Hoe lang mag insuline buiten de koeling?

Buiten de koelkast blijft insuline ongeveer vier weken goed. Bij hoge temperaturen (boven 25 graden) is de bewaartijd korter. Zorg er dus voor dat de insuline niet in een afgesloten auto blijft liggen en hou hem ook op het strand zoveel mogelijk uit de volle zon. Ook met heel lage temperaturen (bijvoorbeeld op wintersport) moet je oppassen. Als insuline bevriest, verliest hij zijn werking. 
 

Hoe hou je insuline onderweg koel?

Ga je met de caravan of camper, dan kan de insuline gewoon in de koelkast. Let er wel op dat de insuline niet tegen de achterwand of het vriesvak aan ligt. Sommige auto’s hebben een gekoeld dashboardkastje, dat is ook een goede plek, zolang je onderweg bent. Je kunt de insuline ook in een koelbox doen, zolang de ampullen maar niet direct tegen de bevroren koelelementen liggen. 
Een handige optie zijn de speciale koeltasjes voor insulinepennen en patronen en insulinepompen, bijvoorbeeld van FRIO of van Smart Cool’R. Zo’n tasje houdt insuline tot wel 45 uur koel.  
 

Insuline mee op vakantie of in het buitenland kopen?

Neem bij voorkeur je eigen voorraadje insuline mee. Heb je onverwacht meer insuline nodig dan je hebt meegenomen, dan kun je in het buitenland bij de apotheek vaak ook insuline krijgen. Het is wel belangrijk dat je dezelfde insuline krijgt. Check daarom voor vertrek bij de fabrikant of de insuline ook op je vakantiebestemming verkrijgbaar is en zo ja, onder welke naam. Je hebt er wel een recept voor nodig. Je kunt eventueel aan je behandelaar vooraf een recept vragen; zo’n recept is geldig in alle EU-landen. 
 

Insuline in het vliegtuig: waar moet je op letten?

Ga je vliegen, neem de insuline dan mee in de handbagage. In het ruim kan het soms vriezen en daar kan insuline niet tegen. Laat de insuline in de originele verpakking zitten en vermeld bij de security dat je diabetesmaterialen bij je hebt. Een medische verklaring kan hierbij handig zijn. Insuline mag gewoon door de scanner, maar met je insulinepomp moet je even opletten: die mag wel door een gewoon metaaldetectiepoortje, maar niet door een total body scan. 
 

Backpacken met insuline, hoe doe je dat?

FRIO-tasjes zijn een uitkomst als je insuline mee wilt nemen in je rugzak. Ze zijn licht en steeds opnieuw te gebruiken. Insuline kun je ook meenemen in een thermosfles die je twee keer per dag omspoelt met heel koud water. Rol de ampullen of penfills in een stukje papier, zodat ze niet breken. Probeer de insuline tijdens je reis op een zo constant mogelijke temperatuur te houden. Dus niet steeds in en uit de koelkast als je ergens overnacht. 
 

Hoe weet je of insuline nog goed is?

Ziet de insuline er anders uit dan normaal, dan moet je hem weggooien. Bijvoorbeeld als er vlokjes of korreltjes zichtbaar zijn. Maar je kunt aan insuline niet altijd zien of hij nog werkzaam is. Gooi de insuline die mee op vakantie is geweest daarom bij thuiskomst weg, ook als de ampul of het flesje vol of nog niet leeg is. Twijfel je of je insuline bevroren is geweest? Ook dan geldt: weggooien. 

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze DiabetesExperts gaan graag met je in gesprek.

Meer over diabetes en vakantie? 

Ga naar onze pagina over diabetes en vakantie. Hier vind je veel tips en een handige checklist voor als je op vakantie gaat.