Fastfood en diabetes: hoe pak je dat aan?
Patat, pizza, hamburger, frikandelbroodje: veel tieners snacken vrijwel elke dag. Maar juist van fastfood krijg je vaak enorme pieken in de bloedglucose. Hoe dat komt én wat je eraan kunt doen, lees je in dit artikel.

Wat is fastfood?
De naam zegt het al: fastfood is eten dat snel klaargemaakt is, dat je snel kunt krijgen en ook snel weer op hebt. Op fastfood hoef je niet lang te kauwen, want er zitten weinig vezels in. Maar fastfood bevat wel veel koolhydraten, veel vet, veel suiker en veel zout.
Patat, pizza, broodje shoarma, cheeseburger, kroketten en kipnuggets zijn allemaal fastfood. Maar ook andere snacks zoals een hotdog, saucijzenbroodje of chips zijn snel bereid, snel te krijgen en snel weer op. En ook die bevatten weinig voedingsstoffen en veel vet.
Waarom vinden tieners fastfood zo lekker?
Vet, zout en zoet eten heeft op vrijwel iedereen een grote aantrekkingskracht. Dat komt omdat deze smaken het genotcentrum in je brein prikkelen. Wanneer je fastfood eet, komt er dopamine vrij en daardoor voel je je gelukkiger.
Voor tieners is een hamburger of pizzapunt halen ook gewoon leuk. Je doet het met je vrienden en vriendinnen en dus staat snacken ook voor plezier en gezelligheid. Ze willen er graag bij horen en doen wat de rest van de vriendengroep doet – ook als dat misschien wat lastiger is in combinatie met diabetes. Er zijn ook tieners die om andere redenen veel vet of zoet eten. Dit typische ‘troost-eten’ kan een manier zijn om met onzekerheid, frustraties, verdriet of boosheid om te gaan.
Waarom hebben tieners altijd honger?
Tieners hebben niet alleen lekkere trek, maar vaak ook gewoon meer honger. Dat komt omdat ze zo hard groeien. Daarvoor heeft hun lichaam brandstof nodig. Meer eten hoort er dus gewoon bij in de puberteit.
Honger kun je ook krijgen wanneer je bloedglucose langere tijd hoog is, of juist heel laag. Tieners met diabetes kunnen dus vaker trek hebben tussen de maaltijden door.
En dan is er nog de bekende ‘suikerdip’ na het eten: ook die geeft een hongergevoel. Die suikerdip krijg je met name na het eten van dingen met veel koolhydraten en weinig vezels. En dat is nou precies het soort eten dat tieners heel lekker vinden. Niet zo gek dus dat ze de hele dag blijven eten!
Is fastfood echt zo ongezond?
Fastfood bevat weinig vezels, vitamines en mineralen, maar veel vet, suiker en zout. Als je alleen maar fastfood eet, krijg je niet voldoende goede voedingsstoffen binnen. Daardoor voel je je minder fit, zowel lichamelijk als mentaal.
Als je kind af en toe een patatje of hamburger pakt en daarnaast gezond eet, kan dat niet veel kwaad. Het is wel belangrijk dat ze thuis ook voldoende groente en fruit eten. Zorg er dus voor dat de basis goed is: kook zo gezond mogelijk, laat je kind niet naar school gaan zonder ontbijt en geef fruit als tussendoortje mee naar school.
Fastfood en diabetes: waarom is dat ingewikkeld?
Het lastige met fastfood is dat het je bloedglucose enorm kan laten pieken. Dat gebeurt vaak niet direct na het eten, maar pas een poosje later. Vet en eiwitten zorgen ervoor dat de koolhydraten langzamer worden opgenomen. Een vette snack met koolhydraten zorgt dus voor een stijging van je bloedglucose, maar het duurt een tijdje voor die piek komt. De insuline die je bij de maaltijd geeft, werkt al na een kwartier – dat is dus eigenlijk te snel. De kans bestaat dus dat je na de maaltijd eerst een hypo krijgt, en later juist een hyper. In de praktijk blijkt het vaak lastig te zijn om bij een fastfood-maaltijd de insuline goed te timen.
Waarom moet je vaak extra insuline geven voor fastfood?
Vet maakt je lichaam ongevoeliger voor insuline. Ook al heb je de juiste hoeveelheid insuline gegeven voor het aantal koolhydraten, je bloedglucose zal toch stijgen. Daarom zul je voor een maaltijd met veel vet vaak wat extra insuline moeten geven.
Weetje: vroeger werden vette snacks en fastfood ook wel ‘P-maaltijden’ genoemd (omdat patat, pizza en pannenkoeken met een p beginnen). Tegenwoordig hebben we het liever over V-maaltijden, omdat we weten dat juist het vet die maaltijden lastig te regelen maakt.
Hoe geef je insuline voor fastfood?
- Als je een pomp of hybrid closed loop systeem hebt: overleg dan met je behandelaar de opties voor het toedienen van insuline. Er zijn verschillende mogelijkheden om een bolus te geven.
- Als je een insulinepen gebruikt: vaak is het advies om na het eten te insuline toe te dienen. Hoe lang na het eten: overleg met je behandelaar. Heb je na een paar uur toch een hoge waarde? Dan kun je eventueel wat bijspuiten. De hoeveelheid insuline in twee keer geven kan ook.
- Heb je een hoge bloedglucose? Dan werkt je maag trager. Ga je een vette snack eten, dan zal de glucosepiek dus later komen dan anders. Hou daar rekening mee!
- Goed om te weten: niet iedereen reageert hetzelfde op fastfood. En niet alle snacks hebben hetzelfde effect op je bloedglucose. Het is vaak een kwestie van uitproberen wat bij jou goed werkt.
Slimme tips
- Ook bij fastfood heb je vaak een keuze: extra rauwkost op je hamburger, groente op je pizza in plaats van salami, volkoren in plaats van wit. Zo krijg je meer vezels binnen en die helpen om je bloedglucose minder te laten pieken.
- Eet fastfood niet als tussendoortje maar in plaats van een gewone maaltijd. Dan zijn het geen extra calorieën en extra koolhydraten.
- Probeer je tiener het snacken niet te verbieden, maar stimuleer het checken van de bloedglucose en het geven van insuline. Geef dus een complimentje als er keurig gebolust is voor dat patatje oorlog!
- Fastfood na een avondje stappen? Goed idee! Daarmee kun je een nachtelijke hypo door de alcohol voorkomen. Misschien moet je wel je dosering insuline aanpassen. Overleg dit met je behandelaar.