mijn schoenen nog geschikt, valt je iets op wat beter kan? Mensen met neuropathie bieden we de mogelijkheid om met hun nieuwe schoenen even langs te komen, zodat we er samen naar kunnen kijken. Dan weet je zeker dat ze goed passen.”

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

wondmaterialen_bosman_calltoaction

Heb je een voetwond?

Daar helpen we je graag bij! Bosman levert hulpmiddelen voor je wond.