Tip 1: hersteltijd bij huidirritatie of pleisterallergie

Jeuk, een felrode plek op de huid, een warm gevoel en soms zelfs blaasjes: dat kunnen tekenen zijn van een allergie of een irritatie van de pleister. Dit komt helaas regelmatig voor. Omdat je huid sowieso al gevoeliger is wanneer je diabetes hebt, plaats je de sensor of infusieset liever niet twee keer op dezelfde plek. Je huid heeft namelijk tijd nodig om te herstellen. Breng na het verwijderen een crème aan die het huidherstel ondersteunt, zoals Bepanthen Verzorgende Crème, Biodermal P-CL-E Crème of Dermolin Herstellende Crème.  
 

Tip 2: je pleister anders plakken

Soms kan het helpen om de pleister anders over de sensor te plakken. Hoe meer de pleisters elkaar overlappen, hoe groter de kans dat er huidirritatie ontstaat door de opbouw van vocht. Plak de pleisters liever naast elkaar of probeer eens of het met één pleister ook lukt.  
 

Tip 3: extra laagje tegen allergische reactie op pleisters

Breng voor het plaatsen van de sensor of infusieset een beschermend laagje aan, bijvoorbeeld Fixomul transparant, Tegaderm, Opsite of een hydrocolloïd pleister zoals Varimate CircleSafe en Varimate Thin. Deze wondpleisters zijn speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en voorkomen dat de lijm van de pleister in contact komt met je huid. Goed om te weten: deze materialen worden niet vergoed voor de zorgverzekering. Het is een kwestie van uitproberen welke variant jouw huid het beste verdraagt. Soms is het nodig om in het midden van de wondpleister een gaatje te knippen waar de sensor of het infusienaaldje doorheen gaat. Je knipt dan als het ware een ‘donut’ uit de pleister. Het is even knutselen, maar het werkt wel!
Sommige mensen brengen Hansaplast Blarenpleister aan onder de sensor. Deze pleister is geschikt voor de gevoelige huid. 
 

Tip 4: een beschermlaagje voorkomt huidirritatie

Cavilon Spray zorgt voor een dun filmpje dat als barrière dient tussen huid en pleister. Ook Skin Tac Wipes, doekjes met kleefmiddel die ervoor zorgen dat de pleister beter hecht, kunnen als beschermlaag tussen huid en pleister werken. Zo’n extra laagje moet je na het verwisselen van je sensor of infusieset wel weer verwijderen. Gebruik daarvoor het liefst een milde olie, dat is zachter voor de huid dan pleisterverwijderaar. 
 

Tip 5: pleisters probleemloos verwijderen

Limisan Pro is ontwikkeld voor het pijnloos en zonder huidbeschadiging verwijderen van alle soorten sporttapes en pleisters. Gebruik het product rond de randen en bovenop de pleister, zodat de pleister er vochtig uitziet. Haal vervolgens de pleister rustig van de huid. Limisan Pro droogt erg snel en zal het plakvermogen van een volgende pleister niet beïnvloeden. 
 

Kwestie van proberen

Elke huid is anders. Daarom is het vaak een kwestie van uitproberen wat voor jou goed werkt. Bespreek het met je behandelaar en wacht hier niet mee. Voorkomen is immers beter dan genezen. Bovendien krijgen we steeds weer nieuwe tips binnen. Dus geef niet te snel op, want de kans is groot dat ook jouw huidprobleem opgelost kan worden! 

 

Bestellen

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.