Hoe werkt een insulinepomp?

Een insulinepomp is een apparaatje dat met een infusieslang vastzit aan je lichaam. De pomp geeft via het slangetje en een klein naaldje onder de huid van je buik steeds een beetje insuline af. Dat is kortwerkende insuline. Er zijn ook pompen zonder infusieslang, die noemen we patchpompen. Wil je precies weten wat insulinepomptherapie is? Diabetesexpert Maike legt het hier uit. 
 

Bekijk alle insulinepompen
 

Voordelen van een insulinepomp

Met een insulinepomp wordt de snelwerkende insuline - ook wel basaal genoemd - afgestemd op jouw persoonlijke behoefte. Hierdoor wordt regulatie van glucosewaarden verbeterd. En de continue toediening zorgt dat jij 24 uur lang snelwerkende insuline binnenkrijgt. 
 

Geen injecties per dag

In plaats van iedere dag drie à vier keer per dag jezelf een injectie geven, breng je een naaldje in onder je huid. Dit hoeft maar één keer per twee à drie dagen. Dit naaldje voel je niet. Er zijn ook naaldjes die 7 dagen kunnen blijven zitten. Lees hier meer over de verschillende infusiesets. 
 

Nauwkeurige toediening

Met een insulinepomp is de toediening van insuline een stuk nauwkeuriger. Dat gebeurt in kleinere hoeveelheden dan bijvoorbeeld met een insulinepen. De insuline komt geleidelijk in je lichaam, terwijl die met de pen in één keer geïnjecteerd wordt. Je kunt zelf voor een maaltijd extra insuline toevoegen. En verder op elk moment de basaal insuline aanpassen. In het begin overleg je de toediening met je behandelaar. In de toekomst leer je dit eventueel zelf te reguleren. 

De ingestelde basaal wordt een programma, patroon of profiel genoemd. Er zijn meerdere basaalprofielen in te stellen, omdat jouw insulinebehoefte verschillend kan zijn. Bijvoorbeeld op werkdagen, vrije dagen of als je in wisseldiensten werkt. 
 

Aanpassen wanneer nodig

Een groot voordeel van een insulinepomp is het altijd meedragen van insuline. Heb jij extra insuline nodig omdat je iets wilt eten, spontaan uit eten gaat of een feestje hebt? Dan kun je daar direct naar handelen door het geven van een bolus. 

Bovendien is de afgifte van insuline tijdelijk aan te passen bij inspanning of ziekte. Voor inspanning is dit een goede manier om een hypo te voorkomen. En als je ziek bent is het handig om de glucosewaarden beter te reguleren. Dit noemen we tijdelijke basale dosering (TBD). 
 

Boluscalculator

Wanneer je extra insuline nodig hebt voor een maaltijd of zomaar voor een snel tussendoortje, is het goed om te weten hoeveel insuline je nodig hebt. Dat berekent de ingebouwde boluscalculator in de pomp aan de hand van de ingevoerde koolhydraten. Je weet dus dat je altijd de juiste hoeveelheid insuline binnenkrijgt. 
 

Daling HbA1c en betere Time in Range

Dankzij de insulinepomp kan het HbA1c verbeteren. Bovendien zorgt de pomp voor een betere Time in Range (TIR). Dat is de tijd per dag dat de glucosewaarden binnen jouw streefwaarden zitten. Tegenwoordig wordt de TIR steeds vaker gebruikt, omdat die een beter beeld geeft dan het HbA1c. 
 

Koppelen aan rt-CGM

Een aantal insulinepompen kan gekoppeld worden aan Real Time Continu Glucose Monitoring (RT-CGM). Hiermee wordt de toediening van insuline continu aangepast op basis van de sensorwaarden. Zo houd je nog beter de glucosewaarde stabiel. 
 

De pomp waarschuwt

Een lege batterij of leeg insulinereservoir wil je voorkomen. De insulinepomp geeft een waarschuwing wanneer dit bijna zo ver is. Ook wanneer er sprake is van een verstopping waardoor er geen insuline meer toegediend kan worden, geeft de pomp een seintje. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. 
 

Waterdichte pompen

De huidige insulinepompen zijn vaak waterdicht. Maar ze kunnen ook afgekoppeld worden als je gaat douchen of zwemmen. Dit geldt alleen bij een pomp met infusieslang. 
 

Nadelen van een insulinepomp

Van insulinepen naar insulinepomp: dat is best een stap. Het kan dus in het begin even wennen zijn. Het voelt wellicht alsof de diabetes meer zichtbaar is, omdat het apparaatje altijd gekoppeld is aan je lichaam. 
 

Wennen aan de insulinepomp

Buiten het feit dat het wennen is om met een insulinepomp rond te lopen, moet je jezelf ook de tijd gunnen om goed te worden ingesteld. Gaandeweg leer je hoe je functies, zoals tijdelijke basaal, kunt gebruiken om je regulatie te verbeteren. Wanneer je de insulinepomp koppelt aan een sensor (Hybrid Closed Loop) zal dit ook eerst wennen zijn. Je moet leren om het systeem zijn werk te laten doen. We noemen dit ook wel: leren op je handen te gaan zitten. 
 

Sneller ontregelde glucosewaarde

In plaats van langwerkende insuline worden er kleine hoeveelheden snelwerkende insuline toegediend. Bij een verstoring in de toediening door bijvoorbeeld een verstopping van het infusienaaldje, is de glucosewaarde sneller ontregeld. Daarom is het advies om altijd een insulinepen met kortwerkende insuline bij je te hebben. 
 

Gevoelige huid

Als je een gevoelige huid hebt, kun je reageren op de pleisters van de patchpomp of van de infusieset. Je krijgt dan bijvoorbeeld huidirritatie. Bespreek dit met je behandelaar.  
 

Insulinepomp: iets voor jou?

Of een insulinepomp geschikt is, verschilt per persoon. Overleg daarom goed met je behandelaar wat het beste bij jouw situatie aansluit. 

Welk product past bij jou?

Kies in het productoverzicht welke producten je met elkaar wil vergelijken.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.