Waarom zijn niet alle insulinepompen geschikt voor kinderen? 

Niet alle insulinepompen zijn speciaal onderzocht en getest op kinderen. Daarom mogen ze niet allemaal aan kinderen voorgeschreven worden. Pompen die geschikt zijn voor kinderen hebben soms een extra beveiliging; je kunt dan niet per ongeluk op wat knopjes drukken en een daarmee instellingen veranderen of een ongewenste bolus geven.

Onderstaande pompen zijn geschikt voor kinderen. Voor de specificaties van al deze pompen kun je klikken op de pomp.

 

Insulinepomp                                                                       Vanaf leeftijd                     Totale dagdosis         Sensorkoppeling
 
2 jaarGeen minimale dosis 
2 jaarGeen minimale dosis 
7 jaar*Meer dan 8 EGuardian 4
Geen leeftijdsgrensGeen minimale dosis 
1 jaar* > 10 kgMeer dan 5 E

Dexcom G6 en 

FreeStyle Libre 3

Geen leeftijdsgrensGeen minimale dosis 
2 jaarMeer dan 5 EDexcom G6 en
FreeStyle Libre 2 Plus 
2 jaarGeen minimale dosis 
6 jaar*Meer dan 10 E

Dexcom G6

Dexcom G7 

 

*De leeftijdsgrens geldt niet wanneer de insulinepomp zonder sensor gebruikt wordt. De leeftijdsbeperking zit in het gebruik als Hybrid Closed Loop.
 

Hoe kies je een insulinepomp voor je kind? 

Bij het kiezen van een insulinepomp voor een kind kun je verschillende aspecten mee laten wegen. Verpleegkundig specialist Cathelijne van de Sande van het Kinder Diabetes Centrum Nijmegen zet voor je op een rij waar je aan moet denken. 
 

Koppeling met sensor 

“Een deel van de insulinepompen kan gekoppeld worden aan een sensor. Dit noemen we een hybrid closed loop systeem. Bij een hogere bloedglucose zal er meer insuline toegediend worden en bij een dalende bloedglucose juist minder insuline. Dit helpt om hypo’s en hypers te voorkomen en  ondersteunt om de diabetesregulatie optimaal te krijgen en te houden.” 
 

Pleisters 

“Infusiesets en sensoren worden met pleisters bevestigd en moeten langere tijd blijven zitten. Hoe kleiner je kind, hoe minder huidoppervlak er is om een pleister op te plakken. En omdat er minder plekken zijn om te wisselen, is er weinig hersteltijd voor de huid. Kijk dus ook naar de afmeting van de pleisters. De Omnipod bijvoorbeeld is een patchpomp met een relatief grote pleister. Het is fijn dat er geen infusieslangetje aan zit, maar die forse pleister vormt wel een belasting voor de huid.” 
 

Afmeting en gewicht 

“Sommige kinderen willen graag een pomp zonder slangetje (Omnipod Dash of TouchCare SmartOne Nano 200U en TouchCare Nano 300U), anderen willen hem juist graag met slangetje zodat ze hem af kunnen koppelen tijdens het sporten. Je kunt ook kijken naar afmeting en gewicht. De MiniMed™ pomp is in vergelijking met andere pompen redelijk groot, maar de t:slim X2™ is weer zwaarder. Hoe groot of klein ook, uiteindelijk vindt elk kind een manier om de pomp prettig te dragen. Het went vanzelf. Tieners zijn gevoeliger voor wat anderen van hen vinden. Voor hen is het handig als ze de pomp kunnen bedienen via een app op hun telefoon. Dat kan met de Dana-i, Mylife YpsoPump HCL en de TouchCare SmartOne Nano 200U en TouchCare Nano 300U.” 
 

Monitoren op afstand 

“Voor ouders kan het handig zijn om je kind te volgen op je eigen telefoon. Dat kan bij alle hybrid closed loop systemen of wanneer je alleen een CGM-sensor gebruikt zonder insulinepomp. Is je kind uit het zicht, dan kun je op je eigen mobiel zien hoe hoog of laag de glucosewaarde is. Het kan je vrijheid verruimen als je jouw jonge kind op school op afstand kunt volgen. Maar oudere kinderen moeten ook af en toe de vrijheid krijgen om niet in beeld te zijn en het vertrouwen om zelfstandig, binnen de kaders, voor hun diabetes te zorgen. Dat is iets wat je samen moet bespreken.” 
 

Infusiesetjes 

“Bij pompen met een infusieslangetje kun je verschillende infusiesets gebruiken. Sommige hebben een flexibel kunststof naaldje, ander een stalen naaldje. Sommige gaan loodrecht de huid in, andere schuin. Heeft je kind een hele dunne onderhuidse vetlaag, dan kan een infuussetje met een loodrecht naaldje al snel te diep gaan. Overleg hierover dus altijd met je behandelaar.” 
 

Pomp of pen? 

“Voor jonge kinderen is een insulinepomp vaak een logische keuze, omdat je daarmee heel nauwkeurig kleine hoeveelheden insuline kunt toedienen. Maar wij zien ook veel tieners die bewust kiezen voor een insulinepen. Als je je lichaam goed aanvoelt en vol zelfvertrouwen je diabetes kunt managen, is dat prima. In de praktijk zien we dat ongeveer 70% van de kinderen een pomp heeft en 30% een pen gebruikt. Dat is altijd een vrije keuze die je maakt op basis van gedegen informatie. De beste behandeling is in alle gevallen de behandeling waar jij je oké bij voelt.” 
 

Pompen vergelijken

Met onze productvergelijker kun je makkelijk verschillende pompen en sensoren met elkaar vergelijken. Ga naar producten vergelijken. Vink aan welke producten je met elkaar wil vergelijken en kies voor ‘Nu vergelijken'. 

Welk product past bij jou?

Kies in het productoverzicht welke producten je met elkaar wil vergelijken.

Nieuwsbrief melding

Altijd op de hoogte?

Ontvang 4x per jaar de nieuwste diabetes technologie in je mailbox.