Verschillende bolus insuline

Een insulinepomp geeft de keuze tussen drie verschillende type bolus. Dus drie manieren waarop jij een extra dosering insuline toedient. Ideaal, want je maakt een nauwkeurige keuze voor wat je op dat moment nodig hebt. Een vettere maaltijd heeft bijvoorbeeld andere toediening nodig dan een standaard diner. 
 

Standaard bolus

Voor een normale maaltijd dien je een standaard bolus insuline toe. Injecteer je normaal met een pen, wordt dit dus vervangen door een standaard bolus.
 

Verlengde bolus insuline

Een verlengde bolus, ook wel vertraagde of square wave bolus genoemd, is het beste bij een maaltijd met langzaam verteerbare koolhydraten. Dit zijn maaltijden met veel vet waardoor koolhydraten langzamer in het bloed worden opgenomen. Deze gerechten herken je aan de voorletter p: 

  • pasta 
  • patat 
  • pannenkoeken 
  • pizza 
  • poffertjes 
     

Waar een standaard bolus een hypo kan veroorzaken in deze situatie, is een verlengde bolus de uitkomst. Zo verspreid je de bolus over een langere tijd. Ook ideaal bij eetgelegenheden waarbij je langer tafelt zoals tijdens het uiteten gaan, bij een buffet, ‘all you can eat’ of bij het barbecueën.
 

Gecombineerde bolus

De naam van de gecombineerde bolus zegt het al. De standaard en verlengde bolus insuline worden gecombineerd. Ook wel dual of multiwave bolus genoemd. Een deel van de bolus wordt direct toegediend en de rest wordt verspreid over een langere periode. Lees hier meer over hoe een gecombineerde bolus werkt. 

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.